Monday, March 30, 2009

Ορχήστρα των Χρωμάτων: "Κλειστόν λόγω έλλειψης χρημάτων". Ματαιώνει εκδηλώσεις λόγω αδιαφορίας του υπουργείου Πολιτισμού

Ο καλλιτεχνικός  διευθυντής της Ορχήστρας  των Χρωμάτων Γιώργος  Κουρουπός
  • Η ανακοίνωση ήταν λιτή: «Η Ορχήστρα των Χρωμάτων ανακοινώνει ότι, λόγω οικονομικών δυσχερειών, ακυρώνει τον κύκλο εκδηλώσεων “Μουσική και Κινηματογράφος” στο Τριανόν, που είχε προγραμματιστεί από τις 4 έως τις 10 Μαΐου του 2009. Για τους ίδιους λόγους ακυρώνεται και η αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι ημερίδα-συναυλία, που είχε προγραμματιστεί για τις 22 Ιουνίου του 2009 στο Μέγαρο Μουσικής».
  • Τι ακριβώς συμβαίνει; «Λόγω επετειακής χρονιάς- 20 χρόνια από την ίδρυση της ορχήστρας και 15 από τον θάνατο του ιδρυτή της, Μάνου Χατζιδάκι- είχαμε ζητήσει από το υπουργείο 200.000 ευρώ παραπάνω από την ετήσια επιχορήγηση του 1.600.000 ευρώ που παίρναμε τα τελευταία χρόνια. Αντ΄ αυτού, εγκρίθηκαν 200.000 ευρώ λιγότερα», λέει στα «ΝΕΑ» ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων, Γιώργος Κουρουπός. «Προσπάθησα επί ένα μήνα και πλέον να συναντήσω τον γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά στάθηκε αδύνατον. Ήμουν λοιπόν υποχρεωμένος να πάρω μέτρα ως προς τις υποχρεώσεις μας μέχρι τον Ιούλιο. Όποια εκδήλωση δεν αυτοχρηματοδοτείται, κόβεται. Γιατί το 1.600.000 είναι ανελαστικές δαπάνες, μισθοί μουσικών. Με στενοχωρεί ιδιαίτερα η ματαίωση των εκδηλώσεων στο Τριανόν, οι οποίες έχουν καθιερωθεί, έχουν επιτυχία και φέρνουν κοντά στη λόγια μουσική ένα κοινό πολύ ευρύτερο από το καθιερωμένο κοινό της. Η ματαίωση της ημερίδας-συναυλίας για τον Χατζιδάκι με ενοχλεί λιγότερο, με την έννοια ότι υπάρχει η βασική επετειακή συναυλία στις 15 Ιουνίου, ημέρα του θανάτου του, στο Μέγαρο Μουσικής, η οποία είναι επιχορηγούμενη και θα γίνει κανονικά».
  • Ο Γιώργος Κουρουπός δεν σταματάει όμως εδώ. «Εάν το υπουργείο επιμείνει στη μείωση της ετήσιας επιχορήγησης, δεν θα πρόκειται πλέον για μείωση προγραμμάτων αλλά για μείωση αριθμού μουσικών. Όταν μάλιστα, αυτές τις μέρες, παίζοντας στη “Θαΐδα”, πολλοί δεν πίστευαν στα αυτιά τους ότι ακούν ελληνική ορχήστρα να παίζει τόσο καλά. Εγώ, πάντως, μπορώ να προσαρμοστώ κόβοντας προγράμματα αλλά όχι διώχνοντας ανθρώπους. Δεν θα συμπράξω σε κάτι τέτοιο», κατέληξε.
  • Μανώλης Πιμπλής. ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 30 Μαρτίου 200

No comments: