Sunday, July 13, 2008

BJORK: «Η ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΕΙΛΗ»

«Η μετριότητα είναι η μεγαλύτερη απειλή»
Εκκεντρική, απρόβλεπτη, ασυμβίβαστη. Δύσκολα μπορεί να περιγράψει με λέξεις το «ξωτικό των πάγων», την Bjork. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες η διάσημη Ισλανδή τραγουδίστρια κάνει βόλτες σε κάθε γωνία της Γης, με τη νέα παγκόσμια περιοδεία της «Volta Tour», και καλεί τις χώρες να διακηρύξουν την ανεξαρτησία τους. Μάλιστα, δεν δίστασε να αφιερώσει το τραγούδι «Declare Independence» στο Κίνημα Ανεξαρτησίας του Θιβέτ, φωνάζοντας «Θιβέτ, Θιβέτ!» σε συναυλία της τον περασμένο Μάρτιο στη Σανγκάη.

Αν έχει μια θρησκεία η Bjork αυτή δεν είναι άλλη από τη φύση. «Οταν είμαι στη φύση, όλα είναι στη θέση τους», δηλώνει. Οταν δεν συνθέτει παράξενους ηλεκτρονικούς ήχους στο laptop της, επιβιβάζεται σε ένα σκάφος μαζί με το σύντροφο της Matthew Barney και την κόρη της Isadora και ταξιδεύουν από τη Μάλτα μέχρι το Μεξικό και τη Γουατεμάλα. Με κάθε της δισκογραφική δουλειά προσπαθεί να μην επαναλαμβάνει τον εαυτό της. Δίνει μεγάλη σημασία στην εικόνα της, όσο και τη μουσική της. Στο έκτο και πιο πολιτικό άλμπουμ της καριέρας της «Volta» εκφράζει την περιφρόνησή της για την κατάσταση του ανθρώπινου γένους στις μέρες μας.
Τώρα, η ευρωπαϊκή της τουρνέ τη φέρνει για δεύτερη φορά στην Αθήνα. Πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια την είδαμε να χορεύει ξυπόλυτη και «βίαια ευτυχισμένη» στο θέατρο του Λυκαβηττού -αξέχαστη εμπειρία. Εμφανίστηκε, επίσης, και στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα ερμηνεύοντας το «Oceania». Tο νέο ραντεβού μαζί της έχει οριστεί για τις 31 Ιουλίου στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του ΟΑΚΑ. Λίγο πριν από την εμφάνισή της η Bjork με χαρά απάντησε στις ερωτήσεις μας…

  • Τι θυμάστε πιο έντονα από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα;

Τις τελευταίες μέρες πριν από την έναρξη, με τη χώρα ολόκληρη να προετοιμάζεται, τον κόσμο με μια σκούπα στο χέρι να σκουπίζει μανιωδώς και την περηφάνια ενός λαού ο οποίος διέψευδε τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν ότι δεν θα ήσασταν έτοιμοι εγκαίρως. Περηφάνια που έφτασε στο αποκορύφωμά της όταν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος άναβε τη φλόγα στο Ολυμπιακό Στάδιο…

  • Υποστηρίζετε την ανεξαρτησία του Θιβέτ. Πιστεύετε ότι ένα ενδεχόμενο μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου είναι αρκετό για να φέρει την επιθυμητή αλλαγή ή μήπως η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει με άλλα μέσα, και ποια;

Εχω την αίσθηση ότι η προσοχή που είναι επικεντρωμένη στην Κίνα -όλα τα μάτια αυτή τη στιγμή είναι στραμμένα πάνω της- είναι πιο αποτελεσματική όσον αφορά στη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απ’ ό,τι το μποϊκοτάζ. Σε τέτοιες περιπτώσεις το να δίνεις την προσοχή σου σε κάποιον λειτουργεί καλύτερα από το να τον αγνοείς.

  • Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι και το Κόσοβο πρέπει να είναι ανεξάρτητο;

Επειδή έτσι θέλει ο λαός του. Η Ισλανδία, η πατρίδα μου, είχε πληθυσμό μόλις 100.000 κατοίκους, όταν έγινε ανεξάρτητη το 1944 και κανείς τότε δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρναμε. Ηταν το καλύτερο που μπορούσε να μας συμβεί.

  • «Volta» (σ.σ. ο τίτλος του τελευταίου άλμπουμ) στα ελληνικά σημαίνει «περίπατος». Είναι λοιπόν ο περίπατος ένα μέσο για να γεννάει κανείς νέες ιδέες;

Ισως… Μου άρεσε αυτή η λέξη γιατί εκπέμπει ενέργεια. Είναι το όνομα ενός ποταμού στην Αφρική, όπου έχει κατασκευαστεί ένα υδροηλεκτρικό φράγμα δημιουργώντας μια τεχνητή λίμνη. Είναι επίσης το όνομα του ανθρώπου που εφηύρε την μπαταρία.

  • Νιώθετε ακόμα «βίαια ευτυχισμένη» (Violently happy);

Περιστασιακά.

  • Ποια είναι τα μειονεκτήματα του να είναι κανείς διάσημος;

Οτι η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου προβάλλεται σε λάθος διαστάσεις, με αποτέλεσμα να πρέπει να προσπαθείς συνεχώς να διατηρείς την ισορροπία σου. Σαν να μπαίνεις, για παράδειγμα, σ’ ένα εστιατόριο στο κανονικό σου μέγεθος και τότε κάποιος σε αναγνωρίζει και ξαφνικά γίνεσαι 4 μέτρα ψηλός και όλο το εστιατόριο γυρίζει να σε κοιτάξει κι εσύ πρέπει να συμπιέσεις τον εαυτό σου και να γίνεις ξανά μικροσκοπικός για να πιάνεις τον ίδιο χώρο με αυτόν που σου μιλάει. Επειτα φεύγεις και πρέπει να μεγαλώσεις ξανά για να φτάσεις στο κανονικό σου μέγεθος. Προσωπικά θα ήθελα να παραμένω στο ίδιο μέγεθος συνεχώς, εκτός από την ώρα που τραγουδάω πάνω στη σκηνή. Την ώρα εκείνη το χαίρομαι που ο κόσμος με βλέπει σε μεγέθυνση και δεν με ενοχλεί, γιατί πιστεύω ότι έχω την ταπεινότητα εκείνη που μου επιτρέπει να διαλύομαι, να γίνομαι σκόνη. Οπότε επέρχεται η ισορροπία.

  • Πώς αισθάνεστε όταν βρίσκεστε πάνω στη σκηνή και χιλιάδες φωτογραφικές μηχανές και κινητά τηλέφωνα καταγράφουν το σόου σας;

Δεν με πειράζει τόσο η καταγραφή του σόου, αλλά το βρίσκω προσβλητικό ο κόσμος να μη μοιράζεται μαζί μου τη στιγμή. Εχω ίσως πετάξει ως την άλλη άκρη του κόσμου για να βρεθώ εκεί και τα δίνω όλα, ενώ ο κόσμος δεν είναι παρών. Τους κοιτάζω στα μάτια και δεν αισθάνομαι την επαφή. Βλέπω μόνο φακούς. Νιώθω σαν άψυχο αντικείμενο. Οπότε προτιμώ ο κόσμος να μη με βιντεοσκοπεί κατά τη διάρκεια των συναυλιών μου.

  • Ενοχλείστε όταν ο κόσμος κατεβάζει τη μουσική σας δωρεάν από το Ιντερνετ;

Είναι δική τους επιλογή αν θέλουν να με υποστηρίξουν να εξακολουθήσω να γράφω μουσική ή όχι. Δεν μπορώ εγώ να αποφασίσω γι’ αυτούς.

  • Τι σημαίνει για σας να είστε εμπορικά επιτυχημένη;

Σημαίνει ότι μπορώ να αγοράσω όποιο μουσικό όργανο θέλω για τις ηχογραφήσεις μου. Είναι μια πολυτέλεια.

  • Αν είχατε τη δύναμη να αλλάξετε κάτι στον κόσμο, ποιο θα ήταν αυτό;

Μου αρέσει έτσι όπως είναι.

  • Είστε άνθρωπος της πόλης ή της φύσης.

Της φύσης.

  • Πολλοί διάσημοι μουσικοί αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για μόδα ή πραγματικά πιστεύουν σ’ αυτό το σκοπό; Ποιες είναι οι δικές σας ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος;

Αισθάνομαι ότι η ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος είναι μια πολύ επείγουσα υπόθεση. Προσπαθώ να πείσω τους συμπατριώτες μου Ισλανδούς να μην κατασκευάσουν άλλα εργοστάσια παραγωγής αλουμινίου. Τρία είναι αρκετά.

  • Ποιος είναι ο χειρότερός σας εφιάλτης;

Η έλλειψη οξυγόνου.

  • Πιστεύετε στον Θεό;

Οχι.

  • Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα;

Η μετριότητα, η στενομυαλιά, η στασιμότητα.

INFO

- Πού: Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ, ΟΑΚΑ
- Πότε: Πέμπτη 31 Ιουλίου
- Τιμές εισιτηρίων: από 57 έως 102 ευρώ (Τα 2 ευρώ από κάθε εισιτήριο θα κατατεθούν στην UNICEF σύμφωνα με επιθυμία της καλλιτέχνιδας).
- Σημεία προπώλησης: Public, Virgin Megastores, Βιβλιοπωλεία Ιανός και www.ticketnet.gr. Tηλεφωνικά στο 210- 8840600.
- Ωρα έναρξης: 21.30
- Link: www.bjork.com

[ΜΑΧΜΟΥΝΤΕΣ ΒΑΪΟΣ, Ελεύθερος Τύπος, 13/07/2008

No comments: