Saturday, March 14, 2009

Μαξ Ράαμπε: Ενας μοντέρνος δανδής

  • Ενα πράγμα θυμάται έντονα ο Μαξ Ραάμπε από τη χώρα μας: «Τη συναυλία σας στο Μέγαρο Μουσικής;» τον ρωτάω κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής μας συνομιλίας. Απαντά από το σπίτι του στο Βερολίνο: «Ωραία ήταν η συναυλία το Μέγαρο, πράγματι, και το ελληνικό κοινό πολύ ένθερμο. Αλλά όχι, αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν από ένα παλιότερο ταξίδι μου στην Ελλάδα. Το 1990 πέρασα στην Κρήτη περίπου ένα μήνα. Ανέβηκα στον Ψηλορείτη και άκουγα διαρκώς κρητική μουσική. Με ενθουσίασε το γεγονός ότι στηρίζεται τόσο πολύ στην παράδοση. Γνωρίζω βέβαια πως αυτή δεν είναι η τυπική ελληνική μουσική».
  • Ο Ράαμπε και η ορχήστρα του, η Palast Orchestra, παίζουν τραγούδια του Μεσοπολέμου, φτιάχνοντας στις συναυλίες τους ατμόσφαιρα μισοσκότεινου καμπαρέ. Να δούμε αν θα καταφέρουν να δώσουν αυτή την ατμόσφαιρα και στο πολυτελές θέατρο Μπάντμιντον, κατά τη διάρκεια της συναυλίας τους την Τρίτη 24 Μαρτίου.
  • «Θα παίξουμε, ως συνήθως, τυπικές συνθέσεις από τη δεκαετία του '20 και του '30», λέει ο... βαρύτονος Μαξ. Από το Βερολίνο του Μεσοπολέμου στο Σικάγο της ποταπαγόρευσης, εποχή που η τζαζ έκανε την εμφάνισή της. Και με κομμάτια της εποχής, αληθινά διαμάντια, όπως τα «My heart is only yours» και «My brother makes the sound effects in the talkies». Αλλά δεν περιορίζονται μόνο στο παρελθόν οι Palast Orchestra. Διασκευάζουν και σύγχρονα κομμάτια, από το «Sex Bomb» του Τομ Τζόουνς μέχρι και το «Oops... Ι Did It Again» της Μπρίτνεϊ Σπίαρς. Κάπως σουρεαλιστικά, με έναν χιουμοριστικό τρόπο.
  • «Θέλω να βάζω φαν στις συνθέσεις που επιλέγω να διασκευάζω» απαντάει όταν τον ρωτάμε τι περισσότερο προσφέρει μια διασκευή σε ένα κομμάτι που έχει γνωρίσει ήδη επιτυχία. Κρίνοντας, πάντως, από την προηγούμενη συναυλία τους, τα τραγούδια αυτά ηχούν όντως απολαυστικά. Ιδίως στα live. Το κοινό δείχνει να ενθουσιάζεται άλλωστε με τις συνθέσεις από το παρελθόν. «Είμαστε και λίγο χαμαιλέοντες θα έλεγα. Προσαρμοζόμαστε. Ή μπορεί και να είναι τόσο ωραίοι οι ρυθμοί των τραγουδιών εκείνων, που ο κόσμος τα νιώθει πολύ δικά του».
  • Ο Ράαμπε φοράει πάντοτε κοστούμι και παπιγιόν, διατηρώντας μια αριστοκρατική φινέτσα. Την πολυμελή μπάντα του την έφτιαξε το 1986 κατά τη διάρκεια των μουσικών σπουδών του στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Βερολίνου. Στα τραγούδια με τους γεμάτους αυτοσαρκασμό στίχους που διασκευάζει, προσθέτει στοιχεία από ρούμπες και τάνγκο. «Βασικά όμως έχω επηρεαστεί περισσότερο από την ευρωπαϊκή ποπ παλιότερων δεκαετιών», λέει. Και από καινούρια; Τι του αρέσει; «Η Εϊμι Γουάινχαουζ. Για τη μουσική της βέβαια, όχι για την ιδιωτική της ζωή». *
  • Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / 7 - 15/03/2009

No comments: