Friday, July 18, 2008

Ευαίσθητη και παθιασμένη

Συγκλονιστική εμφάνιση με σπάνιες ερμηνείες της Λιζ Ράιτ στου Παπάγου

Γιουλη Επτακοιλη, Η Καθημερινή, 18/07/2008

Την ώρα που η Λιζ Ράιτ τραγουδούσε a capella το παραδοσιακό γκόσπελ «Amazing Grace», νόμιζες πως όλοι στο κατάμεστο κηποθέατρο Παπάγου κρατούσαν την ανάσα τους. Ηταν το ιδανικό κλείσιμο για μια συναυλία απ’ αυτές που θέλεις να θυμάσαι. Η 28χρονη Aμερικανίδα τραγουδίστρια στην πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα, το προχθεσινό βράδυ, ήταν συγκλονιστική. Τρυφερή, συγκινητική, ευαίσθητη, ευγενική, παθιασμένη. Η «μις σωστή», από το επιτυχημένο παρατσούκλι Μiss Right που σκέφθηκε Αμερικανός μουσικοκριτικός αφαιρώντας το πρώτο γράμμα από το επίθετό της (Wright), μας απέδειξε ότι δεν υπερβάλλουν όσοι τη χαρακτηρίζουν σπάνιο ερμηνευτικό ταλέντο.



Πλαισιωμένη από ένα εκπληκτικό κουαρτέτο, μπάσο, κιθάρα, ντραμς και πλήκτρα, μας ξενάγησε στο ρεπερτόριό της, σε κομμάτια παλιά και καινούργια από το τελευταίο εξαιρετικά δημοφιλές άλμπουμ της «The Orchard» (κήπος). Απολαύσαμε τραγούδια που έχει γράψει η ίδια, όπως τα «Coming Home», «When I Fall», «Leave Me Standing Alone» και «Μy Heart» –η μεγάλη επιτυχία του δίσκου– αλλά και διασκευές στο «I Idolilize You» του Αϊκ Τέρνερ και στο «Thank You» των Led Zeppelin.
Η Λιζ Ράιτ μεγάλωσε στην Ατλάντα της Τζόρτζια και από την ηλικία των 6 ετών τραγουδούσε γκόσπελ στην εκκλησία όπου ιερέας ήταν ο πατέρας της. Αργότερα ανακάλυψε την Μπίλι Χόλιντεϊ και την Ντάιαν Ριβς, τη ροκ, την όπερα, την κάντρι, και η ενασχόληση με τη μουσική έγινε μονόδρομος. Ισως γι’ αυτό δήλωνε σε πρόσφατη συνέντευξή της στην «Κ», ότι «η μουσική ήταν πάντα η πιο απλή και εύκολη γλώσσα για μένα. Εμαθα να επικοινωνώ μ’ αυτόν τον τρόπο, και το κυριότερο, ένιωσα πόσο θεραπευτικό μπορεί να είναι το τραγούδι». Η αλήθεια είναι πως έτσι νιώθαμε κι εμείς φεύγοντας από το κηποθέατρο Παπάγου.

No comments: