Monday, March 16, 2009

Δίσκος-εισιτήριο σ' έναν αλλόκοτο κόσμο

  • Συνέντευξη
  • Αγγελος Αγγέλου & Εμη Σίνη
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhrZ_8A8TAARxCc3FR_e1JTfputVP4XYP44GpqZALFlTxWuGUd9yvWkbaJdt37BGZnMrO5VpqZd8WScvJWwk-rEnbOcR3QZAunhifCzFVEYikt6z_HJxQz6qoCPWfiJ2sNoqRvkow-G8ZX2/s400/EXWFULLO-MAIL.jpg

  • Η αυτού εξοχότης του χειμώνα, ο «Πυρετός». Ο «Μπομπ ο χαμαιλέοντας», που βάζει λίγο χρώμα στην ασπρόμαυρη καθημερινότητα. Ο συλλέκτης γκαντέμικων στιγμών «κύριος Γρουσουζέλος». Αστέρες του Παρισιού όπως ο Προφιτερόλ, η Κρέμα Καραμελέ, ο Ζελέ σε «Δίαιτα». Η ελαττωματική κι ευφυής «μάγισσα Σκουποξυλάνθη». Ο «Αμπακος», που όλα τα καταπίνει.
  • Ολους αυτούς τους ιδιόρυθμους ήρωες ενός κόσμου... αναποδογυρισμένου τραγουδούν μ' εύθυμο τρόπο οι Σπύρος Σακκάς, Σωκράτης Μάλαμας, Χάρης Καβαλιεράτος, Δανάη Παναγιωτοπούλου, Μαρία Θωίδου, Κατερίνα Φωτεινάκη, Ευαγγελία Τσάρα, Στράτος Αχλάτης, Τίμος Δασκαλόπουλος, Παντελής Ραβδάς. Διαθέτοντας ένα άρωμα «Λιλιπούπολης», φτιαγμένο με φρεσκάδα, φαντασία, χιούμορ, θεατρικό παιχνίδισμα, το cd «Ο κόσμος ανάποδα» είναι η πρώτη δισκογραφική δουλειά που υπογράφουν ο Αγγελος Αγγέλου (μουσική) και η Εμη Σίνη (στίχοι) στη «Yafka Records» (διανομή Λέσχη του Δίσκου). Ενα σπιρτόζικο «δίδυμο», με όμορφο δείγμα γραφής τον «Μικρό Κοπέρνικο» στο Δεύτερο Πρόγραμμα. Το 2007 κέρδισαν στον ετήσιο διαγωνισμό του ΥΠΠΟ το πρώτο βραβείο συγγραφής παιδικού θεατρικού έργου με το «Ενα... ανάποδο ταξίδι».
  • «Είναι ένας δίσκος-εισιτήριο», λέει ο Αγγελος Αγγέλου. «Καθένας μπορεί να το χρησιμοποιήσει όπως θέλει για σαράντα λεπτά. Τα παιδιά θα μπουν κατευθείαν στο πνεύμα, θα γνωριστούν με τους αλλόκοτους ήρωες των τραγουδιών, θα τους συμπαθήσουν και θα γελάσουν με την ψυχή τους. Ελπίζουμε πως και οι μεγαλύτεροι ακροατές δεν θ' αφήσουν το εισιτήριο να πάει χαμένο. Αλλοι θα ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο, ψάχνοντας τη χαμένη τους παιδικότητα, κι άλλοι θ' ανακαλύψουν μια πιο χαρούμενη όψη της καθημερινότητας».
Τι αποσκευές χρειάζονται γι' αυτό το ταξίδι; Υπάρχουν... διόδια;
  • Εμη Σίνη: «Ο όρος "ταξίδι" παραπέμπει όντως σε προετοιμασίες, αποσκευές, χώρους διαμονής. Τα παιδιά, όμως, δεν τα νοιάζουν όλα αυτά. Ανοίγουν την πόρτα της φαντασίας τους και φεύγουν. Οι παραγεμισμένες βαλίτσες και τα διόδια έρχονται... "μεγαλώνοντας"».
Ο κόσμος ο κανονικός πώς σας φαίνεται;
  • Α. Αγγέλου: «Λίγο... ανάποδος!».
Υπάρχει έντονο χιούμορ στους στίχους και κεφάτη μουσική (τζαζ, σουίνγκ κ.λπ.). Είναι καθοριστικά στοιχεία;
  • Ε. Σίνη: «Με το χιούμορ μπορείς να πεις τις πιο μεγάλες αλήθειες και να γίνουν κατανοητές ή να μιλήσεις για κάτι άσχημο ευκολότερα. Είναι βασικό "συστατικό" των στίχων, αλλά και της γενικότερης φιλοσοφίας μας».
  • Α. Αγγέλου: «Η μουσική συνήθως έπεται των στίχων, εξυπηρετώντας τους κατά συνθήκη. Αλλοτε ακολουθεί το χιούμορ ή δίνει έμφαση στο νόημα κι άλλοτε αντιτίθεται στα τεκταινόμενα, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα αντίθεση».
Στη «Δίαιτα» οι ήρωες-γλυκίσματα κινδυνεύουν από ανεργία και ο Αμπακος στο ομώνυμο τραγούδι τρώει τον... άμπακο. Υπάρχει γαστρονομικό μήνυμα;
  • Ε. Σίνη: «"Τηρείτε το μέτρο". Απάντηση στους γονείς που πιέζουν τα παιδιά τους να φάνε, αλλά και σε αυτούς που τους απαγορεύουν ρητά οτιδήποτε "μη θρεπτικό", αποστειρώνοντάς τα».
  • Α. Αγγέλου: «Ο "Αμπακος" αντιπροσωπεύει την απληστία, τη βουλιμική διάθεση, τον υπερκαταναλωτισμό. Αντίστοιχα, η "Δίαιτα" καυτηριάζει το φαινόμενο της απότομης αλλαγής της νοοτροπίας του σύγχρονου ανθρώπου, σύμφωνα με τις εκάστοτε επιταγές της μόδας».
Πόσο οικείος είναι ο «κύριος Γρουσουζέλος»;
  • Ε. Σίνη: «Απίστευτα οικείος! Ολοι έχουμε υπάρξει κάποτε "Γρουσουζέλοι". Πολλές φορές πιάνουμε τον εαυτό μας να απαριθμεί ατυχείς στιγμές, προσπαθώντας να διασκεδάσουμε τον συνομιλητή μας. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να γνωρίζεις ότι κάποια μέρα θα γελάσεις με αυτό που τώρα σου πηγαίνει στραβά».
Κάτι για τις ραδιοφωνικές σας εκπομπές.
  • Ε. Σίνη: «Ηταν "Τα Χριστούγεννα του μικρού Κοπέρνικου" και "Ο μικρός Κοπέρνικος και οι επτά άθλοι". Δύο παιδικές σειρές από δέκα δεκάλεπτα επεισόδια, που συνδύαζαν αφήγηση, θεατρικούς διαλόγους και τραγούδια. Ο μικρός Κοπέρνικος με τρεις απίθανους φίλους του έμπλεκαν σε περιπέτειες, χαρίζοντας γέλιο στα παιδιά κάθε Κυριακή πρωί από το Δεύτερο Πρόγραμμα».
Το βραβευμένο θεατρικό σας έργο τι έγινε;
  • Α. Αγγέλου: «Το "Ενα... ανάποδο ταξίδι" διαθέτει ήρωα πάλι τον Κοπέρνικο, σε μεγαλύτερη όμως ηλικία. Είναι ένα παιδικό μιούζικαλ, με αρκετούς από τούς χαρακτήρες του "Ανάποδου κόσμου". Ελπίζουμε σύντομα ν' ανεβεί σε μία από τις θεατρικές αίθουσες της Αθήνας ή κάποιας άλλης πόλης!».
* Ο δίσκος παρουσιάζεται ζωντανά απόψε στις 9.30 μ.μ. στην «Αυλαία» (Αγίου Ορους 15 και Κωνσταντινουπόλεως, Βοτανικός).
  • Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΙΔΑΛΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/03/2009

No comments: