Tuesday, March 17, 2009

Το μαγεμένο τραγούδι επιστρέφειστο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

  • Ο Γιώργος Νταλάρας μάς ταξιδεύει και πάλι στον κόσμο του ρεμπέτικου


Ο Γιώργος Νταλάρας επί σκηνής στην περυσινή επιτυχημένη παραγωγή «Σαν τραγούδι μαγεμένο», η οποία επαναλαμβάνεται την προσεχή εβδομάδα (ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ)
Σαν τραγούδι μαγεμένο, το ρεμπέτικο επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την προσεχή εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 24, 25, 27, 28 και 29 Μαρτίου. Πέντε παραστάσεις στις οποίες ο Γιώργος Νταλάρας μάς ταξιδεύει και πάλι στον κόσμο του ρεμπέτικου, όπως άλλωστε έγινε και κατά την περυσινή επιτυχημένη παραγωγή «Σαν τραγούδι μαγεμένο», μουσικό θέαμα βασισμένο σε μια ιδέα του σκηνοθέτη Σωτήρη Χατζάκη. Η «Αναφορά στο ρεμπέτικο» σκιαγραφεί τη μακρόχρονη ιστορία του από τα τέλη του 19ου αιώνα (ως το ΄50) αποτυπώνοντας τους σημαντικότερους σταθμούς του (γεωγραφικά και μουσικά) με τραγούδια και εικόνες. Η περυσινή επιτυχία των παραστάσεων, αφού τις παρακολούθησαν περί τους 20.000 θεατές, όπως σημειώθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αποτέλεσε την αναγκαία και ικανή συνθήκη ώστε το «Σαν τραγούδι μαγεμένο» να παρουσιαστεί και εφέτος στο Μέγαρο Μουσικής.
Ο συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της σειράς Γέφυρες, στην οποία εντάσσεται η παραγωγή, Δημήτρης Μαραγκόπουλος τόνισε ότι τέτοιου είδους παραστάσεις «αξίζουν να επαναλαμβάνονται», ενώ ο Γιώργος Νταλάρας σημείωσε ότι οι περυσινές παραστάσεις είναι στο στάδιο επεξεργασίας ώστε συντόμως να κυκλοφορήσουν σε CD και DVD. Νωρίτερα η κυρία Ελένη Σπανοπούλου, διευθύντρια του τομέα Προβολής και Επικοινωνίας του Μεγάρου, μετέφερε τις ευχαριστίες του κ. Χρήστου Δ.Λαμπράκη, προέδρου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, προς τον Γιώργο και την Αννα Νταλάρα για τον τρόπο με τον οποίο υπερασπίζονται το ελληνικό τραγούδι αλλά και το πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ο Γιώργος Νταλάρας, από τη δική του πλευρά, υπογράμμισε ότι ο κ. Χρ. Λαμπράκης «στηρίζει το ελληνικό τραγούδι, ακόμη και το “περιθωριακό”, όπως είναι το ρεμπέτικο», ενώ όσον αφορά την παράσταση τόνισε ότι ο σκηνοθέτης της Σωτήρης Χατζάκης «τη “μαγείρεψε” με τέτοιον τρόπο ώστε να συνυπάρχει η μουσική με το θέατρο». Σημείωσε επίσης: «Πέρυσι πήγαμε επίσης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στον Βόλο. Εφέτος ελπίζουμε να πάμε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ή στη Θράκη».

Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Γιώργος Νταλάρας μαζί με τους Μπάμπη Στόκα,Σ οφία Παπάζογλου, Ζαχαρία Καρούνη, Ασπασία Στρατηγού και 13μελή ορχήστρα. Συμμετέχουν επίσης οι Τάνια Τρύπη, Αρτο Απαρτιάν, Αλέξανδρος Μούκανος, Εκτορας Καλούδης, Μανώλης Σειραγάκης, Ελίτα Κουνάδη που σε οκτώ θεατρικά στιγμιότυπα υποδύονται σημαντικές μορφές της ρεμπέτικης ιστορίας ( Μαρίκα Νίνου, Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Λουκάς Νταράλας). Χορεύει ο Ιγνάτιος Πιπίνης. Ερευνα και μουσικές επιλογές: Παναγιώτης Κουνάδης, Λευτέρης Παπαδόπουλος, ενορχηστρώσεις: Κώστας Γανωσέλης (μαζί με τον Γ. Νταλάρα), κείμενα: Γιώργος Σκαμπαρδώνης. Επιμέλεια παραγωγής: Αννα Νταλάρα, Παναγιώτης Κουνάδης. Βασ. Σοφίας και Π. Κόκκαλη, τηλ. 210-7282.333, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, ώρα έναρξης: 21.00. [ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 17 Μαρτίου 2009]

No comments: