Wednesday, July 2, 2008

ΗΜΕΡΕΣ ΚΙΘΑΡΑΣ - ΜΝΗΜΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΑΜΠΑ



Αφιερωμένες στη μνήμη του κορυφαίου Ελληνα κιθαρίστα, συνθέτη και δασκάλου Δημήτρη Φάμπα, είναι οι Διεθνείς Ημέρες Κιθάρας Λαύκου, που θα πραγματοποιηθούν για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Πήλιο, στη γενέθλια γη του παγκοσμίως αναγνωρισμένου καλλιτέχνη. Διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαυκιωτών, στις 10-13 Ιούλη, με συνδιοργανωτή την ΕΚΠΟΛ Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και με την καλλιτεχνική διεύθυνση της καταξιωμένης κιθαρίστριας - κόρης του αξέχαστου καλλιτέχνη, Εύας Φάμπα.
Το φεστιβάλ είναι πλούσιο σε μουσικές παραστάσεις: Κιθαριστική Ορχήστρα «Kjustendil» από τη Βουλγαρία, Μουσικό σύνολο Artistico, Dylan Fowler - Gillian Stevens από τη Μεγάλη Βρετανία, ρεσιτάλ φημισμένων σολίστ (Εύα Φάμπα, Κώστας Τσερεγκώφ, Φώτης Μπαξές, Eric Franceries (Γαλλία), Antonello Lixi, (Ιταλία/Γαλλία), Francesca Ghilione (Ιταλία), σεμινάρια και διαλέξεις.
Τα πρωινά θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο - εργαστήρι κιθάρας, για κιθαρίστες και σπουδαστές, στο οποίο θα διδάξει η Εύα Φάμπα. Οι διακριθέντες σε αυτό θα παρουσιαστούν ως σολίστ στην τελική συναυλία, όπου και θα δοθούν βραβεία στους καλύτερους από το Σύλλογο Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας» και τις χορδές SAVAREZ, καθώς και τιμητικά διπλώματα.
Ξεχωριστό γεγονός, αποτελεί η έκθεση που διοργανώνει, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το Μουσείο Μπενάκη (Ιστορικά Αρχεία), στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου, με θέμα «Δημήτρης Φάμπας, ο πρωτοπόρος και δεξιοτέχνης της κιθάρας». (Διάρκεια έκθεσης 10-25 Ιούλη). Η έκθεση περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία της ζωής και του έργου του, από τα παιδικά του χρόνια στο Πήλιο, την οικογένειά του, τις σπουδές και την καριέρα του ως δεξιοτέχνης της κιθάρας, συνθέτης και δάσκαλος, μέχρι το θάνατό του. Τα στοιχεία προέρχονται από το προσωπικό του αρχείο, που παραχωρήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (Τμήμα Ιστορικών Αρχείων). Είναι η πρώτη έκθεση που διοργανώνεται για τον Δημήτρη Φάμπα και παρουσιάζεται στη γενέτειρά του, το Λαύκο του Πηλίου. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 02/07/2008]

No comments: