Thursday, March 26, 2009

Ο ΓΙΟΥΣΟΥΦ ΙΣΛΑΜ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ. «Επιστρέφω και πάλι στο ΄70 και τον... Κατ Στίβενς»

«Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις», λέει ο ελληνικής καταγωγής τραγουδοποιός και  ερμηνευτής Γιουσούφ Ισλάμ- πιο γνωστός ως Κατ Στίβενς- που επιστρέφει με νέο  ποπ δίσκο, αλλά δεν έχει αποφασίσει με ποιο όνομα θα τον υπογράψει

Επιμέλεια: Μαίρη Αδαμοπούλου. ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009
  • «Η καινούργια δουλειά συνεχίζει τη μουσική διαδρομή από εκεί που σταμάτησε ο Κατ Στίβενς». Τα λόγια ανήκουν στον Γιουσούφ Ισλάμ, που ύστερα από 30 χρόνια φαίνεται πως τελικά αποφάσισε να κάνει ειρήνη με το παρελθόν του, τη μουσική του και το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο. Στις 5 Μαΐου κυκλοφορεί η νέα δισκογραφική δουλειά του Κατ Στίβενς- Γιουσούφ Ισλάμ υπό τον τίτλο «Roadsinger» και σηματοδοτεί όχι απλώς την επιστροφή του στην ποπ- κάτι που είχε κάνει άλλωστε ήδη από το 2006 όταν είχε κυκλοφορήσει τον δίσκο του «Αn other cup»- αλλά και σε ήχους και στην ατμόσφαιρα της δεκαετίας του ΄60 που τον ανέδειξαν σε ένα από τα πιο λαμπερά πρόσωπα της ποπ.
  • Εξακολουθεί να διατηρεί το όνομα Γιουσούφ Ισλάμ, το οποίο επέλεξε το 1978, όταν ασπάστηκε την μουσουλμανική θρησκεία, αλλά στη σκηνή ο καλλιτέχνης, που γεννήθηκε ως Στέφανος- Δημήτριος Γεωργίου, καθώς ο πατέρας του ήταν Ελληνοκύπριος και η μητέρα του Σουηδέζα, θα επανακάμψει ως Κατ Στίβενς. Ο δρόμος της επιστροφής ήταν μακρύς και σε πολλά σημεία δύσκολος, αλλά ο Γιουσούφ μιλά ευχαρίστως για την περίοδο αυτή στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica». Αρχικά όταν επέστρεψε στην ποπ δισκογραφία το 2006 υπέγραφε ως Γιουσούφ, χωρίς το Ισλάμ. «Το έκανα επειδή η λέξη Ισλάμ δεν έπρεπε να γίνει σλόγκαν. Το επίθετο είναι κάτι σαν επίσημη φίρμα. Αν θες να φωνάξεις έναν φίλο σου όμως, δεν χρησιμοποιείς το επίθετό του, αλλά το όνομά του. Είναι πιο εγκάρδιο και ταίριαζε άλλωστε με το μήνυμα του δίσκου», εξηγεί ο 6 1χρονος σήμερα καλλιτέχνης. Ύστερα ήρθε η συνύπαρξη της παλιάς διάθεσης και της νέας ταυτότητας. Το αποτέλεσμα ήταν το όνομα Γιουσούφ να συνοδεύεται από τη φράση «ο καλλιτέχνης που ήταν γνωστός ως Κατ Στίβενς». «Με αυτό το όνομα με γνώρισε ο κόσμος, είναι το οικογενειακό μου. Δεν έχω πρόβλημα που έγινα γνωστός ως Κατ Στίβενς. Σε πολλούς ανθρώπους μάλιστα το όνομα αυτό θυμίζει κάτι σημαντικό που δεν θέλουν να ξεχάσουν. Είναι μέρος της ιστορίας μου και συνδέεται με πλήθος πραγμάτων που ονειρεύτηκα ως Κατ Στίβενς», εξηγεί ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής.
  • Πώς θα υπογράψει το νέο του άλμπουμ; Δεν ξέρει ακόμη. Μερικές ιστοσελίδες μιλούν για τη νέα δουλειά του Κατ Στίβενς, άλλες για του Γιουσούφ Ισλάμ. Όπως και να έχει, σύμφωνα με τον δημιουργό του, αυτός ο δίσκος αναφέρεται στον μουσικό κόσμο του Κατ Στίβενς, διότι ορισμένα από τα κομμάτια που περιέχει αποτελούν μέρος ενός μιούζικαλ πάνω στο οποίο δουλεύει εδώ και καιρό και το οποίο θα κάνει πρεμιέρα τον Ιούλιο. Ο τίτλος του είναι «Μoonshadow»- όπως μια από τις μεγάλες του επιτυχίες- και είναι γεμάτo από παλιά του σουξέ όπως το «Μorning has broken», το «Lady d΄Αrbanville» και το «Wild world». «Οι θαυμαστές μου μού ζήτησαν να παίξω κιθάρα όπως παλιά, γι΄ αυτό κι εγώ άρχισα να ξανακούω μουσική της δεκαετίας του ΄70, γεγονός που με ενέπνευσε να επιστρέψω στις μελωδίες και στην ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής», λέει, ενώ ετοιμάζει το βιντεοκλίπ για ένα εκ των νέων του τραγουδιών «Βoots and Sand», υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του γιου του Μπομπ Ντίλαν, Τζέσε.
Η επιτυχία

Εμφανίζεται το 1965 αλλά η διεθνής επιτυχία έρχεται το 1971 με το άλμπουμ «Τea for Τillerman». Μεγάλο χιτ το «Μoonshadow».

Η στροφή
Στις 23 Δεκεμβρίου του 1977 στρέφεται στη μουσουλμανική θρησκεία.

Παίρνει το όνομα Γιουσούφ και αποσύρεται από την ποπ.

Η επιστροφή
Το 2006 επιστρέφει στο μουσικό στερέωμα με το όνομα Γιουσούφ και τον δίσκο «Αn other cup», αλλά τώρα επανέρχεται στο Κατ Στίβενς.

No comments: