Wednesday, July 2, 2008

ΟΙ MAESTROS ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΤΑΝΓΚΟ


Μετά το «Buena Vista Social Club» ε-ε-έρχεται το «Cafe De Los Maestros». Μόνο που εδώ αντί για Κούβα έχουμε Αργεντινή. Και αντί για σον, ρούμπες και μάμπο, έχουμε τάνγκος. «Cafe De Los Maestros», λοιπόν, σε ταινία, διπλό cd αλλά και βιβλίο που θα εκδοθεί σε διάφορες γλώσσες. Σε ρόλο Ράι Κούντερ, ο Γκουστάβο Σανταολάγια, ο δις βραβευμένος με Οσκαρ συνθέτης για τη μουσική του στις ταινίες «Το μυστικό του Brokeback Mountain» και «Babel».
Οι Cafe De los Maestros σε απαρτία
Οπως ο Κούντερ μάζεψε πριν από χρόνια σπουδαίους Κουβανούς μουσικούς στη δύση της ζωής τους κάνοντάς τους διάσημους σε όλο τον κόσμο, έτσι και ο Σανταολάγια συγκέντρωσε μερικούς από τους σημαντικότερους, εν ζωή, δεξιοτέχνες του τάνγκο. Οι περισσότεροί τους βρίσκονται σε περασμένη ηλικία. Ογδόντα και βάλε, άλλος γεννημένος το 1922 άλλος το 1924. Πρόκειται για εκείνους που έγραψαν τη χρυσή περίοδο του ήχου στο Μπουένος Αϊρες τις δεκαετίες του '40 και του '50. Σπουδαία ονόματα όπως οι Ανιμπαλ Αρίας, Λεοπόλντο Φεντερίκο, Οσκαρ Φεράρι, Κάρλος Γκαρσία, Χοσέ Λιμπερτέλα, Οσβάλντο Μόντες κ.ά.
«Οι ευρωπαϊκές μας εμφανίσεις θα είναι κάπως διαφορετικές από εκείνη που παρουσιάζεται στο φιλμ», λέει ο Γκουστάβο Σανταολάγια. «Κάποιοι ήταν αδύνατον να έρθουν. Λόγω προχωρημένης ηλικίας δεν ήταν εύκολο να πετάξουν».
Η ταινία παρουσιάζει σε ντοκιμαντερίστικο ύφος τη συναυλία της ομάδας στο περίφημο θέατρο Κολόν του Μπουένος Αϊρες. Προβλήθηκε για πρώτη φορά στο φετινό Φεστιβάλ του Βερολίνου και ήδη κυκλοφορεί σε dvd από το Amazon. Η σκηνοθεσία είναι του Μιγκέλ Κόχαν. «Η επίσημη πρεμιέρα της στην Αργεντινή προγραμματίζεται για τον Ιούλιο. Επιστρέφουμε γι' αυτήν εκεί, αμέσως μετά τις συναυλίες μας σε Παρίσι και Λισαβόνα», εξηγεί ο Σανταολάγια. Το φιλμ, δεν πήρε καλές κριτικές. Το «Variety» έγραφε για την «έλλειψη ιστορικών αναφορών που χαλάει την απόλαυση μια και οι αμύητοι θεατές έπρεπε να υποθέσουν ποιοι είναι και γιατί μαζεύτηκαν εκεί όλοι αυτοί οι γέροντες μουσικοί. Τουλάχιστον η καταπληκτική μουσική βοήθησε στο τέλος ώστε να καλυφθούν οι αδυναμίες του φιλμ».
Ο Γκουστάβο Σανταολάγια, υπεύθυνος για τη σύμπραξη των σπουδαίων Αργεντίνων μουσικών της δεκαετίας του '40 και του '50
Για την καταπληκτική αυτή μουσική, που αποτελεί και το ζητούμενο άλλωστε, ανατρέξτε στο σάουντρακ. Ενα διπλό cd-συλλογή με είκοσι εφτά μεγάλες στιγμές της ιστορίας του τάνγκο. Η κλασική Orquesta Tipica είναι κι εδώ παρούσα, ενώ παρουσιάζονται σε νέες εκτελέσεις συνθέσεις όπως τα «La Coumparsita», «Sera Una Noche» και «La Punalada». Κανονική αναδρομή, από τους καθαρούς ορχηστρικούς ρυθμούς μέχρι και τα φωνητικά κομμάτια. Και όλα αυτά στο αυθεντικό στιλ των παλιών μαέστρων.
«Ηταν κάτι που είχα κατά νου από τότε που ξεκίνησα την καριέρα μου. Απλώς έψαχνα την κατάλληλη ευκαιρία για να το πραγματοποιήσω», αποκαλύπτει ο Σανταολάγια. «Τα τάνγκος αποτελούν μέρος της ζωής μου, είναι όπως τα προαιώνια ερωτήματα που όλοι έχουμε μέσα μας, ποιοι είμαστε και πού πάμε. Ναι μεν με το συγκρότημά μου, τους Bajofondo, παίζουμε τάνγκος αλλά δεν είναι τα αυθεντικά, αφού προσθέτουμε πολλά ηλεκτρονικά στοιχεία και τους δίνουμε μία πιο σύγχρονη μορφή. Τόσο διάστημα γυρίζω τον κόσμο και ασχολούμαι με το ροκ, ακόμα και με το χιπ χοπ, χωρίς να έχω καταφέρει να βρω χρόνο για την αγαπημένη μου μουσική. Πριν από πέντε χρόνια ήταν που άρχιζε να ωριμάζει μέσα μου η ιδέα να ασχοληθώ με τα original τάνγκος»... [Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, Ελευθεροτυπία, 02/07/2008]

No comments: