Thursday, March 26, 2009

CΙΝΕΜΑΤΙC ΟRCΗΕSΤRΑ. Κινηματογραφικά σενάρια γραμμένα με τζαζ ήχους

Οι Cinematic Οrchestra έρχονται στην Αθήνα  με οκτώ μουσικούς επί σκηνής και full screen  μελωδίες
ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009. Μαρία Μαρκουλή
  • Συμβαίνει συνήθως στις συναυλίες των Cinematic Οrchestra: να ακούνε όλοι την ίδια μουσική και να «βλέπει» ο καθένας διαφορετική ταινία. Μάλλον δεν συμβαίνει μόνο στις συναυλίες των Cinematic Οrchestra. Στη μουσική, πάντα βλέπει ο καθένας αυτό που θέλει. Το κινηματογραφικό όμως άλλοθι λειτούργησε θαυμάσια για τον Jason Swinscoe, που (κατά κάποιον τρόπο) διευθύνει «ορχήστρα».
  • «Έψαχνα να βρω ένα όνομα που θα περιέγραφε τη μουσική μας, που να μην προδίδει το ότι ποτέ δεν μου άρεσαν ιδιαίτερα τα κλισέ ενός ποπ τραγουδιού, δηλαδή το κουπλέ, το ρεφρέν και τα κομμάτια που επαναλαμβάνονταν μέσα σε αυτό», σημειώνει ο Σουίνσο, όταν καλείται να εξηγήσει το όνομα που διάλεξε για το μουσικό σχήμα του.
  • Τα πρώτα χρόνια, όταν ακόμη δούλευε στα γραφεία τής Νinja Τunes, χωμένος από τότε για τα καλά στις μουσικές, άκουγε φανατικά σάουντρακ και συνθέτες σαν τον Μπέρναρντ Χέρμαν, ο οποίος υπέγραφε πολλές μουσικές σε ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Αν το μυστήριο κινητοποιεί πολλούς, τον Σουίνσο τον «κούρδισε» ακόμη περισσότερο- έπαιζε και μπάσο και κιθάρα σε διάφορα σχήματα στην Αγγλία, προτού χωθεί για τα καλά πίσω από τα πικάπ του dj- όταν όλα πήραν μπροστά του συγκεκριμένη μορφή.
  • Όπως πολλοί, άλλωστε, από τους πιο ενδιαφέροντες μουσικούς έχουν ξεπηδήσει από την κονσόλα, σε πείσμα των ωδείων, οι Cinematic Οrchestra οργάνωσαν γύρω από αυτήν ένα έξυπνο τζαζ σενάριο. Πάντα, δε, με κινηματογραφικές κινήσεις. Μετά το πρώτο τους άλμπουμ, το «Μotion» (πριν από δέκα χρόνια) κάνουν έδρα τους το Παρίσι. Το «Μa fleur» εκφράζει τη γαλλική τους περίοδο και, ύστερα από αυτό, γίνονται παιδιά της Νέας Υόρκης, τα «cosmos» δίνουν και παίρνουν στα κλαμπ που εμφανίζονται και οι μουσικές τους επιταχύνονται.
  • «Πιστεύω ότι οι πόλεις στις οποίες ζω έχουν επίδραση επάνω μου, με επηρεάζουν τόσο στην προσωπική μου ζωή, όσο και στη μουσική μου», λέει ο Σουίνσο. Οι πόλεις «γεννούν» σενάρια και οι ιστορίες από αυτά γίνονται πρόκληση για νέες συνθέσεις. Έτσι έχουν τα πράγματα στην Ορχήστρα. Στη «nu-jazz» και «downtempo» επικράτεια είναι πια από τις πιο μεγάλες δυνάμεις, καθώς και καινούργια πρόσωπα μπαίνουν στο κάδρο, με «γκεστ» από την ηλεκτρονική σκηνή (dj Food) και πολλές ακόμη συνεργασίες.

No comments: