Tuesday, March 17, 2009

ΟΙ ΟΝΕΙΡΟΠΑΓΙΔΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ.Το Ίντερνετ τους ξαναφέρνει στη σκηνή

Κάπου ανάμεσα σε πανκ  γκρουπ που «τα σπάει» και  ένα φωτεινό ποπ  συγκρότημα, με  αιθέρια φωνητικά και  μελωδία, οι  Ονειροπαγίδα  επανενώνονται για  συναυλία και νέο  άλμπουμ
  • O Στέλιος, από την Στοκχόλμη όπου βρίσκεται, δοκιμάζει ξανά να παίξει το ρεφρέν. Η Παυλίνα, από το Τορόντο, μπαίνει στο κομμάτι και αρχίζει να τραγουδάει. Ο Χρήστος είναι ήδη μέσα στον ρυθμό μαζί με τους υπόλοιπους Ονειροπαγίδα στην Αθήνα. Η αλήθεια είναι πως όταν σταματούσαν τις δραστηριότητές τους ως συγκρότημα δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι στην επιστροφή τους, οκτώ χρόνια μετά, θα τους περίμενε ένας άλλος κόσμος. Οπωσδήποτε μουσικός, αλλά αλλιώτικος. Ένας κόσμος, ας πούμε, που επιτρέπει στα μέλη ενός συγκροτήματος να παίζουν μαζί ενώ βρίσκονται σε άλλη χώρα και σε άλλη ήπειρο. Έτσι τουλάχιστον έχουν τα πράγματα τη στιγμή της επανασύνδεσης ενός από τα πιο δημοφιλή γκρουπ της ελληνικής ποπ - ροκ σκηνής που είχε αποφασίσει να σχολάσει πριν από χρόνια. Το «λάιβ» της επανένωσής τους πάντως θα τους υποχρεώσει να μετακινηθούν. Όχι πως δεν γίνονται και virtual συναυλίες, αλλά δεν είναι το θέμα μας αυτό.
  • «Αυτό είναι το περίεργο της υπόθεσης» λέει ο Χρήστος Λαϊνάς από το γκρουπ. «Ο Στέλιος ζει στη Στοκχόλμη, η Παυλίνα στο Τορόντο και αυτό ήταν κάτι που μας τρόμαξε... Πώς δηλαδή θα μπορούσε να γίνει. Στην πράξη όμως αποδείχτηκε πιο εύκολο από ό,τι στη θεωρία. Στη θεωρία φαινόταν το πρόβλημα πολύ μεγάλο». Δεν ήταν. Από τη στιγμή που οι Ονειροπαγίδα πήραν την απόφαση να λαδώσουν τις μηχανές και να ξεκινήσουν κανονικά πρόβες.
  • «Είπαμε να βρεθούμε πάλι μαζί και να παίξουμε, και απλά να περάσουμε μια ωραία βραδιά». Είχε προηγηθεί συνάντηση, καθώς το περασμένο καλοκαίρι ο Στέλιος από τη Σουηδία ήρθε στην Ελλάδα. «Αρχίσαμε να το ξανασκεφτόμαστε, βάλαμε μπροστά και γράψαμε και δυο καινούργια κομμάτια». Πώς θα συνέχιζαν από εκεί; «Πήγα και βρήκα τα παλιά κανάλια στο στούντιο και παίξαμε πάνω σε αυτά. Αρχίσαμε να δουλεύουμε με προηχογραφημένο υλικό» εξηγεί ο Χρήστος. «Και βλέπουμε ότι τελικά μπορεί αυτό να λειτουργήσει».
  • Στη συνέχεια, αρχίζει σιγά σιγά, σαν μαγική εικόνα, να φανερώνεται η Ονειροπαγίδα και να «επιστρέφουν» συνειρμικά σχεδόν κομμάτια σαν το «Θυμάμαι κάθε εποχή», «Κάπου αλλού», «Στα μάτια σου» και τα άλλα που είχαν καιρό να παίξουν. Στη μουσική τους υπάρχουν πολλά στοιχεία διαφορετικά. Τη μια είναι ένα πανκ γκρουπ που τα σπάει, την άλλη ένα φωτεινό ποπ συγκρότημα, με αιθέρια φωνητικά και μελωδία. «Στην Ελλάδα» λένε «μπορείς πιο εύκολα να μην ανήκεις μόνο σε ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής. Έξω πρέπει συνήθως να είσαι μέρος μιας συγκεκριμένης σκηνής». Όταν πριν από χρόνια πατούσαν φρένο, οι αλλαγές στη μουσική και τη δισκογραφία έρχονταν σαν τυφώνας σαρωτικός. Τώρα επιστρέφουν με τις αλλαγές να έχουν ήδη «παλιώσει» και το τοπίο να είναι αγνώριστο. «Τα καινούργια κομμάτια γράφτηκαν μέσω Ίντερνετ, ίσως είναι περίεργος τρόπος να δουλεύεις αυτός, όμως έτσι έγινε. Το ίδιο και οι πρόβες». Το Ίντερνετ μέσα από το myspace και όχι μόνο- συμφωνούν- πως έχει αλλάξει πολύ τα πράγματα.
  • «Το μόνο αρνητικό που βλέπω είναι ότι υπάρχει πολλή πληροφορία και έτσι χάνεις λίγο το ενδιαφέρον σου, γιατί μια τέχνη σαν τη μουσική μπορείς πια να τη βρεις παντού, υπάρχει παντού, δεν είναι ανάγκη να την ψάξεις. Όλοι στους υπολογιστές μας έχουμε τόσα πολλά mp3 που δεν ξέρουμε ούτε καν τι υπάρχει εκεί μέσα. Αυτό λίγο με ενοχλεί. Σαν να φθείρονται λίγο τα πράγματα. Αν και αυτό δεν σημαίνει πως αν δεν ενδιαφερθείς δεν τα βρίσκεις» λέει ο Χρήστος.
ΙΝFΟ: Οι Ονειροπαγίδα την Παρασκευή 20 Μαρτίου στο «Gagarin» (Λιοσίων 205). Τη συναυλία θα ανοίξουν οι Μέντα.
Πυρετός επανασυνδέσεων
  • Οι Ονειροπαγίδα δεν είναι οι μόνοι που επανασυνδέθηκαν τελευταία. Έξω μιλάνε πια για τη μόδα των επανενώσεων (Ρolice, Εagles, Specials, Genesis, Sex Ρistols...) και το χαρακτηριστικό μιας μόδας είναι ότι εξαπλώνεται. Είδαμε και εδώ τους Last Drive ξανά μαζί, τους Stereo Νova επίσης... «Το σκέφτομαι δηλαδή, μήπως έχει ανάγκη ο κόσμος να ακούσει μουσικές που έχει αγαπήσει. Μήπως δεν μπορεί να "πιαστεί" καλά από αυτά που βγαίνουν τώρα. Όχι ότι δεν βγαίνουν ωραία πράγματα, αλλά λείπει κάτι πιο μαζικό. Και τα γκρουπ από την άλλη, για να το κάνουν, πιστεύω ότι έχουν πάρει τα μηνύματα από το κοινό».
  • Τώρα οι Ονειροπαγίδα θέλουνλένε- να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο- τυπικό σύμπτωμα «ροκ επανεκκίνησης». Σε λίγο θα μπουν στο στούντιο να γράψουν νέα τραγούδια. Είναι η επόμενη κίνηση; «Δεν προγραμματίζουμε τίποτε, αυτό που ετοιμάζουμε είναι το λάιβ. Τίποτε παραπάνω, από εκεί και μετά θα δούμε».
Με μια ματιά
1997: «Ανοίγουν» για τους Υo La Tengo στο Αn Club (1997)
1998: Κυκλοφορεί το «Ασημένια μέρα»
1999: Το «Μικρά μυστικά» ψηφίζεται από πολλούς ως ο ελληνικός δίσκος της χρονιάς. Παίζουν στο Rockwave (μαζί με Βlur, Garbage κ.λπ.)
2000: Κυκλοφορεί το «Μελόντικα». Γίνεται μεγάλη επιτυχία το single «Θυμάμαι κάθε εποχή»
2001: Αποφασίζουν να σταματήσουν
2009: Επιστρέφουν με συναυλία, ετοιμάζουν νέο άλμπουμ.
  • Της Μαρίας Μαρκουλή, ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

No comments: