Tuesday, July 22, 2008

ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ

Η ιστορία της

Στην Αθήνα κλείνει η αποχαιρετιστήρια περιοδεία της απόψε και αύριο [23 και 24/07]

Πριν από τέσσερα χρόνια ξεκίνησε την παγκόσμια αποχαιρετιστήρια περιοδεία της από την Αθήνα και το Ηρώδειο, όπου και επιστρέφει αύριο και μεθαύριο, για να ρίξει την αυλαία, όχι μόνο της Farewell Tour, αλλά και της καριέρας της.

Μόνο ένα μικρό «παραθυράκι» αφήνει για να ανέβει και πάλι στη σκηνή η Νάνα Μούσχουρη: «αν μου ζητήσουν να εμφανισθώ για φιλανθρωπικό σκοπό, ίσως να μην μπορώ να αρνηθώ», λέει στον ΕΤ, αλλά είναι κάθετη σε όλες τις άλλες τραγουδιστικές ασχολίες της: «δεν θα ηχογραφήσω ξανά, καθώς δεν με ενδιαφέρει η δισκογραφία. Εχω ηχογραφήσει 1.600 τραγούδια και είμαι υπερήφανη γι’ αυτό.

Δεν νομίζω ότι θα βρω κάτι καλύτερο από αυτά που ήδη έχω κάνει. Οπότε δεν έχει νόημα για μένα να μπω σ’ αυτή τη διαδικασία. Σέβομαι το κοινό που με τίμησε με την υποστήριξή του εδώ και πέντε δεκαετίες, αλλά και το ίδιο το τραγούδι, το οποίο εξακολουθώ να αγαπώ».

Ακούγεται συγκινημένη και γεμάτη. Η περιοδεία της πέρασε από 128 πόλεις, 32 χώρες και 4 ηπείρους. Τον τελευταίο καιρό η Νάνα Μούσχουρη εμφανίσθηκε και σε διάφορες ελληνικές πόλεις. Οπου κι αν πήγε οι χώροι ήταν γεμάτοι και το κοινό την αποθέωνε. Και τώρα η Νάνα Μούσχουρη θα βρεθεί για ύστατη φορά στο Ηρώδειο, σε δύο επίσης sold out συναυλίες:«όσο πλησιάζει η ώρα έχω αγωνία, θα είναι δύο πολύ φορτισμένες βραδιές. Είχαμε πει να δώσουμε μόνο μία συναυλία, αλλά ήταν τόσο μεγάλη η προσέλευση του κοινού, που τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν πολύ γρήγορα, οπότε το Ελληνικό Φεστιβάλ και ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισαν να δοθεί μια ακόμα συναυλία».

Δεν θέλει να ανοίξει εντελώς τα χαρτιά της για τα τραγούδια που θα παρουσιάσει σ’ αυτές τις δύο μαγικές βραδιές: «στη σκηνή του Ηρωδείου θα διηγηθώ την ιστορία της ζωής μου μέσα από τα τραγούδια μου.

Θα σταθώ στους μεγάλους σταθμούς της καριέρας μου. Κατά κύριο λόγο θα τραγουδήσω ελληνικά τραγούδια και πολύ λίγα ξενόγλωσσα, τα οποία έχουν λόγο να ακουστούν σ’ αυτές τις βραδιές».

Η σχέση της με το κοινό στις πέντε δεκαετίες της πορείας της είναι κάτι μοναδικό. Οπου κι αν πήγε την αγάπησαν και τραγούδησαν τα τραγούδια της. Αλλά κι εκείνη ηχογράφησε τραγούδια σε οκτώ γλώσσες. Την αποκάλεσαν δίκαια «οικουμενική καλλιτέχνη». Και τώρα που ρίχνει την αυλαία της καριέρας της στέλνει ένα μήνυμα στο ελληνικό κοινό: «Ο,τι πιο σημαντικό είναι να έχεις μια πατρίδα και να την αγαπάς. Ημουν πολύ υπερήφανη για τη χώρα μου πάντα. Ο κόσμος με έχει αγαπήσει γι’ αυτή την εικόνα της Ελλάδας που μετέφερα. Ολοι έχουμε ανάγκη από μια πατρίδα. Γι’ αυτό τη ζωγραφίζουμε με τον καλύτερο τρόπο».

Info
Νάνα Μούσχουρη
■ Συναυλία Ηρώδειο 23 και 24 Ιουλίου.
Ωρα έναρξης 9.00 μ.μ.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, 22/07/2008

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Πρέπει να μάθω να μη ζω μόνο πάνω στη σκηνή»

No comments: