Tuesday, March 17, 2009

Και κλασική μουσική εξάγουμε - Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων

  • Η Βίγκο, πόλη της βορειοδυτικής Ισπανίας, είναι πασίγνωστη για τις βροχές της και την αλιεία της. Οι σινεφίλ, ίσως, τη θυμούνται και από τη βραβευμένη ταινία του Φερνάντο Αρανόα «Δευτέρες με λιακάδα» με τον Χαβιέρ Μπαρδέμ. Το ενδιαφέρον της πάντως είναι πολύ ευρύτερο. Αρκεί να δει κάποιος την αίθουσα συναυλιών του μεγαλοπρεπούς κτιρίου Centro Cultural Caixanova της πόλης για να αντιληφθεί τη σοβαρή και πολύχρονη σχέση των κατοίκων της με την τέχνη και κυρίως με τη μουσική. Αυτός ο συναυλιακός χώρος ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας που έκανε την περασμένη βδομάδα στην Ισπανία η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Ακολούθησαν εμφανίσεις της στην ονειρική πόλη της Ποντεβέδρα, που διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτο το μεσαιωνικό της κέντρο, και τέλος στην ανοιξιάτικη Μαδρίτη. Εκεί δόθηκε η εντυπωσιακή τελευταία συναυλία, την οποία παρακολούθησε και η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας.
  • Οι εντυπώσεις, πάντως, από την έξοδο της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων ήταν θετικές, αν κρίνουμε και από τη θερμή της υποδοχή από το ισπανικό κοινό, αρκετά εξοικειωμένο με την κλασική μουσική και πάντοτε με υψηλές προσδοκίες. Τις τρεις συναυλίες παρακολούθησαν περισσότερα από 3.000 άτομα, με πολυπληθέστερη τη συναυλία της Μαδρίτης: προφανώς η κοσμοσυρροή στο Auditorio Nacional de Musica το βράδυ του Σαββάτου ενισχύθηκε και από την παρουσία της βασίλισσας.
  • Πολύ ενδιαφέρον και δυναμικό ήταν και το πρόγραμμα των συναυλιών που διηύθυνε ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός Νίκος Αθηναίος. Οι Μαδριλένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και δύο σημαντικούς Ελληνες σολίστες, τον πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη στο τζαζ αποχρώσεων «Κοντσέρτο για πιάνο και Ορχήστρα σε Φα μείζονα» του Τζορτζ Γκέρσουιν και τον δεκαεννιάχρονο κλαρινετίστα Διονύση Γραμμένο στο έργο του Μότσαρτ «Κοντσέρτο για κλαρινέτο και Ορχήστρα σε λα Μείζονα Κ.622». Το κοινό τούς επανέφερε με δυνατά χειροκροτήματα στη σκηνή για αρκετά μπιζ.
  • Να σημειώσουμε ότι η σχέση του Γιάννη Βακαρέλη με αυτό το έργο του Γκέρσουιν είναι ιδιαίτερη αφού το έχει ηχογραφήσει με τη Royal Philarmonic Orchestra, ενώ ο Κερκυραίος Διονύσης Γραμμένος είναι ο νικητής του 14ου Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Νέων Μουσικών της Eurovision, το 2008. Αλλα έργα που παρουσιάστηκαν στις συναυλίες στην Ισπανία ήταν η εισαγωγή από την όπερα «Η Πολιορκία της Κορίνθου» του Τζ. Ροσίνι και η «Συμφωνία αρ. 2 σε Μι ελάσσονα» του Σ. Ραχμάνινοφ. Ο αρχιμουσικός Νίκος Αθηναίος, παλιός γνώριμος των Ισπανών, αφού έχει εμφανιστεί επανειλημμένως σε αρκετές ισπανικές πόλεις, μας μίλησε για το καλό επίπεδο των μουσικών της Ορχήστρας, με μέσο όρο ηλικίας τα 30.
  • «Γενικότερα υπάρχουν δυνατότητες για τις ελληνικές ορχήστρες. Η παρουσία τους στο εξωτερικό μπορεί να είναι συχνότερη, αν καταφέρουν να έχουν σταθερά την ίδια καλή απόδοση», τόνισε ο αρχιμουσικός. Ικανοποιημένοι από την ισπανική έξοδο της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων δήλωσαν τόσο ο πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης («Χαίρομαι γιατί το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο από τις αρχικές μου προσδοκίες») όσο και ο πρόεδρος των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Κατσαρός: «Καλώς επέμενα να γίνει αυτή η έξοδος. Είμαι ευχαριστημένος και θεωρώ ότι αυτές οι συναυλίες ανοίγουν σιγά σιγά έναν δρόμο για την Ορχήστρα προς το εξωτερικό». «Παρών» στη συναυλία της Μαδρίτης ήταν και ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης. *
  • ΙΣΠΑΝΙΑ. Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/03/2009

No comments: