Monday, March 23, 2009

Αγγελική Ιωννάτου: Η απόστασή μου με την Ελλάδα είναι ένα μυστήριο

«Νυχτερινός κήπος» στη Γαλλία
  • «Μαγικό, σαγηνευτικό, συναρπαστικό» είναι τα εγκώμια που διαβάζουμε στον γαλλικό Τύπο για το μουσικό θέαμα «Νυχτερινός κήπος», που παρουσιάζουν σαν καλλιτεχνικό ντουέτο, η εξαιρετικά δημοφιλής στη Γαλλία μουσικοσυνθέτις και τραγουδίστρια Αγγελική Ιωννάτου και μία νέα μουσικός και τραγουδίστρια, η Κατερίνα Φωτεινάκη.
  • Κατάμεστο ήταν κάθε βράδυ, επί 10 ημέρες, το παρισινό θέατρο της συνοικίας της Βαστίλης «Cafe de la Danse» από κοινό με ενθουσιώδεις εκδηλώσεις. Το θέαμα, μετά τις 15 Μαρτίου που ολοκληρώθηκε, συνεχίζει με περιοδεία σε γαλλικές και ευρωπαϊκές πόλεις. Η πρεμιέρα στην Ελλάδα θα δοθεί στις 4 Απριλίου στη Μυτιλήνη και το καλοκαίρι θα ενταχθεί στο φεστιβάλ της Νάξου (Πύργος Μπαζαίου).
  • Ο «Νυχτερινός κήπος» είναι ένας μουσικός κύκλος που γεννήθηκε από τη συνάντηση της Αγγελικής και της Κατερίνας. Γνωρίστηκαν πριν από δύο χρόνια στο Παρίσι. Η κοινή τους αγάπη για την Ελλάδα και τη μητρική γλώσσα, οι μουσικές τους συγγένειες, η κοινή διαίσθηση και τα οράματα, τις οδήγησαν σε μια πρώτη συνεργασία με συναυλίες του μουσικού έργου «Σαπφώ» της Αγγελικής Ιωννάτου. Η εμπειρία ήταν γόνιμη και θέλησαν να τη συνεχίσουν.
  • Ετσι, οι δύο καλλιτέχνιδες μας παρασύρουν τώρα σε μία μαγευτική περιπλάνηση στη Μεσόγειο. Στον «Νυχτερινό κήπο» τους ξεφυτρώνουν σαν λουλούδια τραγούδια και ποιήματα κάτω από τον ίσκιο των μεγάλων αγαπημένων τους συνθετών και ποιητών, Ελύτη, Σαπφώς, Χατζιδάκι, Κουρουπού, Λεό Φερέ και Μπαρμπαρά. Τραγούδια νοσταλγίας, αγάπης, πόνου, λυρικά, παραδοσιακά, δημοτικά. Τα ερμηνεύουν και στο CD «Νυχτερινός κήπος» (εκδόσεις «ACCORDS CROSES»), που μόλις κυκλοφόρησε στη Γαλλία και σύντομα στην Ελλάδα.
  • Η εφημερίδα «Le Monde» με τίτλο «Δυο μαγικές φωνές» περιγράφει την θελκτική ατμόσφαιρα των συναυλιών. «Παίζοντας με τις δυο κιθάρες τους καθισμένες σε εξέδρες με ζωηρόχρωμα καλύμματα, φωτισμένες από κεριά, ντυμένες μαύρα και κόκκινα, ξυπόλητες, διασταυρώνουν τις φωνές και τις συγχορδίες τους, διασκεδάζουν σαν ανήλικα κορίτσια που παίζουν ένα κοινό σκοπό, με αναφορές στις ομοιότητες ανάμεσα στη Σαπφώ και στην Μπάρμπαρα, σε ένα παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι και σε ένα κείμενο της Κολέτ» αναφέρει.
  • Η «Humanite» παρουσιάζει τις συναυλίες στις επιλογές της για τα σημαντικά θεάματα της σεζόν, δίνοντας στοιχεία για την καλλιτεχνική διαδρομή της Ιωννάτου και δημοσιεύοντας στίχους από ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια.
  • Η Κατερίνα Φωτεινάκη ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στην Αθήνα. Ηταν μαθήτρια του Σπύρου Σακκά. Αξιόλογη ήταν η εργασία της στο παιδικό θέατρο, ενώ παράλληλα δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της σύνθεσης. Ηλθε στο Παρίσι για να ανοίξει τους ορίζοντές της, να κάνει κλασικές μουσικές σπουδές. Αναζήτησε την Αγγελική Ιωννάτου για να της ζητήσει συμβουλές για τους μουσικούς της προσανατολισμούς. Η γνωριμία τους ήταν «καταλυτική». Ετσι η Κατερίνα, που νόμιζε ότι ήταν περαστική, έμεινε τελικά στο Παρίσι.
  • Η Αγγελική Ιωννάτου μάς μιλάει για τις καλλιτεχνικές επιλογές της μετά 35 χρόνια στη σκηνή και 18 CD, τονίζοντας ότι θεωρεί την τέχνη σαν «συνεχόμενο αυτοσχεδιασμό». «Δεν αναπαύομαι ποτέ στα κεκτημένα», εξηγεί, «είμαι συνεχώς σε μία αναζήτηση του κόσμου και του κόσμου μου. Γι' αυτό διαλέγω δύσκολα στοιχήματα. Στην τέχνη πρέπει πάντα να ρισκάρεις».
Με το γαλλικό κοινό έχετε μία βαθιά σχέση αγάπης. Πώς τη νιώθετε αυτή την επικοινωνία;
  • «Με συγκινεί πολύ αυτή η πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη, που διαρκεί χρόνια, γιατί ξέρουν ότι θα δουν ένα θέαμα που τους αρέσει. Φτάνουν ορισμένοι από πολύ μακριά, αρκετοί φέρνουν τα παιδιά τους και τώρα αυτά τα παιδιά, που είναι 20-25 ετών, έρχονται να με δουν με τους φίλους τους. Το κοινό μου ανανεώνεται συνεχώς».
Η Ελλάδα σάς προφέρει την ίδια αναγνώριση;
  • «Η σχέση μου με την Ελλάδα δεν είναι όπως θα την ήθελα. Εδώ έρχονται άνθρωποι και μου λένε "έχουμε μάθει τα ελληνικά γιατί ακούσαμε τα ρεσιτάλ σας". Διαπιστώνω, έπειτα από εκπομπές που μου έγιναν στην Ελλάδα, ότι υπάρχει ένα θερμό κοινό που εκφράζει την επιθυμία να δει συναυλίες μου. Αλλά οι εμφανίσεις μου είναι λιγοστές. Υπάρχει μία απόσταση. Αυτό είναι για μένα ένα μυστήριο και ένα ερωτηματικό».
  • ΠΑΡΙΣΙ. Της ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/03/2009

No comments: