Sunday, July 20, 2008

Τραγικός «έρωτας» μιας... Μητέρας

Η λυρική και δωρική συνάμα φωνή της Μαρίας Φαραντούρη θα αντηχήσει την Παρασκευή και το Σάββατο στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Είναι η δεύτερη φορά που η ερμηνεύτρια εμφανίζεται στον συγκεκριμένο χώρο και χαίρεται γι αυτό, αν και όπως εξομολογείται «ο χώρος επηρεάζει ως προς έναν βαθμό, γιατί ουσιαστικά ο ερμηνευτής κατά τη διάρκεια της παράστασης ζει στον κόσμο του έργου!»

Τραγικός «έρωτας»   μιας... Μητέρας

Σε α' παγκόσμια εκτέλεση

Στην πρώτη της παρουσία της στη Μικρή Επίδαυρο, το 1998, η Μαρία Φαραντούρη είχε ερμηνεύσει Μίκη Θεοδωράκη. Αυτήν τη φορά το πρόγραμμα θα είναι διαφορετικό. Η παράσταση είναι χωρισμένη σε δύο διαφορετικά μέρη. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο κύκλους τραγουδιών, ειδικά γραμμένους για τη φωνή της ερμηνεύτριας.

Στο πρώτο μέρος της βραδιάς θα παρουσιαστεί, σε α παγκόσμια εκτέλεση, το έργο του διεθνώς αναγνωρισμένου πιανίστα Γιώργου - Εμμανουήλ Λαζαρίδη με τίτλο « Ο έρωτας τελειώνει τραγικά», σε στίχους -κείμενα Αγαθής Δημητρούκα.

Το έργο είναι εμπνευσμένο από τραγικούς έρωτες μυθικών ζευγαριών, όπως ο Ορφέας και η Ευρυδίκη, ο Ιάσονας και η Μήδεια, ο Αίμωνας και η Αντιγόνη κ.ά. « Είναι ένα έργο υψηλών προδιαγραφών, είναι αυτό το κάτι διαφορετικό», υπογραμμίζει με ενθουσιασμό η Μαρία Φαραντούρη, η οποία αναφερόμενη στους δημιουργούς του έργου εκτιμά πως «είναι μια ανάσα, μια ελπίδα, είναι οι νέες δημιουργικές δυνάμεις που θα φτιάξουν τη νέα σφραγίδα στην ελληνική μουσική».

Μια γέφυρα που θα ενώνει το σύγχρονο με το κλασικό στήνεται στο πρόγραμμα αυτό, καθώς στο δεύτερο μέρος η Μαρία Φαραντούρη θα ερμηνεύσει το έργο « Σκοτεινή Μητέρα» του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους Νίκου Γκάτσου Το έργο αυτό γράφτηκε ειδικά για τη φωνή της το 85-86 και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αδικημένο, καθώς από τότε δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ. «Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή η σύνδεση του κλασικού με το σύγχρονο», μας λέει η ερμηνεύτρια, ενώ θυμάται και ξεχωριστές στιγμές που έζησε με τον Μάνο Χατζιδάκι: «Με εμπιστεύτηκε από τα νεανικά χρόνια, ήταν ένας υπέροχος δάσκαλος, ένας ευφυής άνθρωπος με έντονες κοινωνικές ανησυχίες, ένα ελεύθερο πνεύμα με φιλοσοφία και αισθητική».

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει τους κύκλους τραγουδιών «Ο έρωτας τελειώνει τραγικά» σε μουσική Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη και στίχους Αγαθής Δημητρούκα και «Σκοτεινή Μητέρα» σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και στίχους Νίκου Γκάτσου. Συμμετέχει μια εξαίρετη ομάδα Ελλήνων και Γερμανών μουσικών.

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου. Παρασκευή και Σάββατο στις 9.30 μ.μ. Εισιτήρια: 40, 25 και 10 (μειωμένο) ευρώ.

Αναστασια Κουκα, ΕΘΝΟΣ, 19/07/2008

No comments: