Monday, July 14, 2008

Rockwave... Οχι, δεν αξίζει τον κόπο!

Tης Γιουλης Επτακοιλη, Η Καθημερινή, 15/07/2008

«Ταλαιπωρηθήκαμε πολύ, αλλά άξιζε τον κόπο». Το σχόλιο ραδιοφωνικής παραγωγού για την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ Ροκγουέιβ (10/7) με έκανε να κοκκινίσω από θυμό. Ηταν σαν κάποιος να μου έξυνε ανοιχτή πληγή. Η ταλαιπωρία για την οποία μιλούσε ήταν τόσο νωπή που συνέθλιβε κάθε χαριτωμένο σχόλιο στρογγυλοποίησής της. Ας γίνω πιο συγκεκριμένη: Πέμπτη 10 Ιουλίου, 18.50. Με μια φίλη μου και με μεγάλο κέφι, ξεκινάω από το Νέο Φάληρο με προορισμό το Terra Vibe της Μαλακάσας, όπου η Πάτι Σμιθ και ο Μανού Τσάο υπόσχονταν το ιδανικό τέλος για το φετινό τριήμερο φεστιβάλ. Μια ώρα μετά, και αφού ήδη έχουμε ακούσει ολόκληρο το τελευταίο άλμπουμ του Μανού Τσάο, βρισκόμαστε ακόμη καθηλωμένες στην εθνική οδό. Τελικά, δύο ώρες μετά, περνάμε τα διόδια της Μαλακάσας και φτάνοντας στο Τerra Vibe, αντικρύζουμε μια θάλασσα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, σε απόσταση χιλιομέτρων από τον χώρο της συναυλίας.

Καταφέρνουμε να στριμώξουμε το αυτοκίνητο σε ένα χωράφι με σήμανση πάρκινγκ και πεζοπορούμε για περίπου είκοσι λεπτά, περνώντας από στενά και σκοτεινά μονοπάτια, κρατώντας στο χέρι τα κινητά μας τηλέφωνα εν είδει φακού. Στις 9.30 έχουμε φτάσει στον χώρο της συναυλίας. Η Πάτι Σμιθ έχει ήδη αποχαιρετήσει το κοινό και ο Μανού Τσάο ετοιμάζεται να ανέβει στη σκηνή. Ισως μια παγωμένη μπίρα επαναφέρει το προ πολλού χαμένο κέφι. Προσφέρομαι να σταθώ στην τεράστια ουρά, ενώ η φίλη μου σπεύδει να ... «ανακουφιστεί». Σαράντα λεπτά μετά συναντιόμαστε, άπραγες και οι δύο... Στο βάθος, πολύ βάθος, καθώς η σκηνή μόλις που διακρίνεται, ο Μανού Τσάο ξεσηκώνει τους περίπου 30 χιλιάδες θεατές. Ακούσαμε δυο-τρία τραγούδια και πήραμε το σκοτεινό μονοπάτι της επιστροφής. Διασταυρωθήκαμε με αρκετούς ταλαιπωρημένους θεατές που έτρεχαν να προλάβουν έστω λίγο ...Μανού Τσάο. Την επόμενη μέρα αρκετοί φίλοι μάς πληροφόρησαν ότι χρειάστηκαν 3 ώρες για να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Αξιζε τον κόπο; Οχι φυσικά, και είναι καιρός πια να αποβάλλουμε τον ριζωμένο επαρχιωτισμό που μας κάνει να υπομένουμε κάθε ανοργανωσιά, αισχροκέρδεια και έλλειψη συνεννόησης, επειδή κάποιοι μας κάνουν την τιμή να φέρουν στην Ελλάδα γνωστούς καλλιτέχνες. Καμία ταλαιπωρία δεν αξίζει, ειδικά όταν την πληρώνεις, 20, 30, 50 ή και 80 ευρώ!

No comments: