Sunday, July 13, 2008

Είναι oι «Drog_a_tek»!

Τα μουσικά πειράματα μιας ανατρεπτικής συμμορίας

Τα μουσικά πειράματα μιας ανατρεπτικής συμμορίας

Χρησιμοποιούν αντικείμενα, αναλογικά, ψηφιακά μουσικά όργανα, γραφομηχανές, συχνότητες, εικόνες, ηχογραφημένα αρχεία και τεχνολογικά απορρίμματα για να κατασκευάσουν μικρές δημόσιες αποσπασματικές αφηγήσεις. Τυπώνουν μουσική, αφίσες, stickers, γράφουν σε τοίχους και στο Διαδίκτυο. Ο ήχος, κυρίως ηλεκτρονικός, η εικόνα, ο ρυθμός και το συναίσθημα εκφράζονται μέσα από πειραματισμούς. Είναι oι «Drog_a_tek». Μια ανατρεπτική κολεκτίβα έξι νέων Ελλήνων μουσικών, που παρουσιάζει σήμερα, Σάββατο, στην πρώτη της εμφάνιση στο Φεστιβάλ Αθηνών, το έργο «Ιndust_Real Evol_ution». Ενα οπτικοακουστικό θέαμα με διαδικτυακά πλάσματα σε μεταβιομηχανικά ερείπια.
  • Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του γκρουπ;

Αρχικά, συναντιόμασταν σε σπίτια για να κατασκευάσουμε αυτοσχεδιαστικά ηχητικά sessions, που ηχογραφούσαμε σε πραγματικό χρόνο. Αυτό που καταγράφαμε δεν ήταν ένα μουσικό έργο, αλλά ένα σύνολο σχέσεων, στιγμών, καταστάσεων και επιθυμιών που βιώναμε κάθε φορά. Αυτό συμβαίνει και σήμερα, μόνο που πλέον έχουμε αποφασίσει να μεταφέρουμε το βίωμά μας στο δημόσιο χώρο.

  • Τι σημαίνει «Drog_a_tek»;

Είναι μια λεξιπλαστική έμπνευση, που συσχετίζει τη νάρκωση με την τεχνολογία.

  • Τι ακριβώς είναι το «Ιndust_Real Evol_ution», το έργο που θα παρουσιάσετε στο Φεστιβάλ Αθηνών;

Μία αφήγηση αποσπασματικών εντυπώσεων, όπου εικόνες και ήχος παράγονται ζωντανά επί σκηνής, ενώ η αφήγηση επιτρέπει διαφορετικούς τρόπους ανάγνωσης του έργου. Οποιαδήποτε απόπειρα να ορίσουμε ακριβώς το θέμα του «Ιndust_Real Evol_ution» θα ακύρωνε την ίδια την παράσταση.

  • Εχετε επιλέξει συνειδητά να μη φανερώνετε τα πρόσωπά σας. Για ποιο λόγο κρύβεστε πίσω από το προσωπείο του πόστερ ή της φωτογραφίας;

Η ταυτοποίηση ενός δημιουργικού εγχειρήματος επιφέρει την αίσθηση πατρότητας της δημιουργίας. Αυτήν την πατρότητα δεν την επιθυμούμε. Δεν μας ενδιαφέρει σε καμία περίπτωση να κατακτήσουμε τα πολυπόθητα 15 λεπτά δημοσιότητας. Αυτό θα ακύρωνε κατά έναν τρόπο τις απόψεις που πρεσβεύουμε. Θέλουμε ο κόσμος να μας αναγνωρίζει ως «Drog_a_tek», όχι ως πρόσωπα.

  • Ο αποδοτικότερος τρόπος όμως για να ακουστεί η δουλειά ενός καλλιτέχνη δεν είναι η προβολή από τα ΜΜΕ;

Και βέβαια όχι. Η δουλειά μας μπορεί να ακουστεί με ποικίλους τρόπους. Για παράδειγμα, τα αυτοκόλλητα της «Ησυχίας», μιας παράστασης που ανεβάσαμε το 2006, υπάρχουν ακόμα σε διάφορα σημεία της πόλης. Το γεγονός αυτό, να έχεις φτιάξει ένα σήμα το οποίο να συναντάς δύο χρόνια μετά σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, δεν μπορεί να συγκριθεί με μία αναφορά στον ημερήσιο Τύπο.

Info
▪ «Indust_Real Evol_ution» από τους «Drog_a_tek»
▪ «Το Σχολείον»: Πειραιώς 52, Μοσχάτο, τηλ.: 210-3272000
▪ Παράσταση: 12 Ιουλίου
στις 21:00
▪ Χορηγοί επικοινωνίας: Ελεύθερος Τύπος και City 99,5

[Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΦΑΡΑΖΗ, Ελεύθερος Τύπος, 12/07/2008]

No comments: