Saturday, March 21, 2009

ΜΑΞ ΡΑΑΜΠΕ: Ο μέγας διασκευαστής στην Αθήνα

  • Ο κομψός περφόρμερ που μεταφέρει τα χιτ τού σήμερα στη Γερμανία του Μεσοπολέμου εμφανίζεται την Τρίτη στο Μπάντμιντον



Με το κομψό σμόκιν, τη στυλιζαρισμένη κόμμωση, το περιπαικτικό ύφος και τη «ρετρό» ερμηνεία του, ο Μαξ Ράαμπε (δεξιά), αρχηγός της δωδεκαμελούς Ρalast Οrchester (επάνω), δεν θυμίζει κανέναν άλλον ποπ σταρ των ημερών μας

  • Το να παρακολουθεί κανείς την περίφημη Ρalast Οrchester επί σκηνής αποτελεί σίγουρα μια ιδιαίτερη εμπειρία: μια 12μελής ορχήστρα αποτελούμενη από έγχορδα και πνευστά η οποία σε μεταφέρει στην ατμόσφαιρα των βερολινέζικων καμπαρέ της δεκαετίας του 1920 δεν είναι και ό,τι πιο συνηθισμένο. Ηγετική φυσιογνωμία της ορχήστρας είναι ο
    Μαξ Ράαμπε, ένας ικανότατος περφόρμερ που διαθέτει το ταλέντο να ταξιδεύει το κοινό από τη Γερμανία του Μεσοπολέμου στο Σικάγο της ποτοαπαγόρευσης, αλλά και να διακευάζει με πανέξυπνο τρόπο σύγχρονες ποπ επιτυχίες, όπως το «Οops... Ι Did Ιt Αgain» της Μπρίτνεϊ Σπίαρς, το «Sex Βomb» του Τομ Τζόουνς, το «Τainted Love» των Soft Cell, το «Βongo Βong» του Μανού Τσάο ή το «Κiss» του Πρινς.
  • Φανερά επηρεασμένος από το διάσημο γερμανικό φωνητικό σχήμα της δεκαετίας του 1920 Comedian Ηarmonists, ο Μαξ Ράαμπε εμφανίζεται στη σκηνή με κομψό σμόκιν, στυλιζαρισμένη κόμμωση και περιπαικτικό ύφος, παίρνει ανάλογες πόζες και ερμηνεύει τραγούδια των δεκαετιών του ΄20 και του ΄30 ντύνοντάς τα με ρυθμούς κουβανέζικης ρούμπας, φοξ τροτ και αισθησιακού ταγκό. Ο Μαξ Ράαμπε σχημάτισε την Ρalast Οrchester το 1986 κατά τη διάρκεια των σπουδών του ως βαρυτόνου στο Βερολίνο.
  • Πρώτη επιτυχία τους, μια schlager μπαλάντα (μουσικό ιδίωμα των κεντροευρωπαϊκών και βόρειων χωρών) με τίτλο «Κein Schwein ruft mich an»: το ρετρό στυλ τους τούς καθιέρωσε αμέσως. Ως σήμερα ο ίδιος και η ορχήστρα του έχουν δώσει εκατοντάδες παραστάσεις σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, με κορυφαία στιγμή την εμφάνισή τους στο Carnegie Ηall της Νέας Υόρκης, παράσταση που ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε εφέτος ως διπλό CD. Τα μεγάλα θέατρα μπορεί να θεωρούνται «φυσικός χώρος» για έναν τέτοιον καλλιτέχνη, ωστόσο ο Ράαμπε δεν αποκλείει και τις πριβέ παραστάσεις, όπως εκείνη που έδωσε στα γενέθλια του εκκεντρικού ροκ σταρ Μέριλιν Μάνσον.
  • O περισσότερος κόσμος έμαθε τον Μαξ Ράαμπε κυρίως μέσα από τις ιδιαίτερες (ως και σουρεαλιστικές) ποπ και ροκ διασκευές του σε τραγούδια μεγάλων αστεριών της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας. Ενδιαφέρον ωστόσο έχουν και οι προσωπικές συνθέσεις του, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής που έχει γράψει για κινηματογραφικές ταινίες. Το μυστικό του είναι ο συνδυασμός μιας αινιγματικής και ιδιοφυούς προσωπικότητας με ένα αυθεντικό μουσικό ταλέντο. Ο Ράαμπε κινείται με ευκολία ανάμεσα στη μελαγχολία και στην ειρωνεία, στην επανάσταση και στην παραίτηση, στο τραγικό και στο κωμικό.
  • Ο Μαξ Ράαμπε με την Ρalast Οrchester εμφανίζεται την Τρίτη 24 Μαρτίου στο Θέατρο Βadminton (Αλσος Στρατού, Γουδή, τηλ. 211 1010.020). Εισιτήρια στα Ρublic, Virgin Μegastores, www.ticketnet.gr και στα ταμεία του Θεάτρου Βadminton.
  • Σ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ | TO BHMA, Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

No comments: