Wednesday, March 18, 2009

«Η σόουλ κρύβει πόνο». H νέα «μαύρη» φωνή από το Παρίσι μιλά στον ΕΤ

  • Οταν ήταν μικρούλα δεν έπαιζε με τις κούκλες στο δωμάτιό της, αλλά με τις νότες στο πιάνο του πατέρα της. Εκεί, στο στούντιο του σπιτιού της, έμαθε τα πάντα για τη μουσική. Από τότε δεν σταμάτησε να ακούει σόουλ κομμάτια των αγαπημένων της Στίβι Γουόντερ και Αρίθα Φράνκλιν και να γράφει τα δικά της τραγούδια. Κάπως έτσι η σόουλ έγινε η μητρική γλώσσα για τη Σοφί Ντελιλά, την ανερχόμενη τραγουδίστρια με τα σγουρά μαλλιά που γεννήθηκε στο Παρίσι, σπούδασε στη Νέα Υόρκη (στο περίφημο Μπέρκλεϊ) και σήμερα ζει και δημιουργεί στο Λονδίνο.

Η νέα Ντάφι;

  • Σόουλ είπατε; Χαρακτηριστική, βραχνή φωνή; Ωραία σκηνική παρουσία; Αυτά και μόνο ήταν αρκετά για τη μουσική βιομηχανία να βρει στο πρόσωπό της τη διάδοχο, αν όχι της Εϊμι Γουαϊνχάουζ, σίγουρα της Ντάφι. Από τη μεριά της η Σοφί Ντελιλά, ένα κορίτσι προσγειωμένο και χαμηλών τόνων, δεν δίνει δεκάρα τσακιστή σε όσα γράφονται και ακούγονται. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι τα τραγούδια της να αγγίξουν όσο τον δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Κι έχει όλα τα προσόντα να το καταφέρει. Αρκεί να ακούσει κανείς τα σόουλ κομμάτια του πρώτου τους εξαιρετικού άλμπουμ «Hooked», που μόλις κυκλοφόρησε και –εντελώς τυχαία;– φέρει το όνομα του Στιβ Μπούκερ στην παραγωγή, του ανθρώπου που έγραψε το σούπερ χιτ «Mercy» της Ντάφι.

Βιώματα

  • «Είμαι πολύ ευαίσθητη», μας λέει η Ντελιλά από το Λονδίνο. «Ολα τα τραγούδια μου βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες και βιώματα. Αντλώ την έμπνευσή μου κυρίως από κινηματογραφικές ταινίες. Μπορεί να με εμπνεύσει οτιδήποτε, μια ρομαντική κωμωδία ή ακόμη και μια περιπέτεια του Ταραντίνο». Παρίσι, Νέα Υόρκη ή Λονδίνο; «Οπου κι αν βρεθώ νιώθω σαν στο σπίτι μου. Αγαπώ πολύ αυτές τις πόλεις γιατί είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Στο Παρίσι, όπου έχω και τις περισσότερες αναμνήσεις, νιώθω πιο ρομαντικά. Στη Νέα Υόρκη ανακάλυψα την τζαζ και τα γκόσπελ και στο Λονδίνο όπου ζω τα τελευταία χρόνια λάτρεψα τη σόουλ και το ροκ». Ενα μέρος μπορεί να επηρεάσει τον ήχο ενός άλμπουμ; «Σίγουρα. Για μένα το “Hooked” αντικατοπτρίζει κατά κάποιον τρόπο τη σκοτεινή πλευρά του ροκ εντ ρολ του Λονδίνου. Το Λονδίνο είναι μια μεγάλη και σκοτεινή πόλη. Αν δεν έχεις χάρτη μαζί σου μπορεί και να χαθείς. Δεν είναι μια πόλη στην οποία μπορεί κάποιος να μετακομίσει εύκολα. Είναι πολύ σκληρή».

Από μικρή

  • Για τη Σοφί Ντελιλά, που έγραψε το πρώτο της κομμάτι σε ηλικία μόλις 10 ετών, επιτυχία σημαίνει «να έχεις τη δική σου ταυτότητα». «Πάντα ήθελα να κάνω μουσική. Το να γίνω τραγουδίστρια προέκυψε τελείως φυσικά. Είναι ο καλύτερος τρόπος να εκφράζομαι». Πώς εξηγεί το γεγονός ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιστρέφει στη σόουλ; «Η σόουλ είναι μαγεία. Είναι ένα είδος μουσικής πολύ δυνατό, που κρύβει όμως μέσα του και πολύ πόνο».

Στο Διαδίκτυο

  • Η σχέση της με τη νέα τεχνολογία είναι στενή. Κρατάει επαφή με τους θαυμαστές της μέσω της σελίδας της στο MySpace και «ανεβάζει» αυτοσχέδια βίντεο με ζωντανές εμφανίσεις της στο YouTube. Την πειράζει όταν ο κόσμος «κατεβάζει» τη μουσική της παράνομα; «Δεν θα έλεγα ότι με πειράζει, αλλά δεν είναι και μια κίνηση με την οποία συμφωνώ. Δεν νομίζω ότι πλέον μπορεί να το ελέγξει κανείς. Υπάρχει όμως κάτι που οι άνθρωποι δεν μπορούν να κατεβάσουν. Είναι η ατμόσφαιρα, η ενέργεια και το πάθος που σου προσφέρει όταν βλέπεις τον αγαπημένο σου καλλιτέχνη στη σκηνή». Πολυταξιδεμένη η Σοφί Ντελιλά ετοιμάζει αυτή την εποχή τις αποσκευές της για την καλοκαιρινή της περιοδεία. «Θα τα πούμε το καλοκαίρι στην Αθήνα», λέει και κλείνει το ακουστικό χαμογελώντας.
  • ΜΑΧΜΟΥΝΤΕΣ ΒΑΪΟΣ, Ελεύθερος Τύπος, Τρίτη, 17.03.09

No comments: