Wednesday, March 4, 2009

Η καλή ζαριά του Μάριου Στρόφαλη

  • Ο συνθέτης του μιούζικαλ «Τα μαγικά του έρωτα» μιλά για τη συνεργασία του με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και για τα σάουντρακ στην Ελλάδα


«Οι δισκογραφικές εταιρείες ευνουχίζουν τους δημιουργούς» υποστηρίζει ο συνθέτης Μάριος Στρόφαλης. Εχοντας και ο ίδιος βιώσει την απόρριψη, στράφηκε στην ανεξάρτητη παραγωγή... και βγήκε κερδισμένος

  • «Στα ταξίδια συνήθως η εύκολη και η γρήγορη λεωφόρος δεν είναι τόσο ωραία όσο ένα ορεινό μονοπάτι». Ο συνθέτης Μάριος Στρόφαλης εμμέσως πλην σαφώς παρομοιάζει την πορεία του στη μουσική με ένα ταξίδι, όπου οι ορεινοί δρόμοι έχουν περισσότερο ενδιαφέρον. Από την άλλη, γνωρίζει καλά ότι ένας συνθέτης κινηματογραφικής, θεατρικής και τηλεοπτικής μουσικής μένει, συνήθως, πίσω από τα φώτα... Εφέτος υπογράφει τη μουσική στο μιούζικαλ «Τα μαγικά του έρωτα», που παρουσιάζεται στο θέατρο «Δίπυλον». Είναι βασισμένο στο «Άσμα Ασμάτων», το οποίο αποδίδεται στον Σολομώντα, ενώ η μεταγραφή- μετάφραση είναι του Λευτέρη Παπαδόπουλου. «Η εν λόγω συνεργασία ήλθε στο περιθώριο μιας δουλειάς (η οποία θα δισκογραφηθεί στο άμεσο μέλλον) που δουλεύουμε εδώ και έναν χρόνο με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο» σημειώνει ο συνθέτης. «Είναι μια καλή ζαριά: χρειάζεται και τύχη για να μπορείς να προχωρήσεις. Και σαφώς είναι τύχη το να συνεργάζεσαι με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, όπως και με τη Ράια Μουζενίδου η οποία υπογράφει τη σκηνοθεσία».
  • Έχονταςγράψει μεταξύ άλλων μουσική για αρκετές ταινίες («Πίσω πόρτα», «Να μ΄ αγαπάς», «Οι γενναίοι της Σαμοθράκης») και σίριαλ («Νυχτερινό δελτίο», «Δούρειος Ίππος», «10η εντολή», «Αχ και να ΄ξερες»), υποστηρίζει ότι « το σάουντρακ στην Ελλάδα είναι αδικημένο. Ο κόσμος βλέπει τόσο πολύ τηλεόραση ή κινηματογράφο αλλά δεν ξέρει τι ακούει. Δεν στέκεται να δει ποιος υπογράφει τη μουσική. Γι΄ αυτό αισθάνομαι τυχερός που έχω στεριώσει σε αυτόν τον χώρο. Και κάνω τη δουλειά που ονειρεύτηκα: επαγγελματίας μουσικός επενδυτής πρωτότυπης μουσικής ».
  • Παράλληλα, το κουαρτέτο του Μάριου Στρόφαλη συμπλήρωσε πέντε χρόνια «ζωής». Πρόσφατα κυκλοφόρησε το «Εuropean taxim», η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά σε ανεξάρτητη παραγωγή, με τη δεύτερη αλλά και την τρίτη να βρίσκονται ήδη στα σκαριά. «Ουσιαστικά πρόκειται για τρία μέρη ενός ταξιδιού που καλύπτει μουσικά τη Νότια Ευρώπη... Μέσω των ανεξάρτητων παραγωγών ορίζουμε οι ίδιοι τη μοίρα μας. Το “Εuropean taxim” το έβγαλα μόνος μου- όπως θα κάνω και με το επόμενο. Οι δισκογραφικές εταιρείες το είχαν απορρίψει ως αντιεμπορικό, ωστόσο έχει σημειώσει καλές πωλήσεις, ενώ κινείται- μέσω Ιnternet- και στο εξωτερικό».
Δίπυλον, Καλογήρου Σαμουήλ 2 και Διπύλου, πλ. Κουμουνδούρου, τηλ. 210 3229.771, 210 3228.881. Παραστάσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Ωρα έναρξης: 21.00.


Γ. ΣΚΙΝΤΣΑΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

No comments: