Thursday, March 19, 2009

Η «Ονειροπαγίδα» ξαναστήθηκε

Κι αυτά...
  • Θυμάστε τους «Ονειροπαγίδα», το συγκρότημα που μεσουρανούσε στον χώρο του ελληνόφωνου ροκ πριν από μια δεκαετία περίπου; Επανασυνδέθηκαν. Και γιορτάζουν αύριο την επιστροφή τους με μία συναυλία στο Gagarin. Εχουν έτοιμο κι ένα single με δύο νέα τραγούδια, ενώ ήδη ετοιμάζουν τον καινούργιο τους δίσκο.
  • «Μια επανασύνδεση έχει νόημα μόνο όταν συνοδεύεται από καινούργια δουλειά», λένε. «Παρ' όλα αυτά, δεν μπορείς να κακίσεις ανθρώπους που θέλουν να ξαναζήσουν τη χαρά τού να παίξουν μαζί και να το μοιραστούν με τον κόσμο». Γιατί διαλύθηκαν τότε; «Ερχεται μια στιγμή που μέσα σου κάτι φωνάζει ότι πρέπει να σταματήσεις. Μεταξύ 1997 και 2000 γράψαμε τρεις δίσκους, αλλάξαμε δισκογραφική εταιρεία και δώσαμε αμέτρητες συναυλίες, επίτευγμα καθόλου αμελητέο. Αν σε όλα αυτά προσθέσεις τη δυσκολία όχι μόνο τού να παίζεις ροκ μουσική αλλά και του να είσαι συγκρότημα στην Ελλάδα, τότε μπορείς να καταλάβεις ότι η ψυχική ενέργεια που είχαμε καταναλώσει ήταν τεράστια».
  • Καταλαβαίνουν βέβαια πως πολλά έχουν αλλάξει από τότε. «Ξαναπαίζοντας μαζί ανακαλύψαμε ότι εκτός από καλύτεροι μουσικοί επιστρέψαμε και ως καλύτεροι άνθρωποι. Διανύουμε, πάντως, μια περίοδο που η μουσική βιομηχανία παρατηρεί αμήχανη τις τεχνολογικές εξελίξεις, μη γνωρίζοντας πώς να αντιδράσει στην κατακόρυφη πτώση των κερδών της. Από την άλλη παρατηρείς το εξής παράδοξο: οι άνθρωποι βάζουν όλο και περισσότερο τη μουσική στη ζωή τους μέσω mp3 players και κινητών. Το Ιντερνετ, που κάποιων η ρητορική ήθελε σαν απειλή για την καλή και προοδευτική μουσική, αποδείχτηκε πολύ δυνατός σύμμαχος της τέχνης γενικότερα. Κάπως έτσι δημιουργούμε και εμείς το τελευταίο διάστημα, αφού δύο από εμάς μένουν μόνιμα στο εξωτερικό, πράγμα που θα ήταν σχεδόν αδύνατο πριν από μερικά χρόνια».
  • Το βασικό χαρακτηριστικό των «Ονειροπαγίδα» ήταν το γεγονός ότι πρόσθεσαν μελωδικά γυναικεία φωνητικά σ' ένα κιθαριστικό ροκ-ποπ και συχνά θορυβώδες ηχητικό υπόστρωμα. Και ο στίχος, ελληνικός. «Πριν διακόψουμε», επισημαίνουν, «είδαμε αρκετά νεότερα συγκροτήματα να αποδεικνύουν και αυτά με τον τρόπο τους ότι μελωδία, ελληνικός στίχος και ροκ-ποπ ήχος μπορούν να συνδυαστούν χωρίς να προκαλούν αμηχανία. Σήμερα, ακόμα περισσότερο, βλέπουμε με χαρά ότι αυτός ο ήχος έχει βρει περισσότερους εκπροσώπους και η σκηνή μεγαλώνει».
Θεωρείτε τους εαυτούς σας βετεράνους πια;
  • «Είμαστε στα 30+ και σίγουρα μια εμπειρία την έχουμε. Από εκεί και πέρα νιώθουμε ακόμη διψασμένοι και πολύ ενθουσιασμένοι με την προοπτική να ηχογραφήσουμε ξανά μαζί και να επιστρέψουμε στη σκηνή. Εκεί που πραγματικά ανήκει ένα ροκ γκρουπ».
* Gagarin 205: Λιοσίων 205. Τη συναυλία ανοίγουν οι Μέντα και το εισιτήριο κοστίζει 15 ευρώ. Οι 350 που θα φτάσουν πρώτοι, θα αποκτήσουν δωρεάν ένα συλλεκτικό 7'' βινύλιο με τα δύο καινούργια τραγούδια του συγκροτήματος.
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/03/2009

No comments: