Sunday, March 29, 2009

ΛΟΥΣ ΚΑΣΑΛ: «Τα “Τακούνια”μού άνοιξαν πόρτες»

Η ντίβα της Ιβηρικής χερσονήσου που έγινε ιδιαίτερα γνωστή από την ταινία του Πέδρο Αλβοδόβαρ έρχεται στην Αθήνα για δύο συναυλίες

  • Η Λους Κασάλ ό,τι και αν κάνει στην καριέρα της θα έχει πάντοτε την ευλογία-κατάρα το μεγάλο κοινό να τη γνωρίζει από τα δύο εξαιρετικά τραγούδια «Un Αno de Αmor» και «Ρiensa en mi», που ερμήνευσε μοναδικά στην ταινία του ισπανού σκηνοθέτη Πέδρο Αλβοδόβαρ, «Ψηλά Τακούνια». Η ίδια, αν και δεν το ξεχνά, δείχνει ορισμένες φορές να δυσφορεί με τις συνεχείς αναφορές στον Αλμοδόβαρ: «Χωρίς αμφιβολία η επιτυχία από τα “Ψηλά τακούνια” μού άνοιξε νέες πόρτες αναμφισβήτητα, που ως τότε αμφισβητούσαν ή αγνοούσαν το όποιο ταλέντο μου. Ωστόσο από τότε πολλά άλμπουμ έχουν πουληθεί και οι συναυλίες μου έγιναν όλο και πιο δημοφιλείς. Αρα πρέπει να υπάρχει και κάτι άλλο υποθέτω.Φυσικά,ο Πέδρο Αλμοδόβαρ είναι ευφυέστατος». Εκρηκτική ερμηνεύτρια, γεμάτη πάθος, γνωρίζει πολύ καλά πώς να χαρίζει νέα ζωή σε ένα τραγούδι. «Η προσωπικότητά μου βρίσκεται παντού μέσα στα τραγούδια που ερμηνεύω,και σε κάθε περίπτωση αυτό είναι το ζητούμενο σε κάθε ερμηνεία μου.Μερικές φορές πρέπει να προσαρμοστείς στις συνθήκες που καθορίζει ένα τραγούδι» σημειώνει.
  • Η «ντίβα της Ιβηρικής χερσονήσου» έχοντας 24 δίσκους στο ενεργητικό της και εκατομμύρια πωλήσεις είναι ίσως η πιο διάσημη εκπρόσωπος της ποπ ισπανικής σκηνής στον κόσμο, ενώ έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία ανάμεσα στα οποία και το περίφημο Goya της Κινηματογραφικής Ακαδημίας της Ισπανίας. Η Λους Κασάλ γεννήθηκε στη Γαλικία, μεγάλωσε στην Αστούρια και σπούδασε πιάνο και μπαλέτο. Εφηβη ακόμη έγινε μέλος του ροκ συγκροτήματος Los Fannys. «Η ροκ ήταν ξεκάθαρη από την αρχή της καριέρας μου και ήταν η αγαπημένη μου μουσική από παιδί,και μόνο μετά το τέταρτο άλμπουμ άρχισα να δουλεύω με άλλα στυλ και ήχους» λέει η Κασάλ, όμως βιάζεται να προσθέσει πως οι σπουδαίοι τραγουδιστές του προηγούμενου αιώνα άφησαν έντονο το στίγμα τους στην ερμηνεία της: «Από τα πρώτα χρόνια οι μεγάλοι τραγουδιστές αποτελούσαν τη Βίβλο σε όσα έκανα.Πάντοτε μου άρεσαν η Εντίθ Πιαφ,η Μαρία Κάλλας,η Αρίθα Φράνκλιν ,η Τζάνις Τζόπλιν όπως επίσης και όλες οι φλαμένκο τραγουδίστριες».

  • Το 1977 μετακομίζει στη Μαδρίτη, για να προωθήσει την καριέρα της. Συνθέτει και ηχογραφεί δικά της κομμάτια, και δοκιμάζει τις υποκριτικές ικανότητές της συμμετέχοντας στο θεατρικό έργο «Las Divinas». Το ντεμπούτο της στη δισκογραφία έρχεται το 1980, με το single «Εl Αscensor», και δύο χρόνια αργότερα κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός δίσκος της, με τίτλο το όνομά της. Η μεγάλη επιτυχία έρχεται το 1989, όταν υπογράφει συμβόλαιο με τη Ηispavox και το άλμπουμ «Luz V» με τα κλασικά τραγούδια «Τe Dejι Μarchar» και «Νo Μe Ιmporta Νada». Το 1995 κυκλοφορεί νέο άλμπουμ με τίτλο «Como La Flor Ρrometida». Η ίδια ομολογεί ότι είναι ο δίσκος για τον οποίο δούλεψε πιο σκληρά από όλους στη μουσική πορεία της. Εξάλλου τα 500.000 αντίτυπα που έφτασε, το επιβεβαιώνουν.

  • Δεν αργεί να έλθει και η αναγνώριση στο εξωτερικό. Τέλη της δεκαετίας του 1990 εντυπωσιάζει το κοινό του Παρισιού στο Οlympia και την ίδια χρονιά βγάζει νέο δίσκο, το «Un Μar De Confianza». «Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να περάσεις τα σύνορα της χώρας σου όταν η γλώσσα σου δεν είναι τα αγγλικά.Ημουν πολύ τυχερή όμως όσον αφορά την επιτυχία μου έξω από την Ισπανία.Προσφάτως με είχε καλέσει ο Τζάκσον Μπράουν για να ανοίξω τις συναυλίες του στο Φοίνιξ και στο Λος Αντζελες.Επειδή το κοινό στο οποίο με παρουσίαζε δεν ήξερε και πολλά για εμένα,έγραψε ο ίδιος ένα άρθρο για εμένα το οποίο μοιράστηκε στον καθένα ώστε να γνωρίζουν τι ακούν».

  • Την περασμένη χρονιά επέστρεψε δυναμικά, έπειτα από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε, για 40 εμφανίσεις σε όλη την Ισπανία, συνεχίζοντας και στην Ευρώπη. Οπως λέει όμως δεν έχει προσφέρει ακόμη όσα θέλει: «Θα ήθελα να είμαι κάπου στη μέση της τροχιάς που διανύω φαντάζομαι. Παλιότερα ήθελα να φτάσω ψηλότερα και από το φεγγάρι,στην πραγματικότητα όμως σχεδόν ποτέ δεν καταφέρνει κανείς όσα ονειρεύεται,απλώς συμβιβάζεται με ό,τι έχει. Απλώς θα ήθελα να κάνω ακόμη περισσότερα πράγματα,αυτό είναι όλο».

Η Λους Κασάλ εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 28 Μαρτίου και την Κυριακή 29/3.Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής και στην Ερμού 1 (τηλ.210 7282.333).
  • του σακη δημητρακοπουλου | το βήμα, Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

No comments: