Wednesday, March 25, 2009

ΜΠΡΙΝ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ: Ο αρσενικός... Εϊμι Γουάινχαουζ

Ο τρόπος ερμηνείας και η σκηνική παρουσία του Μπριν Κρίστοφερ θυμίζουν σπουδαία ονόματα της μαύρης μουσικής από το (μακρινό) παρελθόν, όπως ο Οτις Ρέντινγκ, αλλά και την Εϊμι Γουάινχαουζ, την οποία μάλιστα συνόδεψε ως βοηθητικός τραγουδιστής στην περιοδεία της του 2007
  • Νέος, ωραίος και με αυθεντική, «ρετρό» σόουλ φωνή, ο βρετανός τραγουδιστής είναι το νέο δυνατό χαρτί της δισκογραφίας
  • Η καταιγίδα που δημιουργήθηκε από το πέρασμα της Εϊμι Γουάινχαουζ στη δισκογραφία θα γράψει, αν μη τι άλλο, ιστορία. Δεν είδαμε μόνο την επαναφορά ενός «παλιομοδίτικου» μουσικού στυλ όπως το ντου-γουόπ - μήπως ήταν τυχαίο το ριμίξ στο «Βeggin΄» του Φράνκι Βάλι;-, αλλά και τον ερχομό μιας σειράς επιτυχημένων τραγουδιστριών όπως η Ντάφι και η Αντέλ - για να αναφέρουμε τις πιο γνωστές, αυτές που κυριαρχούν στο παγκόσμιο στερέωμα. Επηρέασε όμως, όπως φαίνεται, και τους άνδρες. Και αν θέλαμε, τόσο από στυλιστική όσο και από καθαρά φωνητική άποψη, να εντοπίσουμε το αρσενικό αντίστοιχο της Εϊμι, αυτός δεν θα ήταν άλλος από τον Μπριν Κρίστοφερ. Ο 22χρονος βρετανός τραγουδιστής έχει όλα τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν να ξεχωρίζει. Από την εξωτερική εμφάνιση ως την τεράστια σε έκταση φωνή, μια φωνή που φέρνει στον νου ήχους από το παρελθόν και σπουδαία ονόματα της μαύρης μουσικής, όπως ο Οτις Ρέντινγκ. Σε μια εποχή όπου έχουν εξαντληθεί όλοι οι τρόποι προώθησης των ποπ αστέρων, δεν έφθανε παρά να βρεθεί ο τρόπος για να γίνει γνωστό το όνομά του. Η δημοφιλής σειρά «Grey΄s Αnatomy» λοιπόν πρόσφερε απλόχερα τη λύση, καθώς το τραγούδι «Τhe Quest» ακουγόταν στο φινάλε του τέταρτου κύκλου επεισοδίων. Μάλιστα, το παρθενικό άλμπουμ του Κρίστοφερ, «Ιf Μy World», ενώ κυκλοφόρησε το περασμένο καλοκαίρι, θα τύχει μιας νέας, πιο προσεκτικής εκστρατείας προώθησης, αφού η εταιρεία Universal το έχει τοποθετήσει στη λίστα με τις άμεσες προτεραιότητές της.
  • O Μπριν Κρίστοφερ μεγάλωσε στο Γκρέιτ Μπαρ του Μπέρμιγχαμ ως ένα από τα τέσσερα παιδιά ενός μαύρου πατέρα και μιας λευκής μητέρας. Οι γονείς του χώρισαν προτού ο ίδιος κλείσει τα επτά του χρόνια, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει μαζί με τη μητέρα και τη γιαγιά του. Τρομακτικά αδύνατος και με διαφορετικά ενδιαφέροντα από τα άλλα παιδιά, αρνιόταν να παρακολουθήσει το σχολείο, ως συνέπεια των συνεχών πειραγμάτων από τους συμμαθητές του. Ώσπου στα δώδεκά του έγινε μέλος μιας θεατρικής ομάδας εφήβων: δίπλα τους ανακάλυψε τις μουσικές της Αλίσια Κιζ και του Μάικλ Τζάκσον. Έγινε μέλος ενός σόουλ συγκροτήματος και έγραψε τα πρώτα τραγούδια. Ως τότε όμως έβλεπε τη μουσική μόνο ως χόμπι. Όλα άλλαξαν όταν άκουσε για πρώτη φορά το «Τry ΑLittle Τenderness» του Οτις Ρέντινγκ. Τότε κατάλαβε πως, αν κάπου θα μπορούσε να κάνει καριέρα, αυτό ήταν η μουσική. Ακολούθησαν οι αποκαλυπτικές ακροάσεις της μουσικής του Στίβι Γουόντερ και του Μάρβιν Γκέι: «Ξαφνικά είχα εκτεθεί σε όλους αυτούς τους απίστευτους μουσικούς, των οποίων την ύπαρξη αγνοούσα,που μου άλλαξαν ολόκληρη τη φιλοσοφία για τη ζωή». Μη γνωρίζοντας άλλους τρόπους για να γνωστοποιήσει την ύπαρξή του, ο Μπριν Κρίστοφερ άρχισε να συμμετέχει σε διάφορους διαγωνισμούς νέων ταλέντων. Ωσπου η φωνή του κέντρισε το ενδιαφέρον του γνωστού μάνατζερ της Ρolydor Κόλιν Μπάρλοου. Είχε όμως και την τύχη με το μέρος του. Διότι προτού ακόμη ηχογραφήσει το πρώτο άλμπουμ του, επελέγη ως βοηθητικός καλλιτέχνης στην περιοδεία της Εϊμι Γουάινχαουζ το 2007. «Πραγματικά δεν ήξερα πώς να το αντιμετωπίσω. Από τη μια ήμουν τυχερός,από την άλλη δεν ήξερα ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις της Εϊμι, της οποίας ο σύζυγος εκείνο το διάστημα είχε μπει στη φυλακή. Οπότε το τελευταίο που περίμενα ήταν να έλθει και να μου πει αν της αρέσει η μουσική μου».
  • Για τις ανάγκες του άλμπουμ ο παραγωγός Τζάραντ Ρότζερς και η γνωστή ομάδα Μidi Μafia χρησιμοποίησαν μια σειρά από σάμπλερς γνωστών επιτυχιών της «μαύρης» εταιρείας Stax (το «Βig Βird» του Εντι Φλόιντ, το «Ηot Dog» των Four Shells κ.ά.), έτσι ώστε ο ήχος του να ακουμπά με το ένα πόδι στη σόουλ του παρελθόντος και με το άλλο σε ήχους τού σήμερα.
  • ΣΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

No comments: