Tuesday, July 22, 2008

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ



Στον αρχαιολογικό χώρο «Τάφοι των Βασιλέων» στην Ιερουσαλήμ θα δώσει συναυλία στις 28/7 ο Λάκης Χαλκιάς, προσκεκλημένος του ετήσιου Φεστιβάλ Ιερουσαλήμ, που διοργανώνει (23-30/7) η παλαιστινιακή μη κυβερνητική οργάνωση «Yabous». Με τη λαϊκή ορχήστρα του, ο Λ. Χαλκιάς θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα - τιμή σε μεγάλους Ελληνες συνθέτες και ποιητές, σε συνθέτες του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού, όπως και ένα αφιέρωμα στο δημοτικό μας τραγούδι.
Ξεχωριστή στιγμή θα είναι η παρουσίαση τριών τραγουδιών του από τον δίσκο «Ιερουσαλήμ» (1986). Πρόκειται για μελοποιήσεις μεταφρασμένων στα ελληνικά ποιημάτων των τριών σπουδαιότερων Παλαιστινίων ποιητών, Mahmoud Darwich, Samih el-Kasem και Tawfiq Ziad. Ο Λάκης Χαλκιάς θα παρουσιάσει στα αραβικά ένα τραγούδι από την παλαιότερη συνεργασία του με τον σπουδαιότερο Αραβα συνθέτη, τον Λιβανέζο Marcel Khalife.
Το Φεστιβάλ Ιερουσαλήμ διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1996 και θεωρείται το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς. Φέτος ειδικά, τα εγκαίνια του φεστιβάλ θα μεταδώσει απευθείας το παναραβικό δορυφορικό κανάλι Al-Jazeera Mubasher (ανήκει στο γνωστό τηλεοπτικό συγκρότημα και μεταδίδει μόνο ζωντανό πρόγραμμα). Η «Yabous», εκτός του Φεστιβάλ της Ιερουσαλήμ, διοργάνωσε τα τελευταία χρόνια δύο φεστιβάλ κινηματογράφου, δύο φεστιβάλ θεάτρου και ένα λογοτεχνίας, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από πολλές χώρες.

No comments: