Monday, July 7, 2008

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ»


Στην αρχή ήρθαν οι μπουλντόζες... Και σάρωσαν στο πέρασμά τους κομμάτια της μουσικής ιστορίας μας, ισοπεδώνοντας χώρους όπου γεννήθηκαν θρυλικές συνεργασίες, ηχοληψίες, εγγραφές... Ηταν η πρώτη, μεγάλη πράξη καταστροφής του ιστορικού συγκροτήματος βιομηχανίας δίσκων και στούντιο της «Columbia», στον Περισσό. Εκεί, όπου για έξι δεκαετίες τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής αποτύπωναν σε δίσκους τη δημιουργική τους έμπνευση...
Η καταστροφή θα συνεχιστεί, καθώς στις μπουλντόζες θα παραδοθούν τελικά τα δύο εναπομείναντα κτίρια (Η και Θ), που βρίσκονται στο οικόπεδο (συνολικής έκτασης 14 στρεμμάτων). Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, σε συνεδρίασή του την περασμένη βδομάδα, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να μη χαρακτηριστούν διατηρητέα τα δύο κτίρια, με το σκεπτικό ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Και σαν να μην έφτανε αυτό, αποφάσισε να μη χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος ο χώρος των εγκαταστάσεων της «Columbia», ιδιοκτησίας της MARMIN ΑΕ, με πρόεδρο τον Μ. Μάτσα!
Το μόνο που θα σωθεί είναι το κεντρικό και παλαιότερο κτίριο του εργοστασίου (1.200 τ.μ.) και η πύλη με την επιγραφή «Columbia». Εκεί, ο ιδιοκτήτης Μ. Μάτσας «θα» κάνει «ένα μουσείο δισκογραφίας, με όλα τα αντικείμενα» που έχει στην κατοχή του, θα δημιουργήσει «κέρινα ομοιώματα μεγάλων δημιουργών σε συνεργασία με το Μουσείο Μαντάμ Τισό» και θα φτιάξει «χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων», ίσως κι ένα «καφέ»! Την αντίθεσή της στην «εγκληματική κατεδάφιση» εξέφρασε για άλλη μια φορά η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση και Αξιοποίηση της «Columbia», που είχε προσφύγει στο ΣτΕ για να σταματήσει τις μπουλντόζες, το οποίο παρέπεμψε το θέμα στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων.
Να υπενθυμίσουμε ότι σε Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού, που κατέθεσαν στη Βουλή πριν έναν περίπου μήνα οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Εύα Μελά, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη, Γιώργος Μαυρίκος και Γιάννης Πρωτούλης τόνιζαν την ανάγκη δημιουργίας Δημόσιου Μουσείου Ελληνικής Μουσικής και Δισκογραφίας στο χώρο της «Columbia», υπογραμμίζοντας τις ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που «δε διέθεσαν γι' αυτήν την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομάς και της ιστορικής μνήμης τα απαραίτητα κονδύλια για την απαλλοτρίωση του χώρου».
Μεταξύ άλλων ρωτούσαν τον υπουργό: Σκοπεύει να δημιουργήσει Δημόσιο (Εθνικό) Μουσείο Ελληνικής Μουσικής και Δισκογραφίας στο χώρο που βρίσκεται το εργοστάσιο της «Columbia», δεσμεύοντας και τα αναγκαία κονδύλια ή σκοπεύει να παραδώσει στους ιδιώτες τη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς; Τι προτίθεται να κάνει για να αποτρέψει την εμπορευματοποίηση του χώρου, εμπορευματοποίηση που προωθείται και από το Δήμο Αθηναίων, όπου σε μελέτη ανάπλασης της περιοχής δίνει τη δυνατότητα οικοδόμησης πολυώροφων εμπορικών κτιρίων, σε αντίθεση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας; [Ριζοσπάστης, 08/07/2008]


No comments: