Monday, March 2, 2009

Ενα ντουέτο για τον Μίκη

  • Η Νατάσα Θεοδωρίδου και η Ηρώ συναντούν τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»

  • Η Νατάσα Θεοδωρίδου και η Ηρώ συναντούν τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» σε δύο συναυλίες στις 17 και 18 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης διατρέχοντας το έργο του Μίκη Θεοδωράκη με επίκεντρο την αγάπη και τον έρωτα. «Τα τραγούδια του έρωτα και της αγάπης» είναι ο τίτλος των δύο συναυλιών, τη σκηνοθετική επιμέλεια των οποίων έχει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, στην οποία ανήκει- με τη σύμφωνη γνώμη πάντα του συνθέτη - η επιλογή των δύο ερμηνευτριών. Και αν η Ηρώ συνεργάζεται με τη «Λαϊκή Ορχήστρα» τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, η επιλογή της Νατάσας Θεοδωρίδου ενδεχομένως ξαφνιάζει. Αλλά, όπως εξηγεί στο «Βήμα» η κόρη του συνθέτη Μαργαρίτα Θεοδωράκη, τα πράγματα είναι μάλλον πολύ πιο απλά.
  • «Η Νατάσα Θεοδωρίδου, ως γνωστόν, συμμετείχε σε δύο συναυλίες της Ορχήστρας που δόθηκαν τον περασμένο Αύγουστο στην Αρχαία Ολυμπία και είναι μια φωνή που αρέσει και στον πατέρα μου. Είναι μια πολύ καλή λαϊκή τραγουδίστρια. Έχει ταλέντο στο να “στήνει” τα λόγια της στα ελληνικά. Να ξέρει να ερμηνεύει αυτά που λέει. Παρ΄ όλο που είναι διαφορετικές, εντούτοις θεωρώ ότι “δένουν” μεταξύ τους. Επειδή η μία προέρχεται από τον έντεχνο και η άλλη από τον λαϊκό χώρο. Και δεν πιστεύω ότι είναι καταδικαστέο κάποιες φορές να συνεργάζεται η μία όχθη με την άλλη. Στόχος των παραστάσεων είναι να γίνει ένας διάλογος επί σκηνής». Η επιλογή όμως τόσο της Ηρώς όσο και της Νατάσας Θεοδωρίδου «εξυπηρετεί» και μιαν άλλη ανάγκη: «Να περνάει το έργο του Μίκη Θεοδωράκη και στις νεότερες γενιές». Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει αποσπάσματα από έργα λαϊκά, όπως ο «Επιτάφιος», «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», το «Αρχιπέλαγος», οι «Λιποτάκτες» και το «Ραντάρ», έργα λυρικά, όπως οι «Μικρές Κυκλάδες», οι «Μπαλάντες» και το «Μauthausen», ορατόρια όπως η «Κατάσταση πολιορκίας», έργα συμφωνικά όπως το «Αdagio» και μπαλέτα όπως ο «Ζορμπάς». Τραγούδια που έχουν σημαδευτεί από τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση και της Μαρίας Φαραντούρη.
  • Για τη Νατάσα Θεοδωρίδου πάντως δεν τίθεται θέμα αναμέτρησής της με το παρελθόν των τραγουδιών αυτών. «Κάθε άνθρωπος έχει τη μοναδικότητά του» σημειώνει η ίδια και συνεχίζει: «Και αυτός που έχει γράψει ήδη ιστορία και αυτός που έχει ακόμη δρόμο μπροστά του. Δεν με αφορά η σύγκριση. Θα το κάνω και θα κριθώ. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να ερμηνεύσω τα κομμάτια που μου αναλογούν με αγάπη και αλήθεια και να προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω στην πορεία μου. Όσο για το άγχος και την αγωνία, είναι ιδιαίτερα υγιές να υπάρχουν όταν ερμηνεύεις Μίκη Θεοδωράκη». Θα την ενδιέφερε να ερμηνεύσει Μίκη Θεοδωράκη και σε άλμπουμ; «Αν μου δώριζε- επειδή είναι γενναιόδωρος ως άνθρωπος- τα λαϊκά τραγούδια του, θα το έκανα».
  • Η άλλη της παρέας Ηρώ επισημαίνει και εκείνη από τη μεριά της ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με το παρελθόν των τραγουδιών του συνθέτη που θα ερμηνεύσει εφόσον «δίνω απλά τη δική μου ερμηνευτική εκδοχή στο ήδη υπάρχον έργο του με όσο περισσότερο σεβασμό μπορώ. Άλλωστε νομίζω ότι το έργο του συνθέτη δεν έχει ανάγκη ανανέωσης ύφους. Απλώς εμείς ως νέα πρόσωπα μπορούμε να μεταδώσουμε σε νεότερες γενιές το έργο του, αρκεί να σεβαστούμε την ιστορία και το μέγεθος των τραγουδιών, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως ποίηση». [του Γιώργου Σκίντσα | ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 1 Μαρτίου 2009]
  • Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και παραλία, τηλ. 2310-895.938-9. Τιμές εισιτηρίων: 60, 50, 40, 20 και 12 ευρώ (φοιτητικό). Πωλούνται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

No comments: