Wednesday, July 23, 2008

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΤΖΑΖ ΧΤΥΠΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Γ. ΣΚΙΝΤΣΑΣ, ΤΟ ΒΗΜΑ, 23/07/2008
Φωτογραφία

Πρόσωπα από τις συναυλίες που αναμένονται τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη: Επάνω, στιγμιότυπο από την παράσταση Κρουστομάνια. Επάνω δεξιά ο Δημήτρης Βασιλάκης, αριστερά η Εύη Σιαμαντά και δεξιά ο Τίμο Λάσι

Πέντε χρόνια, περισσότεροι από 5.000 θεατές, πάνω από 60 διαφορετικά μουσικά σχήματα, περίπου 200 διαφορετικοί μουσικοί και η καρδιά της τζαζ συνεχίζει να χτυπά στη Θεσσαλονίκη. Οπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος το καλοκαίρι φεύγει με την κλασική πλέον Γιορτή της Τζαζ που διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλοι της Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής. Εφέτος η 6η Συνάντηση Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής θα διαρκέσει από τις 18 ως και τις 27 Σεπτεμβρίου στον πολυχώρο «Μύλος» της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα του δεκαημέρου περιλαμβάνει δεκαέξι μουσικά σχήματα, από τα οποία συμπράττουν Ελληνες και μουσικοί από Βρετανία, Φινλανδία, Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες.
Οπως και οι προηγούμενες, και η εφετινή Γιορτή της Τζαζ στηρίζεται σε τρεις άξονες, όπως τους διατυπώνει ο κ. Γιάννης Κουτσουρίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι της Τζαζ και της Δημιουργικής Μουσικής: « Παρουσίαση πρωτότυπων μουσικών παραγωγών,συμπράξεις ελλήνων και ξένων μουσικών και,τέλος,παρουσίαση ελλήνων μουσικών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό » και προσθέτει: « Η Γιορτή της Τζαζ άρχισε το 2003 και από το 2006 πραγματοποιείται στον Μύλο.Εφέτος αναμένουμε περί τις 2.500- 3.000 θεατές ». Να σημειωθεί ότι οι συναυλίες θα ηχογραφούνται καθημερινώς και η ΕΒU (Ευρωπαϊκή Ενωση Ραδιοφώνων) θα αποστέλλει το υλικό σε ευρωπαϊκά και καναδικά ραδιόφωνα. Μέρος των συναυλιών θα μεταδίδεται από τους 95,8 του ραδιοσταθμού της ΕΡΤ 3. Η 6η Συνάντηση αρχίζει στις 18 Σεπτεμβρίου με το τετραμελές συγκρότημα Ηard Groove Quartet και καλεσμένο τον Γιάννη Οικονομίδη στην τρομπέτα. Ακολουθεί ο Γιάννης (Σουηδός) Παυλίδης, ο οποίος έρχεται με το τρίο του από τη Βρετανία για να παρουσιάσει συνθέσεις του και επιλεγμένες διασκευές.
Στις 19/9 είναι η σειρά των Gorilla (γκεστ Εύη Σιαμαντά στη φωνή και στο τραγούδι), στις 20/9 ακολουθούν οι Σάσα Παπαλάμπρου και Δημήτρης Γουμπερίτσης με συνθέσεις προσωπικές και στάνταρντ όλες διασκευασμένες για μπάσο και φωνή. Την ίδια ημέρα ο σαξοφωνίστας Τσακ Μάνινγκ με το κουαρτέτο του παρουσιάζει πρόγραμμα στο οποίο κυριαρχούν οι μπαλάντες χωρίς να αγνοεί τη φρενήρη post bop. Στις 21/9 λόγο έχουν τα έντονα μουσικά χρώματα των ΕΟS και οι λυρικές συνθέσεις όσο και οι ρυθμικοί αυτοσχεδιασμοί του Τηλέμαχου Μούσα και του κουαρτέτου του. Το πρώτο πενθήμερο των εκδηλώσεων ολοκληρώνεται με τους Κρουστομάνια, μια μουσική παράσταση με άξονα τις παραδόσεις των λαών όπου στο επίκεντρο είναι τα κρουστά.
Το δεύτερο πενθήμερο ανοίγει στις 23/9 με τους Παντελή Στόικο,Φέργκους Κάρι,Ανδρέα Συμβουλόπουλο και Χρήστο Γερμενόγλου. Την ίδια ημέρα ακολουθεί το σύνολο Τerra Ιncognita του Νεκτάριου Καραντζή με ένα ιδίωμα από τζαζ, κλασική, αβανγκάρντ και ροκ. Στις 24/9 θα λάβει χώρα μια ελληνογερμανική σύμπραξη. Ο πιανίστας Τόμας Ρύκερτ , ο άλτο σαξοφωνίστας Ιγκνατς Ντίνι και το τρίο του Δημήτρη Βασιλάκη συναντιούνται για να συνομιλήσουν με φόντο τις συνθέσεις τους, χωρίς όμως να γυρίσουν και την πλάτη στα τζαζ στάνταρντ.
Ο Σάκης Παπαδημητρίου με τους συνεργάτες του παρουσιάζουν στις 25/9 την παράσταση με τίτλο «Ο ήχος της οθόνης». Στο πρώτο μέρος κυριαρχούν τραγούδια από τον διεθνή κινηματογράφο, ενώ στο δεύτερο θα προβληθούν τέσσερις βωβές ταινίες («Αραμπέσκ» της Ζερμέν Ντυλάκ, «Η ζωή και ο θάνατος του 9413» του Ρόμπερτ Φλόρεϊ , «Φιλμ» του Αλαν Σνάιντερ σε σενάριο Σάμουελ Μπέκετ και «Ο μετανάστης» με τον Τσάρλι Τσάπλιν ) με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Στις 26/9 είναι η σειρά των Ηuman Τouch με ένα πρόγραμμα αυτοσχεδιασμών και συνθέσεών τους και, τέλος, η Γιορτή ρίχνει αυλαία στις 27/9 με τους Soul Groove, που παρουσιάζουν φολκ και μπλουζ με τζαζ επιρροές, για να ακολουθήσει ο Γιώργος Κοντραφούρης και το τρίο του με τον Τίμο Λάσι.
Οι συναυλίες αρχίζουν στις 21.30- σε περίπτωση βροχής δεν αναβάλλονται. Εισιτήρια προς 15 ευρώ την ημέρα, 10 ευρώ το φοιτητικό και για μέλη του συλλόγου. Εισιτήριο δεκαημέρου: 90 ευρώ (φοιτητικό και μέλος συλλόγου: 60 ευρώ). Πληροφορίες στο www.jazznet.gr

No comments: