Wednesday, July 9, 2008

ΣΥΝΑΥΛΙΑ «ΠΙΝΚ ΜΑΡΤΙΝΙ»


[Της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/07/2008]

Οχι μόνο δεν έπεσε ο «ετοιμόρροπος» Λυκαβηττός, όπως φοβόταν ο καλός μας δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης, αλλά άντεξε και τους χορούς και τα χοροπηδητά όσων έσπευσαν προχθές στη σούπερ συναυλία των «Πινκ Μαρτίνι». Και ήταν πολλοί όσοι ανηφόρισαν στον λόφο. Η συναυλία ήταν εδώ και μέρες sold out. Πολλοί ήταν και όσοι ξεροστάλιαζαν απέξω, όχι από φόβο μην πέσει και τους πλακώσει το θέατρο, αλλά επειδή δεν χωρούσαν.
Πανευτυχής ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργος Λούκος, που υπερασπίστηκε το «καλό όνομα» του θεάτρου απέναντι στους ερασιτεχνισμούς του δημάρχου Αθηναίων. Του παραστέκουν ο Διονύσης Ποτσολάκης, διοργανωτής της συναυλίας των «Πινκ Μαρτίνι», και ο διευθυντής του κρατικού ραδιοσταθμού «Cosmos Fm», Γιώργος Μουχταρίδης
Πριν βγουν στη σκηνή οι κεφάτοι κοστουμαρισμένοι Αμερικανοί και κατακλύσουν τον Λυκαβηττό με το «Μπολερό» του Ραβέλ και στη συνέχεια με τζαζ, σουίνγκ, μπόσα νόβα και κουβανέζικες μελωδίες, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργος Λούκος, είχε ήδη πιάσει την θέση του, παρέα με τον Διονύση Ποτσολάκη τής «On Stage», της διοργανώτριας εταιρείας της συναυλίας. Ηταν η πρώτη που έγινε στο θέατρο μετά την ιστορία τού σφράγισε - ξεσφράγισε.
«Δεν θεωρώ ότι πήρα κανένα ρίσκο από τη στιγμή που με διαβεβαίωσε το Φεστιβάλ Αθηνών ότι όλα είναι εντάξει. Με αυτό έχω υπογράψει σύμβαση, όχι με τον Δήμο Αθηναίων. Είχα εμπιστοσύνη, πρώτον στο συγκρότημα και δεύτερον στο ότι ο χώρος λειτουργεί εδώ και σαράντα χρόνια. Δεν μπορεί να γίνει προβληματικός μέσα σε τρεις μέρες εξαιτίας μιας ανακοίνωσης. Στον Νόπφλερ ήταν 6.000 κόσμος και μετά τον έβγαλαν ακατάλληλο» μας είπε ο Διονύσης Ποτσολάκης.
«Το ότι ο κόσμος είναι ευχαριστημένος είναι κάτι που χαροποιεί όλους. Τέλος καλό, όλα καλά» έλεγε και ο υπεύθυνος του θεάτρου, Μιχάλης Στρατηγάκης.

Δεν έπεσε ο Λυκαβηττός, παρ' όλο που ο κόσμος και χόρεψε και χοροπήδησε
Οσο για τον κόσμο, ο οποίος αψήφησε ακόμα και τη γνωστή παροιμία, που λέει «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά», είχε έρθει όχι μόνο από την επαρχία, αλλα και από... την Αμερική. Δύο ζευγάρια από τη Χαλκίδα χόρευαν ανέμελα το «Que Sera Sera» και το «Una Notte a Napoli». «Ηρθαμε χωρίς δεύτερη κουβέντα. Το ότι η συναυλία είναι sold out, τα λέει όλα» μας είπαν.
Η ιστορία του Λυκαβηττού φυσικά ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, μέσω των ειδήσεων. Ετσι μας έλεγε η Ευαγγελία Γεωργιά, που ήρθε στην Αθήνα από την Αμερική για το καλοκαίρι. «Το ακούσαμε στις ειδήσεις. Μου κίνησε την περιέργεια όλη αυτή η ιστορία. Ανησύχησα γιατί εδώ γίνονται οι καλύτερες εκδηλώσεις. Αποκαταστάθηκε όμως η υπόθεση. Δεν είχα ενδοιασμό να έρθω. Ηθελε και η κόρη μου τόσο πολύ να ακούσει τους "Πινκ Μαρτίνι"» έλεγε.
Υπήρχαν βέβαια και κάποιοι που, με διάθεση χιούμορ, αντιμετώπισαν την προχθεσινή βραδιά ως τυχερό παιχνίδι. «Αν τίθεται θέμα επικινδυνότητας, παίρνεις το ρίσκο σου. Δεν μπορεί, κάποιοι θα γλιτώσουν. Υποτίθεται έχουμε εμπιστοσύνη και στο κράτος. Είναι βέβαια ύποπτο που το θυμήθηκαν τώρα. Αναπόφευκτα, με όλη αυτή την ιστορία, κάτι περνάει απ' το μυαλό σου. Δεν μπορείς όμως να μπείς και στη γυάλα» έλεγε η Μιράντα Ράπτη. Ενώ η φίλη της Κατερίνα συμπλήρωνε: «Ο Λυκαβηττός είναι πολλά χρόνια στη θέση του. Θα είναι και έπειτα από εμάς».
Βλέποντας με κάποιοι να τριγυρίζω στα πέριξ του θεάτρου νομίζοντας προφανώς ότι φοβάμαι να μπω μέσα -και αν ίσχυε κάτι τέτοιο, μάλλον θα ήμουν η μόνη-, με παρότρυναν: «Μη φοβάσαι. Μπες πιο μέσα!»
Με λίγα λόγια ο Λυκαβηττός προχθές θύμιζε τον παλιό καλό καιρο, τότε που ήταν ο πιο αγαπημένος προορισμός της καλοκαιρινής συναυλιακής ατζέντας. Ο κόσμος διασκέδαζε, χόρευε, χτυπούσε τα πόδια του και σιγοτραγουδούσε παρέα με την Τσάινα Φορμπς τα «Παιδιά του Πειραιά», που ήταν το φινάλε της πολύ ωραίας συναυλίας.
Παρόντες φυσικά και οι τολμηροί, αυτοί που σκαρφαλώνουν στα γύρω βράχια. Λέτε να ανησυχήσει ο δήμαρχος και να βγάλει έκτακτο φιρμάνι ότι είναι ετοιμόρροποι και οι βράχοι;

No comments: