Monday, July 14, 2008

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ


ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ


Δεν επέλεξε τυχαία τη χθεσινή μέρα ο Σταύρος Ξαρχάκος για να ανακοινώσει ότι η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής, με χρέος 2,5 εκατ. ευρώ και απλήρωτους επί 9 μήνες τους μουσικούς της, βρίσκεται ένα βήμα πριν από το λουκέτο: η προχθεσινή συναυλία της ΚΟΕΜ με τη Μαρία Φαραντούρη, τον Μανώλη Μητσιά και τη Μαρία Σουλτάτου είχε σηκώσει το κατάμεστο Ηρώδειο στο πόδι, να χειροκροτά και να επευφημεί. Ετσι με επανεπιβεβαιωμένη την ταυτότητα τού συνθέτη-ορόσημο για το ελληνικό τραγούδι, ο Ξαρχάκος αποποιήθηκε την ιδιότητα τού καλλιτέχνη, που έχει ταυτιστεί με τη Νέα Δημοκρατία.

Σε μία 5σέλιδη καθαρά πολιτική επιστολή, εκείνος που για τα... μάτια της Ν.Δ. έχει διατελέσει βουλευτής και ευρωβουλευτής (1999-2004) και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, χρησιμοποίησε σκληρότατες εκφράσεις. Π.χ. είπε ότι «η χώρα, από την άποψη του πολιτικού πολιτισμού, θυμίζει σατραπεία, για να μην πω ότι το κράτος δίνει την εντύπωση χώρου που προσφέρεται για λαφυραγώγηση». Και χειρότερα: «...Υπό τις παρούσες συνθήκες οι κυβερνήσεις μεταβάλλονται σε πελατειακά ενεργούμενα τρίτων, ιδιωτών, οι οποίοι υφαίνουν σχέσεις διαπλοκής με την πολιτική, ανταλάσσουν ευνοϊκές χορηγίες με αντιπαροχές, τις οποίες καλείται να καταβάλλει ο δημόσιος προϋπολογισμός».


Κι άλλα: είπε π.χ. για την περίοδο που προήδρευε του ΕΙΠ («χωρίς να πληρωθώ μια δραχμή»), ότι η «συμπεριφορά του ΥΠΠΟ και του Μαξίμου ήταν εξευτελιστική». Οσο για τον Μιχάλη Λιάπη, στηλίτευσε μέχρι το «μουσολινικής μεγαλοπρέπειας βλέμμα του».

Γιατί ο, ακριβοθώρητος από τα ΜΜΕ, Σταύρος Ξαρχάκος, που ήταν κάθε άλλο παρά «ριγμένος» απ'το ΥΠΠΟ, εξοργίστηκε και μαζί και οι παρακαθήμενοί του στο πάνελ: Αγνή Μπάλτσα, Μαρία Φαραντούρη, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Μανώλης Μητσιάς, η Μαρία Δαμανάκη ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τον πολιτισμό, τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΟΕ: Μένης Κουμανταρέας, Γιάννης Παπαδάκης, Ανταίος Χρυσοστομίδης και ο εκπρόσωπος των μουσικών Αχιλλέας Γουάστωρ;

1.760.000 ευρώ τον χρόνο

Η ΚΟΕΜ, επιδοτούμενη από το ΥΠΠΟ, είχε υπογράψει τριετή σύμβαση, βάσει της οποίας όφειλε να λάβει από 1.760.000 ευρώ για το 2005, 2006 και 2007. Αντί γι' αυτό έλαβε 1.055.000 ευρώ (2005), 516.066 ευρώ (2006) και 666.332 ευρώ (2007). Το ΥΠΠΟ, συνεπώς, της χρωστά 3.042.000 ευρώ. Τα έσοδά της την ίδια τριετία ανήλθαν σε 1.148.135 ευρώ. Απ'την τριετία η ορχήστρα κληρονόμησε δηλαδή ένα χρέος 1.854.865 ευρώ, το οποίο αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2008. Νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 2007, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης είχε εγκρίνει για την ΚΟΕΜ 2 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα εστάλησαν στο ΥΠΠΟ, ποτέ δεν έφτασαν στην ορχήστρα.

Στην «άκρως περιφρονητική συμπεριφορά» του υπουργού, ο κ. Ξαρχάκος αντέδρασε στέλνοντας (23/4/2008) επιστολή στον πρωθυπουργό, με την επισήμανση μάλιστα ότι «οι επιλογές σας, σε επίπεδο υπουργών Πολιτισμού, αποδείχτηκαν οι πλέον ακατάλληλες». Ο κ. Καραμανλής δεν απάντησε. Εκτοτε δεν υπήρξε αντίδραση αν εξαιρέσει κανείς μια συνάντηση του προέδρου του Δ.Σ. της ΚΟΕΜ κ. Παπαδάκη με τον γ.γ. του ΥΠΠΟ Θ. Δραβίλα που «μας πληροφόρησε ότι δεν υπάρχουν λεφτά». Ετσι η ορχήστρα προειδοποίησε χθες ότι η συναυλία της με την Αγνή Μπάλτσα (28/7, Πάτρα) θα είναι το κύκνειο άσμα της.

Απάντηση ΥΠΠΟ

Το απόγευμα, κύκλοι του ΥΠΠΟ σχολίασαν πως «ο κ. Ξαρχάκος είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης και γλυκός άνθρωπος. Είναι γνωστά τα μεγάλα ελλείμματα του υπουργείου Πολιτισμού. Οι πόροι είναι περιορισμένοι και αναγκαστικά γίνονται περικοπές προς όλους αναλογικά και ακριβοδίκαια. Πολλοί έχουν παράπονα, πολύ περισσότερο ο υπουργός Πολιτισμού που δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα που έρχονται στο υπουργείο. Ωστόσο, η Ορχήστρα για το 2008 έχει ήδη πάρει 250.000 ευρώ επί του συνόλου των 500.000 ευρώ που έχει προγραμματιστεί να λάβει από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου».

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Ξαρχάκος δεν είχε πάντα διαχειριστεί την ΚΟΕΜ κατά τον καλύτερο τρόπο. Συμφωνούμε όμως με την κ. Μπάλτσα η οποία απηύθυνε δημοσίως έκκληση για μια επίσημη απάντηση από τους κυβερνητικούς φορείς, που «τουλάχιστον θα 'πρεπε να έχουν το θάρρος να πουν "δεν μπορούμε" ή "δεν θέλουμε"».

Αυτή είναι και η ουσία του προβλήματος. Αν η ετήσια επιχορήγηση των 1.760.000 ευρώ είναι πράγματι υπέρογκο ποσόν για τα ελληνικά δεδομένα και δυσβάσταχτο, γιατί το ΥΠΠΟ σιωπά απαξιωτικά και δεν αναλαμβάνει τουλάχιστον ανοιχτά την ευθύνη της «αναπροσαρμοσμένης» πολιτικής που εφαρμόζει; Και τι θα γίνει με όσα είχε υποσχεθεί τα προηγούμενα χρόνια στους πολιτιστικούς φορείς που όλοι έκαναν έναν προγραμματισμό και βρίσκονται τώρα καταχρεωμένοι;


Γιατί δεν παίξαμε Χατζιδάκι

Μέλος του Δ.Σ. της Ορχήστρας ο Μένης Κουμανταρέας, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, έλυσε το αίνιγμα της ξαφνικής αλλαγής ρεπερτορίου στην προχθεσινή συναυλία της ΚΟΕΜ: στο Ηρώδειο ακούστηκαν μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του Ξαρχάκου, αν και αρχικώς στο πρόγραμμα του φεστιβάλ είχε ανακοινωθεί αφιέρωμα στον Χατζιδάκι. «Οι κληρονόμοι όμως», είπε ο κ. Κουμανταρέας, «δεν μας καταδέχτηκαν. Και ζήτησαν και πολλά λεφτά».

[Της ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/07/2008]
Αιχμές του Σταύρου Ξαρχάκου με αφορμή τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της ορχήστρας του

Φωτογραφία
Ο Σταύρος Ξαρχάκος σε στιγμιότυπο από τη συναυλία που έδωσε η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής στο Ηρώδειο την περασμένη Κυριακή
«Δεν υπάρχει πολιτική για τον πολιτισμό» δήλωσε χθες το πρωί ο Σταύρος Ξαρχάκος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεμιστοκλέους 104 αναφορικά με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει από το υπουργείο Πολιτισμού η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ), την καλλιτεχνική διεύθυνση της οποίας έχει ο ίδιος. «Ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού θεωρεί ότι η πολιτική για τον πολιτισμό εξαντλείται στην ικανοποίηση προσωπικών αιτημάτων, στο μοίρασμα του δημοσίου κορβανά σε διαφόρους, απίθανους συχνά τύπους, που δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό» συνέχισε, αναφερόμενος κυρίως στο ποσό χρηματοδότησης που δεν έχει ακόμη καταβληθεί από το ΥΠΠΟ στην ΚΟΕΜ. Ποσό που υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ και αφορά τα έτη 2005, 2006 και 2007 (η ΚΟΕΜ έχει κλείσει 13 χρόνια παρουσίας στην ελληνική σκηνή). Για το ίδιο θέμα την περασμένη Τρίτη είχε υποβάλει ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού η βουλευτής του ΠαΣοΚ Μαρία Δαμανάκη.
Πλαισιωμένος από τον πρόεδρο της ΚΟΕΜ Γ.Παπαδάκη, τα μέλη του ΔΣ Μένη Κουμανταρέα και Ανταίο Χρυσοστομίδη και τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, ο κ. Ξαρχάκος επισήμανε ότι η Ελλάδα θυμίζει σατραπεία από απόψεως πολιτικού πολιτισμού, μίλησε για ισχυρή πελατειακή βούληση αντί πολιτικής πολιτισμού και ζήτησε από το κοινό να προσέξει ποιοι επιλέγονται για τη θέση του υπουργού Πολιτισμού. «Πόσοι άραγε από αυτούς, πλην εξαιρέσεων, έχουν να επιδείξουν στο βιογραφικό τους μια ελάχιστη έστω δραστηριότητα στον τομέα αυτόν; Μαύρη απελπισία» συνέχισε ο κ. Ξαρχάκος αναφέροντας τα ονόματα των κκ. Γιώργου Βουλγαράκη και Πέτρου Τατούλη, της κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά και του κ. Μιχάλη Λιάπη, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «μουσολινικής μεγαλοπρέπειας» το βλέμμα και το χαμόγελο του τελευταίου στην άνευ αποτελέσματος συνάντηση που είχε μαζί του.
Αργότερα ο κ. Ξαρχάκος συνέκρινε τις καταστάσεις που ζει ως καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΕΜ με την εμπειρία του ως προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, χαρακτηρίζοντας τραγική και εξευτελιστική για τα μέλη του συμβουλίου τη συμπεριφορά του ΥΠΠΟ και του Μαξίμου. «Όταν ανέλαβε ο Πρωθυπουργός τη διακυβέρνηση της χώρας, δήλωσε με έμφαση ότι ο Πολιτισμός μαζί με την Παιδεία θα αποτελέσουν προνομιακό χώρο επένδυσης» είπε. «Κάλεσε κάποιους ανθρώπους στην αρχή, αλλά ως εκεί!.. Δεν ζούμε, νομίζω, ούτε σε μια περσική σατραπεία ούτε στη Ζιμπάμπουε» κατέληξε. Στη συνέντευξη Τύπου παρίσταντο επίσης η Μαρία Φαραντούρη, η Αγνή Μπάλτσα, ο Μανόλης Μητσιάς, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και η κυρία Δαμανάκη. [TO BHMA, 15/07/2008]
[Ελεύθερος Τύπος, Δευτέρα, 14.07.08] Την αναστολή της λειτουργίας της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής μετά τις 28 Ιουλίου ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Σταύρος Ξαρχάκος, εάν το Υπουργείο Πολιτισμού δεν καταβάλει άμεσα τις οφειλόμενες επιχορηγήσεις. Ο συνθέτης έκανε λόγο για «κίνδυνο διάλυσης» της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής λόγω των ανεξόφλητων χρεών σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα.
Όπως τόνισε ο συνθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΕΜ, η ορχήστρα βαρύνεται με χρέη 2,5 ευρώ προς το ΙΚΑ, την εφορεία και αλλού «εξαιτίας της καθυστέρησης χρηματοδότησής της, τα τελευταία τρία χρόνια, με το ποσό των τριών εκατομ. ευρώ, όπως ορίζει η προγραμματική της σύμβαση με το ΥΠΠΟ». Ο κ. Ξαρχάκος, μάλιστα, ανέφερε πως, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών αποδέχθηκε να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος «υπογράφοντας στις 29/10/2007, ένταλμα 2 εκατ. ευρώ, το οποίο και απέστειλε στο ΥΠΠΟ, προκειμένου να καταβληθεί στην Ορχήστρα». Παρά ταύτα, το πρόβλημα δεν λύθηκε.
«Διαβάσαμε τελευταία, είπε ο Σταύρος Ξαρχάκος «ότι με διακομματική συμφωνία τα χρήματα που προορίζονταν για επενδύσεις στον πολιτισμό κατανέμονται, ως επιδόματα στους υπαλλήλους του υπουργείου. Το εκπληκτικό, εντούτοις, είναι ότι όλοι οι υπουργοί πολιτισμού έσπευσαν να επιβεβαιώσουν το γεγονός με παρρησία και όχι να το αντιμετωπίσουν ως σκάνδαλο. Η απουσία πολιτικής για τον πολιτισμό, σημαίνει μη παραγωγή πολιτισμού. Όμως, η αδράνεια στον πολιτισμό δημιουργεί πολιτιστική ασφυξία στη χώρα και συγχρόνως στρεβλώσεις με αποτέλεσμα το ζήτημα του πολιτισμού να μεταβάλλεται σε προσωπική υπόθεση των ιδιωτών και των επιλογών τους. [City 99,5, ΑΠΕ-ΜΠΕ]
ΞΑΡΧΑΚΟΣ ΚΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

«Η πολιτική βούληση έγινε πια πελατειακή»

«Δεν υπάρχει πια πολιτική Πολιτισμού» καταγγέλλει ο Σταύρος Ξαρχάκος, κατακεραυνώνοντας και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. «Δεν υπάρχει πια πολιτική βούληση, αλλά μόνον πελατειακή» καταγγέλλει ο Σταύρος Ξαρχάκος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής που αφέθηκε στη μοίρα της από το υπουργείο Πολιτισμού. «Βρισκόμαστε μπροστά σε πολιτικές πρακτικές που διακρίνονται για την υψηλή τους περιφρόνηση προς την κοινωνία και τους συντελεστές εκείνους που δεν προσφέρονται για πολιτική συναλλαγή ή δεν προσπορίζουν πολιτικό όφελος» καταγγέλλει ανοιχτά την κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού ο πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Σταύρος Ξαρχάκος. Με αφορμή το αδιέξοδο που αντιμετωπίζει η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής, την οποία διευθύνει, λόγω «ασυνέπειας του ΥΠΠΟ να τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις», ο συνθέτης υπενθυμίζει ποιοι επιλέγονται για τη θέση του υπουργού Πολιτισμού: «Πόσοι άραγε απ’ αυτούς», έλεγε χθες, «έχουν να επιδείξουν στο βιογραφικό τους μια ελάχιστη δραστηριότητα στον τομέα αυτό, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων; Ο Πρωθυπουργός ωστόσο όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση δήλωσε με έμφαση ότι ο Πολιτισμός θα αποτελέσει τον προνομιακό χώρο επένδυσης της κυβέρνησής του, μαζί με την Παιδεία. Γι’ αυτό κι ανέλαβε ο ίδιος το υπουργείο. Κάλεσε κάποιους ανθρώπους του Πολιτισμού στην αρχή. Αλλά ώς εκεί!! Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι δεν υπάρχει πολιτική Πολιτισμού γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Αντ’ αυτής, υπάρχει πελατειακή βούληση». Ο Σταύρος Ξαρχάκος, που επισήμανε τον κίνδυνο πλήρους κατάργησης της ΚΟΕΜ (που ιδρύθηκε το 1994)- τώρα εκτελεί τις ελάχιστες ανειλημμένες υποχρεώσεις απασχολώντας μουσικούς με δίμηνες συμβάσεις διευκρίνισε ότι από την τριετή προγραμματική σύμβαση του ΥΠΠΟ (12/7/ 2005) έπρεπε η Ορχήστρα να χρηματοδοτείται με 1.760.000 ευρώ ετησίως. Όμως το υπουργείο οφείλει ακόμα 3.375.002 ευρώ, ενώ οι προσπάθειες των υπευθύνων να συναντηθούν με τον υπουργό πέφτουν διαρκώς στο κενό. Στο μεταξύ, απλήρωτοι παραμένουν από τις 15 Ιουνίου οι περίπου 150 εργαζόμενοι του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ), καθώς φαίνεται ότι «πληρώνουν» τα παρεπόμενα από το σκάνδαλο Ζαχόπουλου και τις πληρωμές των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ που γίνονταν μέσω των ειδικών κονδυλίων του ΟΠΑΠ. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, που πρακτικά σημαίνει ότι θα «νεκρώσουν» όλα τα πωλητήρια των μεγαλύτερων μουσείων της χώρας εν μέσω τουριστικής σεζόν. Παράλληλα, ερωτηματικά προκαλεί η προ ημερών εμπρηστική ενέργεια στα γραφεία του ΟΠΕΠ, καθώς ο Οργανισμός βρέθηκε στη δημοσιότητα ύστερα από ερωτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που συνδέουν συμβάσεις του (από τον πρώην πρόεδρό του Μιχάλη Σιώψη, κουμπάρο του πρώην υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη) με τη Siemens.


Το κράτος διαλύει την ΚΟΕΜ
Σε αδιέξοδο βρίσκεται η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ) εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας και της αθέτησης των συμβατικών υποχρεώσεων του ΥΠΠΟ απέναντί της. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του καλλιτεχνικού της διευθυντή, Σταύρου Ξαρχάκου, και του ΔΣ, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ αρνείται να δώσει την επιχορήγηση που θέσπισε για τη λειτουργία της, με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτες οι οικονομικές της υποχρεώσεις και να γίνεται πλέον αδύνατη η συνέχιση της λειτουργίας της. Το ποσό, που βάσει της προγραμματικής σύμβασης έπρεπε αλλά δεν έδωσε το ΥΠΠΟ, υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το προσωπικό της να είναι απλήρωτο από τον περασμένο Οκτώβρη και να συσσωρεύονται τα χρέη της. Τα 2 εκατ. ευρώ που το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε ως έκτακτη επιχορήγηση προς την Ορχήστρα «διευκόλυνε άλλους στόχους» του ΥΠΠΟ, που συνεχίζει να κωφεύει. Οσο για την απεγνωσμένη προσπάθεια του Στ. Ξαρχάκου να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό προκειμένου να τον ευαισθητοποιήσει, το γραφείο του πρωθυπουργού του απάντησε ότι «η επιστολή διαβιβάστηκε στον αρμόδιο υπουργό»...
Για το δραματικό πρόβλημα της ΚΟΕΜ, εξαιτίας της ασυνέπειας του ΥΠΠΟ και της κυβερνητικής αδιαφορίας, μίλησαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Στ. Ξαρχάκος και μέλη του ΔΣ, παρουσία καλλιτεχνών - συνοδοιπόρων της ορχήστρας. «Είναι καθαρά πολιτικό πρόβλημα» είπε ο Στ. Ξαρχάκος, τονίζοντας ότι «τόσο σε επίπεδο υπουργείου όσο και σε επίπεδο κυβέρνησης (άρα πρωθυπουργού) δεν υπάρχει πολιτική για τον πολιτισμό». Αυτή η απουσία για τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΚΟΕΜ «σημαίνει μη παραγωγή πολιτισμού», πράγμα που «δημιουργεί πολιτιστική ασφυξία στη χώρα και στρεβλώσεις με αποτέλεσμα το ζήτημα του πολιτισμού να μεταβάλλεται σε προσωπική υπόθεση των ιδιωτών και των επιλογών τους».
Ο συνθέτης μίλησε για «κυβερνήσεις που μεταβάλλονται σε πελατειακά ενεργούμενα τρίτων, ιδιωτών, οι οποίοι υφαίνουν σχέσεις διαπλοκής με την πολιτική, ανταλλάσσουν ευνοϊκές χορηγίες με αντιπαροχές που καλείται να καταβάλει ο δημόσιος προϋπολογισμός» κι έτσι «το κράτος γίνεται ευεργέτης ιδιωτικών επιλογών και πολιτικών». Είπε ότι το «κλίμα που εκπέμπει το ΥΠΠΟ προσομοιάζει μάλλον με καταγώγιο παρά με ναό πολιτισμού», ότι υπάρχει «άκρατη εθελοδουλία προς τους πάσης φύσεως "χορηγούς" της πολιτικής», ότι «η χώρα από την άποψη πολιτικού πολιτισμού θυμίζει σατραπεία» και πως «είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος που έχει εκτραπεί του προορισμού του, που κατέχει αντί να υπηρετεί την κοινωνία». [Ριζοσπάστης, 15/07/2008]
Αλλη μια ορχήστρα στον αέρα
Ο Σταύρος Ξαρχάκος, σε βαρύ κλίμα, κατέθεσε την αγωνία του, δίνοντας πολιτική διάσταση στο μέλλον της ΚΟΕΜ

Το βράδυ της Κυριακής ήταν λυρικό και αποθεωτικό για την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ), που από την ίδρυσή της, το 1994, διευθύνει ο Σταύρος Ξαρχάκος. Το μεσημέρι της Δευτέρας, το κλίμα ήταν βαρύ, οργισμένο και σφόδρα κριτικό προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και την πολιτιστική πολιτική γενικότερα.

Ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις Τύπου που παραχωρεί, αποφάσισε μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΟΕΜ να τοποθετηθεί πολιτικά, «μιας και το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό». Για άλλη μια φορά, ακόμα μία ορχήστρα αναγκάζεται να δημοσιοποιήσει τις δυσκολίες της να συνεχίσει τον προγραμματισμό της, για τον απλούστατο λόγο ότι το ΥΠΠΟ δεν καταβάλλει τα υπεσχημένα από τη σύμβαση. Κι ας υπάρχει απόφαση του υπουργού Οικονομικών από τις 29/10/07 για την επιχορήγηση της ΚΟΕΜ με 2 εκατ. ευρώ (περίπου όσα υπολείπονταν από τις ετήσιες επιχορηγήσεις της από το 2005). Το υπουργείο Πολιτισμού έκλεισε άλλες τρύπες με το κονδύλι. Και το προσωπικό της ορχήστρας έχει να πληρωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος, έχοντας δίπλα του τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΟΕΜ, Γ. Παπαδάκη, Μένη Κουμανταρέα και Ανταίο Χρυστοστομίδη, ήταν σαφής, σκληρός και ακραία πολιτικός. Η αλήθεια είναι ότι μας εξέπληξε όλους, γιατί στο κείμενο που μας διάβασε σκιαγράφησε την κατάσταση που όλοι βιώνουμε στο χώρο του πολιτισμού στη χώρα μας. Θεωρεί λοιπόν ότι το ζήτημα της ΚΟΕΜ είναι πολιτικό «για τρεις ουσιώδεις λόγους, που είναι εγγενείς του χαρακτήρα του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Ο ένας αφορά την πολιτική για τον πολιτισμό. Ο δεύτερος τον πολιτικό πολιτισμό –θέμα στο οποία ο πρωθυπουργός της χώρας αρέσκεται να αναφέρεται συχνά– και ο τρίτος στο ήθος της πολιτικής. (...) Ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού θεωρεί ότι η πολιτική για τον πολιτισμό, εξαντλείται στην ικανοποίηση προσωπικών αιτημάτων, στο μοίρασμα του δημόσιου κορβανά σε διάφορους απίθανους συχνά τύπους που δεν έχουν καμιά σχέση με τον πολιτισμό, στην ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων που θα τους προσπορίσει προσωπικό, οικονομικό ή πολιτικό όφελος, κ.λπ. (...) Η απουσία πολιτικής για τον πολιτισμό σημαίνει μη παραγωγή πολιτισμού».

Η ετήσια επιχορήγησή της τα τελευταία χρόνια ανέρχεται στο ποσόν του 1 εκατ. 760 χιλ. ευρώ. Από το 2005 εκκρεμεί υπόλοιπο επιχορήγησης 3.000.042 ευρώ. Οσο για τα έσοδά της, το ίδιο διάστημα, είναι 1.148.135 ευρώ. Τα υπόλοιπα η ΚΟΕΜ τα έχει δανειστεί ή τα χρωστάει, με αποτέλεσμα τα μέλη του Δ.Σ. να κινδυνεύουν με αγωγές και με φυλάκιση. Αν το ΥΠΠΟ τα θεωρεί υπερβολικά ή έχει άλλες προτεραιότητες, ας κάνει άλλη σύμβαση. Πείθοντας όμως για τις επιλογές και τις προτεραιότητες. [Της Ολγας Σελλα, Η Καθημερινή, 15/07/2008]

No comments: