Sunday, July 20, 2008

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Της Αγγελικής Πούλου, Η Καθημερινή, 20/07/2008

Το «Μουσικό Χωριό» στο Πήλιο, ο «Λαβύρινθος» στην Κρήτη, το «Καραβάνι Πολυφωνίας» απλωμένο σε τέσσερις χώρες, το «Τζουμέρκα Art Festival» στον ομώνυμο τόπο. Μουσικές κυρίως κατασκηνώσεις, υψηλής ποιότητας και ενδιαφέροντος, για μουσικούς μα και φίλους της τέχνης. Σεμινάρια, εργαστήρια, συναυλίες και μαζί διακοπές… Χρόνος δημιουργικά βιωμένος, σε πλαίσιο συλλογικό με συνοδοιπόρους κοινής αισθητικής. Ανταμώματα καλοκαιρινά, που χρόνο με τον χρόνο μεστώνουν και όλο και περισσότεροι συμμετέχουν, ανάμεσά τους φερέλπιδες καλλιτέχνες, μα και καταξιωμένοι επαγγελματίες, και ερασιτέχνες. Δάσκαλοι αξιόλογοι, δράσεις πρωτότυπες.

Λαβύρινθος. Χουδέτσι Ηρακλείου

Εδώ και πολλά χρόνια ο σπουδαίος μουσικός Ross Daly έχει αγκυροβολήσει στην Κρήτη, όπου πειραματίζεται, συνθέτει, διδάσκει. Ορμητήριο το Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος», όπου παρέα με φιλοξενούμενους –μοναδικούς στο είδος τους– εγχώριους και μη μουσικούς, οργανώνουν σεμινάρια και βεβαίως συναυλίες και εκδηλώσεις. Μελέτη, διάσωση, διάδοση και προβολή της μουσικής και των μουσικών οργάνων των λαϊκών παραδόσεων που ανήκουν στη λεγόμενη «τροπική μουσική». Επταήμερα εργαστήρια για κανονάκι, λαούτο, νέι, λάφτα, περσικό ραντίφ και σαντούρι, για το ιρλανδέζικο τραγούδι και τη μουσική, μα και για την ηχογράφηση με τη χρήση υπολογιστή και άλλα πολλά.

«Μας ενδιαφέρει να φέρουμε τους μαθητές σε επαφή με κορυφαίους μουσικούς, και όχι ν’ αντικαταστήσουμε το ταξίδι. H εδώ συμμετοχή τους να τους παροτρύνει ώστε να ταξιδέψουν οι ίδιοι και να γνωρίσουν στο φυσικό τους περιβάλλον όσα διδάσκονται», σημειώνει ο Ross Daly. Οταν εκείνος ξεκίνησε να ταξιδεύει περιδιαβαίνοντας τον κόσμο, δεν είχε κάποια προετοιμασία, «δεν είχα τίποτα, παρά μόνο όσα μπορούσα να κάνω μοναχός μου. Εμένα θα μ’ ενδιέφερε ένας νέος άνθρωπος που θα βρεθεί στη θέση μου σήμερα να φεύγει για το ταξίδι αυτό έχοντας ήδη ένα καλό υπόβαθρο, που θα τον διευκολύνει να αξιοποιήσει πιο καλά τον χρόνο του. Προτρέπω τους μαθητές να ταξιδεύουν για να δουν από κοντά τη μουσική που τους ενδιαφέρει στον τόπο της, και να μην αισθάνονται δεσμευμένοι».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο πραγματικός τρόπος για να μάθει κανείς μουσική, οποιαδήποτε μουσική, είναι ο βιωματικός, που προκύπτει μέσα από την πιο στενή επαφή μαθητή και δάσκαλου, διαδικασία που επιτελείται και στον «Λαβύρινθο»: «Αν έπρεπε ν’ αναφερθώ σε κάποιους μαθητές που από εμένα προσωπικά βγήκαν και προχώρησαν, δεν είναι τόσο πολύ αυτοί που ερχόντουσαν μία φορά την εβδομάδα σε κάποια μουσική σχολή και παρακολουθούσαν το ωραίο μάθημα, είναι αυτοί που σχεδόν ζούσαμε μαζί κάποια εποχή, που είχαμε καθημερινή επαφή, που δεν παίζαμε μόνο, αλλά μοιραστήκαμε μία ζωή για ένα χρονικό διάστημα. Ετσι έμαθα κι εγώ από τους δικούς μου δασκάλους».

Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού

Μακεδονία, Ηπειρος, Νότια Αλβανία, Νότια Ιταλία

Δέκα χρόνια φέτος για τούτο το κινούμενο φεστιβάλ πολυφωνικού τραγουδιού, με συναυλίες, σεμινάρια, επιτόπιες καταγραφές, δρώμενα και περιηγήσεις σε αλώνια, φαράγγια, μοναστήρια, εγκαταλελειμμένα χωριά, δάση και ποτάμια, σε άγνωστους αρχαιολογικούς χώρους που για πρώτη και μόνη φορά ανοίγουν για εκδηλώσεις έπειτα από χιλιάδες χρόνια σιωπής. Και μια περιοδεύουσα ελεύθερη κατασκήνωση. Πολυφωνικοί όμιλοι, σχήματα, ζυγιές σε μια προσπάθεια που σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Αλέξανδρο Λαμπρίδη «αποβλέπει στο σμίξιμο των λαών μέσα από την κοινή τους παράδοση και την άρθρωση εναλλακτικής πρότασης». Και τα λόγια να βγαίνουν από το στόμα σαν ατίθασα άτια. Δραστηριότητα σύστοιχη της συνολικής παρουσίας της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Απειρος», συγγενής της ετήσιας συναυλίας πολυφωνικού τραγουδιού στο Θέατρο Πέτρας.

Από τη Φιλιππούπολη ώς τη Σικελία, διατρέχοντας όλη την παραμεθόρια Μακεδονία και Ηπειρο, την «απέκει» Ηπειρο, τη Νότια Αλβανία, διαβαίνοντας στις άλλες όχθες του Ιονίου σε Κέρκυρα, Σαλέντο και Καλαβρία. Δεκαπέντε μέρες, δέκα περάσματα συνόρων. Με το πρόγραμμα να εξαπλώνεται σε τέσσερις χώρες, με συμμετοχές από επτά χώρες.

Ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης δίνει το στίγμα: «Ενα φεστιβάλ διαρκώς on the road, ένα φεστιβάλ κυρίως off road. Μακριά από την αναπαραστατική πρακτική του folklore, μακριά από την αγοραία λογική της βιομηχανίας του ethnic. Τα σεμινάρια. Κάθε τόπος κι ένα τραγούδι. Από τα χείλη των αυθεντικών ερμηνευτών στα χείλη των νέων ιχνηλατών. Μια σκυτάλη να παραδίνεται δίχως διαμεσολαβήσεις στο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον της ηπειρωτικής πολυφωνίας. Ακούς μέσα στα τραγούδια τα βουνά και τις πέτρες να τραγουδούν, την αντάρα και το αχολόι των ανέμων, τον ακατάπαυστο ρου των νερών. Ενα καραβάνι πολυφωνίας, ένα σμάρι φωνών».

Τζουμέρκα Art Festival. Δασικό Χωριό Κέδρος, Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων - Αραχθου

Για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Γιώργο Κολόζη, «πρόκειται για μια ευχάριστη πολύχρωμη ανομοιομορφία». Στην αρχή αναρωτιόμασταν αν πρόκειται για ένα ακόμη «εναλλακτικό» φεστιβάλ. Η εναρκτήρια όμως περσινή παρουσία του έλυσε κάθε απορία: Δεν είναι μια από τα ίδια. Κεντρική ιδέα η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων - Αραχθου. Γι’ αυτό και οι περιβαλλοντικές δράσεις, τα σχετικά σεμινάρια, οι σχετικές θεματικές ενότητες. Και η τέχνη ένα από τα οχήματα. Μπόλικη μουσική, τεχνολογία, κινηματογράφος. Το «Τζουμέρκα Art Festival» δεν απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων. Ετσι συναντήθηκαν εκεί επισκέπτες κάθε ηλικίας απ’ όλη την Ελλάδα, φοιτητές, καλλιτέχνες, επιστήμονες, οικολόγοι, φίλοι της Τέχνης.

«Θέλουμε να είναι τόπος δημιουργικής συνάντησης καλλιτεχνών και θεατών», σχολιάζει ο Γιώργος Κολόζης. «Είναι η αγάπη για τα βουνά, την περιπέτεια, τη μουσική, τον κινηματογράφο και την Τέχνη γενικότερα. Είναι το ενδιαφέρον για τις νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιεί το φεστιβάλ για να μεταφέρει το μήνυμά του σε όλο τον κόσμο. Είναι η εξερεύνηση των ορίων της εικόνας και του ήχου σ’ ένα ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον. Είναι η ελπίδα να γεννηθεί μια αμφίδρομη σχέση καλλιτεχνών, θεατών και φύσης. Εξαρτάται από τη διάθεση κάθε επισκέπτη. Το φεστιβάλ είναι μια επιστροφή στην ομορφιά και την αυθεντικότητα της φύσης. Ισως να είναι μια φυγή από τις μεγάλες πόλεις με τη μοναξιά και την πολυδιάσπαση. Τα Τζουμέρκα είναι μια από τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδας. Πανέμορφα χωριά, φιλόξενοι άνθρωποι, παρθένα φύση και… το καλύτερο τσίπουρο της Ελλάδας! Αν προσθέσω το πλούσιο και ενδιαφέρον πρόγραμμα του φεστιβάλ, θαρρώ ότι ικανοποιείται εκεί κάθε ανάγκη».

Μουσικό Χωριό. Αγιος Λαυρέντιος Πηλίου

Με βασικό κορμό την υλοποίηση εκπαιδευτικών ενοτήτων με τη μορφή μουσικών κατευθύνσεων και εργαστηρίων ομαδικής δράσης, το «Μουσικό Χωριό» έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια ως καλοκαιρινή συνάντηση και «νταραβέρι» μουσικών και μουσικόφιλων. Κάθε κύκλος δραστηριοτήτων αφήνει πίσω του (σαν παρακαταθήκη) την παραγωγή πρωτότυπου καλλιτεχνικού υλικού, τον εμπλουτισμό ψηφιακής οπτικοαουστικής βιβλιοθήκης και την προώθηση των παραπάνω προς την καλλιτεχνική και ερευνητική κοινότητα. Από το φετινό πρόγραμμα αναφέρουμε ενδεικτικά τη Μάρθα Φριτζήλα στην «Τραγουδιστική Αγωγή για τους “τραγουδιστές” του θεάτρου και τους “ηθοποιούς” του τραγουδιού», τον Νίκο Κυπουργό στο μουσικό εργαστήρι για το θέατρο και τον κινηματογράφο, την Κατερίνα Παπαδοπούλου στο Μικρασιάτικο τραγούδι, τον Δημήτρη Μυστακίδη στη λαϊκή κιθάρα.

Οπως σημειώνει ο Θύμιος Ατζακάς, ο συντονιστής των καλλιτεχνικών και των εκπαιδευτικών δράσεων, «το στίγμα του “Χωριού” είναι η προγραμματισμένη αλλά και η αυθόρμητη εκτέλεση μουσικών έργων και η παραγωγική ανταλλαγή ιδεών μεταξύ καλλιτεχνών αλλά και ανθρώπων που αγαπούν τη μουσική γενικότερα. Η συνολική επικοινωνιακή δυναμική που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ, όπου η διαφορετικότητα αποτελεί έναυσμα και όχι εμπόδιο, παρέχει ένα μοντέλο κοινωνικής συνύπαρξης με συνδετικό ιστό τη μουσική ως γλώσσα παγκόσμια».

Η παράλληλη συνύπαρξη ετερόκλητων μουσικών κατευθύνσεων και η μαθητεία των σπουδαστών δίπλα σε καλλιτέχνες με διαφορετική κουλτούρα και μουσικό υπόβαθρο, «στοχεύει με συντονισμένες ενέργειες στη διαμόρφωση μιας σφαιρικής αντίληψης για τη μουσική. Οπως η δημιουργική συμβίωση μεταξύ των κατευθύνσεων σύγχρονης λόγιας μουσικής και ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, μεταξύ μουσικής εκτέλεσης, χορού και συνειδητοποίησης του σώματος του μουσικού, μεταξύ παλαιάς ευρωπαϊκής μουσικής και μεσογειακών λαϊκών παραδόσεων. Ανακαλώντας κάτι από τα δύο τελευταία χρόνια που διανύσαμε, με πάνω από 30 προσκεκλημένους καλλιτέχνες και εκατοντάδες συμμετέχοντες, νομίζουμε ότι αυτό θα ήταν η συνύπαρξη ανθρώπων από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, τα βραδινά στη φιλόξενη πλατεία του Αγίου Λαυρεντίου, όπου μακριά από κάθε ίχνος οπτικής ή ακουστικής ρύπανσης παίζεται κάθε είδους μουσική».

Ιnfo

Μουσικό Χωριό

http://www.music-village.gr

18 Αυγούστου - 24 Αυγούστου και 26 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου.

Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος»

http://www.labyrinthmusic.gr

30 Ιουνίου - 6 Σεπτεμβρίου.

Πολυφωνικό Καραβάνι

http://www.polyphonic.gr

25 Ιουλίου - 8 Αυγούστου.

Τζουμέρκα Art Festival

http://www.tzoumerka-art-festival.gr

1 - 5 Αυγούστου.

No comments: