Wednesday, July 2, 2008

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΗΧΟΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ

Ανιμπαλ Αριάς: Θρυλικός κιθαρίστας με στιλ αλλά και ρεπερτόριο, που βασίζεται στην κλασική κατάρτιση, έφτασε να κάνει ακόμα και τον ταξιτζή σε δύσκολες περιόδους της ζωής του.

Ο Ανιμπαλ Αριάς μαζί με τη Λαγκρίμα Ρίος
Μετράει πολλές συνεργασίες με μερικά σπουδαία ονόματα του χώρου, το 1969 αποτελούσε μέλος του κουαρτέτου του άνιμπαλ Τρόιλο, ενώ, από το 1989, είναι σολίστ στην Orquesta del Tango του Μπουένος Αϊρες. Με την ορχήστρα αυτή ηχογράφησε στα μυθικά ΙΟΝ στούντιο του Μπουένος Αϊρες κομμάτια όπως τα «Milonga de mis amores» και «Ensueios».

Λαγκρίμα Ρίος: Αυτή δεν κατάγεται από την Αργεντινή, αλλά την Ουρουγουάη. Παιδί ακόμα, γνωρίστηκε με τη σημαντικότερη μορφή των τάνγκος Κάρλος Γκαρντέλ, όταν εκείνος επισκέφτηκε το Μοντοβίδεο, αναζητώντας κιθαρίστα. Τελικά βρήκε ερμηνεύτρια και όταν την ακούς να τραγουδάει, καταλαβαίνεις γιατί την αποκαλούν «μαύρο μαργαριτάρι του τάνγκο».

Οράτσιο Αντόλφο Σαλγκάν: Πιανίστας, συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας, γεννήθηκε το 1916. Στην ηλικία των 20 έγινε μέλος στην ορχήστρα του Ρομπέρτο Φίρπο και το 1942 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ. Τρεις από τις πιο γνωστές κυκλοφορίες του Σαλγκάν είναι τα «Del 1 al 5 (Dias de pago)» (1944), «Don Agustin Bardi» (1947) και «Entre tango y tango» (1953). Στη δεκαετία του '60 σχημάτισε το καινοτόμο κουιντέτο Real που έγραψε οργανικά τάνγκο αποκλειστικά για ακρόαση και όχι για χορό. Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Οράτσιο Σαλγκάν εμφανίζεται στον κινηματογράφο. Το 1998, στην ταινία «Tango» που προτάθηκε για Οσκαρ ξενόγλωσσου φιλμ, έπαιζε τον... εαυτό του.

[Ελευθεροτυπία, 02/07/2008]

No comments: