Thursday, July 17, 2008

ΟΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ


«Αν ξέρατε πού με βρίσκετε...». Η χαρακτηριστική φωνή του Αργύρη Μπακιρτζή με φρενάρει. Εγώ θέλω να μάθω περισσότερα για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν οι «Χειμερινοί Κολυμβητές» απόψε, στις 9, στην Καισαριανή κι εκείνος φωτογραφίζει και βιντεοσκοπεί την απομάκρυνση ενός τεράστιου κομματιού 17 τόνων από τον πύργο του Πυθίου στο Διδυμότειχο!
Οι εμφανίσεις των «Χειμερινών Κολυμβητών» είναι σπάνιες. «Αν και από την αρχή του χρόνου έχουμε ήδη κάνει 11 και μας φαίνονται πολλές», μας λέει ο Αργύρης Μπακιρτζής
«Μπροστά μας είναι ο Εβρος και απέναντι η Τουρκία. Ο Μίμης Κορρές, δεν ξέρω αν γνωρίζετε τον φοβερό αυτό τύπο που μετακινεί τα διάφορα κτίρια, είναι πάνω στον πύργο, σε έναν τεράστιο γερανό, και σε λίγο ένα κομμάτι 6x4x2 θα σηκωθεί με ιμάντες και συρματόσχοινα. Κι εγώ είμαι κάτω και τραβάω βίντεο και φωτογραφίες. Τρομερή επιχείρηση, πάρα πολύ εντυπωσιακή...».
Εχω μείνει με το ακουστικό στο χέρι. Εγώ τον ρωτάω αν αληθεύει πράγματι ότι απόψε στο θέατρο «Αντώνης Καλογιάννης» (τέρμα οδού Εθνικής Αντιστάσεως, πίσω από το Δημοτικό Στάδιο Καισαριανής) θα πουν και τραγούδια «κατά των γυναικών», κι εκείνος βρίσκεται σε μια τελείως «αρχιτεκτονική», όπως λέει, κατάσταση. Ετσι όμως είναι οι «Χειμερινοί Κολυμβητές». Μια μοναδική περίπτωση μουσικού σχήματος, ίσως του μακροβιότερου στην Ελλάδα (από το 1979), πολύ γνωστοί τόσο για τις άκρως επιτυχημένες live εμφανίσεις τους και τους φανατικούς οπαδούς τους όσο και για την ιδιαιτερότητα της προσωπικότητας του Αργύρη Μπακιρτζή. Αρχιτέκτονας, υπεύθυνος αναστηλωτικών έργων στην Καβάλα (και την ευρύτερη περιοχή), αυτοδίδακτος μουσικός, συνθέτης, τραγουδιστής και ηθοποιός, αυτός ο ταλαντούχος και δημιουργικός άνθρωπος μένει αξέχαστος σε όσους τον έχουν δει «ζωντανά» έστω και μία φορά.
Οι εμφανίσεις τους σπάνιες. Αν και «από την αρχή του χρόνου έχουμε ήδη κάνει 11 και για μας είναι πάρα πολλές». Κάθε συναυλία είναι διαφορετική, γιατί δημιουργείται «επιτόπου» με τη συμμετοχή του κοινού. Κάθε παράστασή τους διακρίνεται όχι μόνο για τη μουσική τους πρόταση, που συνδυάζει παραδοσιακά και έντεχνα στοιχεία, εφαρμοσμένα από δεξιοτέχνες μουσικούς, αλλά και για την ευδιάθετη, ζεστή και ουσιαστική ατμόσφαιρα που δημιουργούν με το κοινό.
Γι' αυτό και απόψε «δεν ξέρω πώς θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα. Εξαρτάται από τον κόσμο που θα έχει... Τι να σας πω; Θα παρουσιάσουμε σίγουρα τραγούδια από το "Πέρασμά σου", τον τελευταίο μας δίσκο, ανέκδοτα που θα αποτελέσουν τον επόμενο δίσκο κι άλλα», μου λέει.
Θα φτάσει στην Καισαριανή σήμερα το απόγευμα. «Εχω κλείσει εισιτήριο με το αεροπλάνο στις 4 μ.μ.». Και η πρόβα; «Πρόβα; Εχουμε και δουλειές»... Σωστά. «Ας περιμένουν οι γυναίκες», που λέει και ο Σταύρος Τσιώλης στην ομώνυμη ταινία του, με πρωταγωνιστές τους Αργύρη Μπακιρτζή, Σάκη Μπουλά και Γιάννη Ζουγανέλη.
Αλλωστε, κατά ένα μεγάλο μέρος, οι γυναίκες είναι όντως τα... τιμώμενα πρόσωπα της συναυλίας. Τελικά, ναι, θα την ακούσουν από σκηνής την κριτική τους. Καλοπροαίρετη, χιουμοριστική και παραπονιάρικη... «Εχουμε ένα βασικό τραγούδι του μπαρμπα-Σταύρου Καραμανιώλα, ένα υπέροχο τραγούδι που έγραψε τις προάλλες, με τίτλο "Ωραίος ο καφές". Ο άνθρωπος είναι 99 ετών και έχει μια φοβερή έμπνευση... Επίσης, έχουμε κι ένα τραγούδι τεράστιο, με πάρα πολλές στροφές. Οι πελάτες μας έρχονται και μας λένε τα παράπονά τους για τις γυναίκες τους κι έτσι το γράψαμε. Αυτό είναι που λέμε "Κατά των γυναικών". Εχει 10, 12 στροφές και συνέχεια μεγαλώνει. Ούτε και ξέρω πόση ώρα θα κρατήσει... Μετά θα πούμε σίγουρα το "Αχαριστία το όνομά σου είναι γυναίκα", το οποίο βέβαια είναι πλάκα. Γιατί αρχίζει έτσι, αλλά στη συνέχεια υποστηρίζει ότι μάλλον οι γυναίκες έχουν δίκιο. "Η γυναίκα με τη φύση της ταιριάζει και πιο ξεκάρφωτοι είναι οι άντρες στη ζωή", καταλήγει το τραγούδι».

Τα υπόλοιπα απόψε στις 9. Είσοδος 15 και 8 ευρώ. (Πληρ.: 210-7292601).
  • Για την ιστορία μόνο να αναφέρουμε ότι το κάστρο Πυθίου χτίστηκε στις αρχές του 14ου αιώνα και χρησίμευε ως καταφύγιο και προσωπικό «ταμείον» του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη ΣΤ' Καντακουζηνού. Σώζονται σχεδόν ολόκληροι οι δύο κεντρικοί πύργοι. Το κομμάτι που είναι ετοιμόρροπο κατέβηκε, θα συντηρηθεί και θα ξαναμπεί στη θέση του. «Φοβερό οχυρωματικό έργο της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, από τα πιο σπουδαία...» όπως λέει και ο ειδικός Αργύρης Μπακιρτζής. *
[Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΜΠΑΡΚΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/07/2008]

No comments: