Ενα πρόγραμμα που εκτείνεται από το μπαρόκ ως τη σύγχρονη δημιουργία θα παρουσιάσει ο Τζον Γουίλιαμς στην Αθήνα
- Εχει περάσει μισός αιώνας από τότε που στα 17 του μόλις χρόνια ο Τζον Γουίλιαμς έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στο Wigmore Ηall του Λονδίνου εισπράττοντας τα εύσημα του δασκάλου του, του μύθου της κιθάρας Αντρές Σεγκόβια. Επρόκειτο πράγματι για την απαρχή μιας λαμπρής σταδιοδρομίας, με κύριους σταθμούς πάμπολλες ανά τον κόσμο εμφανίσεις, συνεργασίες οι οποίες συζητήθηκαν έντονα, τεράστια δισκογραφία που στο σύνολό της απέσπασε επαίνους και βραβεία της διεθνούς κριτικής, αλλά και έντονη κοινωνική δραστηριότητα.
- Θεωρούμενος ο μεγαλύτερος ίσως κιθαρίστας της εποχής μας, ο τιμημένος με Grammy Τζον Γουίλιαμς- παλαιός φίλος του Μεγάρου Μουσικής και του αθηναϊκού κοινού- θα βρεθεί εκ νέου στην πρωτεύουσα προκειμένου να δώσει μία και μοναδική συναυλία στο πλαίσιο της σειράς «Μεγάλοι Ερμηνευτές», για την οποία τα εισιτήρια έχουν ήδη εξαντληθεί. Οσο για το πρόγραμμα, είναι ένα γοητευτικό «ταξίδι» σε διαφορετικά είδη και εποχές, χαρακτηριστικό της ερμηνευτικής «πληθωρικότητας» του καλλιτέχνη: μπαρόκ συνθέσεις των Βιβάλντι και Ντ.Σκαρλάτι, κομψά και ποιητικά έργα του Γρανάδος και του Αλμπένιθ, δεξιοτεχνικά υστερορομαντικά του Α.Μπάριος, κινηματογραφικές μουσικές του Ε.Μορικόνε και του Στ.Μάιερς, αλλά και σύγχρονες δημιουργίες του Π.Σκάλθορπ. Στο ρεσιτάλ του Γουίλιαμς έχουν ακόμη τη θέση τους οι παραδοσιακοί ιρλανδικοί ρυθμοί, καθώς και συνθέσεις του ίδιου του καλλιτέχνη. Η αλήθεια είναι πως, παρ΄ ότι η αφετηρία του 67χρονου Γουίλιαμς υπήρξε και παραμένει η κλασική κιθάρα, ο ίδιος έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για την εξερεύνηση διαφορετικών μουσικών παραδόσεων και ειδών. Χαρακτηριστικές άλλωστε είναι οι συνεργασίες του με τον βρετανό κλασικό κιθαριστή Τζούλιαν Μπριμ, τον κιθαριστή του φλαμένκο Πάκο Πένια, αλλά και τον ροκ κιθαριστή Πιτ Τάουνσεντ των Who, με τον οποίο στη διάρκεια της δεκαετίας του ΄80 υπήρξαν ένα ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο. Η συνεργασία αυτή ήταν μάλιστα που τον επηρέασε στη δημιουργία του δικού του- πολυσυζητημένου- συγκροτήματος Sky, με το οποίο έδωσε και το πρώτο ροκ κοντσέρτο το οποίο έγινε ποτέ στο Αβαείο του Γουέστμινστερ το 1981 για τους σκοπούς της Διεθνούς Αμνηστίας.
- Σε ό,τι αφορά τα καθ΄ ημάς, η σχέση του γεννημένου στην Αυστραλία από βρετανό πατέρα και αυστραλοκινέζα μητέρα Τζον Γουίλιαμς με τη χώρα μας είναι μακροχρόνια. Σε παλαιότερη μάλιστα συνέντευξή του στο «Βήμα» ο ίδιος έκανε λόγο για τους «πολλούς έλληνες φίλους» του: ανάμεσά τους είχε αναφέρει τότε τη Μαρία Φαραντούρη με την οποία συνεργάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 σε μια σειρά συναυλιών με σκοπό την ευαισθητοποίηση του ευρωπαϊκού κοινού εναντίον της στρατιωτικής χούντας. «Πολλοί ήταν εκείνοι που απόρησαν με το πώς μπόρεσα να προσαρμόσω την επαναστατική μουσική του Θεοδωράκη στην κλασική τεχνική μου» σχολίαζε ο Γουίλιαμς στην ίδια εκείνη συνέντευξη και συνέχιζε λέγοντας: «Για μένα η ερώτηση αυτή απλώς δεν υφίσταται. Η κιθάρα είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές όργανο και ο τρόπος που παίζουμε είναι ο ίδιος είτε πρόκειται για Βιβάλντι είτε για Θεοδωράκη. Η μουσική είναι ένας τρόπος επικοινωνίας και σε αυτό το πλαίσιο οι κατηγοριοποιήσεις είναι κάθε άλλο παρά χρήσιμες...».
Το ρεσιτάλ του Τζον Γουίλιαμς θα δοθεί στις 12/3, στις 20.30,στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου. Τη σειρά «Μεγάλοι Ερμηνευτές» στηρίζει με χορηγία της η Geniki Βank.
No comments:
Post a Comment