Sunday, July 13, 2008

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΔΙΑΛΟΓΩΝ «ΙΚΑΡΟΣ» - ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ



«Ενα φεστιβάλ για τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών», χαρακτηρίζει η τραγουδίστρια Κλαούντια Ντελμέρ το Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων «Ικαρος». Το εναλλακτικό αυτό φεστιβάλ συνεχίζεται τρίτη χρονιά, έως τις 22 Ιουλίου, στην Ικαρία, «με τη συμμετοχή μουσικών που στη δουλειά τους έχουν ενσωματώσει στοιχεία από άλλες μουσικές παραδόσεις».
Καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, η Κλαούντια Ντελμέρ (που αν και είναι μισή Πολωνέζα και μισή Ιταλίδα και μεγάλωσε στην Ισπανία, ζει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα), δεν θα περιοριστεί σε αυτόν της τον ρόλο: στις 21 και 22/7 θα τραγουδήσει στη συναυλία του σημαντικού βιολιστή της Rai μουσικής Τζαμέλ Μπενιέλ και των «U and Us», με την οποία θα κλείσει το φεστιβάλ. Η φετινή άλλωστε διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο αγαπημένο μουσικό όργανο της Ικαρίας -το βιολί. Γι' αυτό και οι προσεχείς εκδηλώσεις θα «προλογίζονται» από τους ντόπιους καλλιτέχνες με ικαριώτικους σκοπούς.
Το πρόγραμμα στο σύνολό του περιλαμβάνει από τραγούδια της κοινής παράδοσης Ελλήνων και Τούρκων (με τον Χρήστο Τσιαμούλη να συμπράττει με τον Χαλίλ Καραντουμάν), μέχρι τσιγγάνικη μουσική από όλη την Ευρώπη με ελληνικό στίχο (DROM-Νικολέτα Αναστασίου).
Κι επειδή ο ικαριώτικος δεν είναι ο μόνος αγαπημένος χορός στην Ικαρία, το νησί τις τελευταίες μέρες ζει στον ρυθμό του τάνγκο: το φεστιβάλ προσφέρει δωρεάν μαθήματα τάνγκο στο πλαίσιο των συναυλιών του Κουιντέτου Novitango με τους Φαμπιέν Μπαλέχος και Τζίνα Νικολίτσα. Οι συναυλίες πραγματοποιούνται και στους τρεις δήμους του νησιού: στις Ράχες, τον Εύδηλο και τον Αγιο Κήρυκο.

No comments: