Tuesday, March 17, 2009

Αφρικανικό φανκ και κουβανέζικο σκα

  • Το νέο φεστιβάλ Cosmic θα φέρει τον Ιούλιο στο Θέατρο Βράχων τον γιο τού Φέλα Κούτι, τους Ska Cubano και την ανερχόμενη Νιγηριανή Νέκα. Το πύρινο φανκ του Νιγηριανού Φέμι Κούτι, το ρέγγε - ροκ πανηγύρι του Ρόι Πάτσι, η νέα φωνή της σόουλ σκηνής, η Νέκα, αλλα και οι Ska Cubano είναι τα πρώτα ονόματα που ανακοινώνει το Cosmic Φεστιβάλ. Το νέο φεστιβάλ θα φέρει τις μουσικές του κόσμου στις 15 και 16 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 23ου Φεστιβάλ Υμηττού.
  • Ο Φέμι Κούτι, ο Νιγηριανός μουσικός, γιος του θρυλικού μουσικού και ακτιβιστή Φέλα Κούτι, έρχεται με τους Positive Force. Μια μπάντα από δεκατρείς μουσικούς στήνουν έναν ιστό από αφρικανικούς ρυθμούς και τον στολίζουν με φανκ, τζαζ, ελεκτρόνικα και χιπ χοπ. Οπως κάνουν και στο «Day By Day» το πρόσφατο άλμπουμ του Αφρικανού μουσικού.
  • Με μια παρόμοια φιλοσοφία στέκονται στην σκηνή και οι Ska Cubano. Η παράδοση της Κούβας από την μια και το σκα της Τζαμάικας από την άλλη φτιάχνουν το μίγμα της ενδεκαμελούς μπαντας με τα ρετρό κοστούμια και τη ρυθμική πανδαισία. Το όνομα του Ρόι Πάτσι δεν ακούγεται οικείο. Είναι όμως ο Σικελός τρομπετίστας της Radio Bemba Sound System, αυτής της εμπρηστικής κολεκτίβας, που στήνει τη φιέστα πίσω από τον Μανού Τσάο στις συναυλίες του. Τώρα έρχεται με τη δική του δεκαμελή μπάντα, τους Aretuska, για να παίξει ζωντανά τη δική της μουσική όπου το ροκ και η ρέγγε ανακατεύονται με τους λάτιν ρυθμούς.
  • Τέλος, η Νέκα είναι η νέα ανακάλυψη στη μαύρη μουσική. Πρόσφυγας από τη Νιγηρία, ταξίδεψε στην Ευρώπη, όπου την ανακάλυψε ο χιπ χοπ παραγωγός Dj Farhot στο Αμβούργο. Εχει ήδη κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ, με πιο πρόσφατο το «Heartbeat», όπου ο φανκ χιπ χοπ ρυθμός συναντάει το μελωδικό της ραπ. Ανοίγει συναυλίες για μουσικούς, όπως ο Μος Ντεφ και ο Φέμι Κουτί, ενώ ο αμερικανικός Τύπος την αποκαλεί τη «νέα Λορέν Χιλ».
  • Δ.Α., ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/03/2009

No comments: