Sunday, July 20, 2008

ΗΧΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΑΝΗΣ

Για ένα φεστιβάλ που δεν χρηματοδοτείται από κρατικούς πόρους, δεκαέξι χρόνια πορείας είναι σίγουρα ρεκόρ. Το Festival Sani της Χαλκιδικής, όμως, δεν καταφέρνει μόνο να επιβιώνει, αλλά γίνεται όλο και καλύτερο, διατηρώντας τους αρχικούς του στόχους: Επιλογές με κριτήριο την ποιότητα, γέφυρες με την τέχνη άλλων χωρών, άνοιγμα σε νέα είδη και ρεύματα από την ελληνική και ξένη μουσική σκηνή. Mάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που μας σύστησε σπουδαίους καλλιτέχνες, οι οποίοι άργησαν πολύ να βρουν τον δρόμο για την Αθήνα...

Στη φετινή, ιδιαίτερη ενότητα του φεστιβάλ με τίτλο «Sounds Of The World», στις 25, 26 και 27 Ιουλίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τρεις εξαιρετικούς καλλιτέχνες. Την πρώτη μέρα οι Amadou και Mariam, το ζευγάρι των εκ γενετής τυφλών από το Μάλι, παρουσιάζουν τον εκπληκτικό αφρο-φανκ ήχο τους, που έκανε τον Μανού Τσάο να συνεργαστεί μαζί τους.

Στις 26/7 τον λόφο της Σάνης θα «καταλάβουν» οι Tinariwen, το συγκρότημα που δημιούργησαν πριν από τριάντα χρόνια τρεις έφηβοι της φυλής των Τουαρέγκ όταν βρέθηκαν εξόριστοι σε μια όαση της ερήμου – σε στρατόπεδο του Καντάφι. Εχοντας χάσει τα σπίτια και την οικογένειά τους δημιούργησαν ένα νέο είδος μουσικής που ακροβατεί ηχητικά ανάμεσα στο παρελθόν της μουσικής των Τουαρέγκ και τον δυναμισμό των αλλαγών που οι ίδιοι ζούσαν ήδη, εκφρασμένο μέσω των ήχων της μοντέρνας ηλεκτρικής κιθάρας. Aνάμεσα στους μεγαλύτερους θαυμαστές της μουσικής τους συγκαταλέγονται ο Ρόμπερτ Πλαντ και ο Κάρλος Σαντάνα.

H ενότητα «Ηχοι του κόσμου» κλείνει με τη «φωνή της Ουγγαρίας» Μάρτα Σεμπεστιέν. Ερμηνεύτρια με ξεχωριστό ταμπεραμέντο, ενθουσιώδηςερευνήτρια και πρέσβειρα της πλούσιας παραδοσιακής μουσικής της πατρίδας της. Η αιθέρια φωνή της ήταν αυτή που έδωσε το χαρακτηριστικό στίγμα και στο σάουντρακ του Αγγλου Ασθενή, για το οποίο ο Γκαμπριέλ Γιαρέντ κέρδισε εκείνη τη χρονιά Οσκαρ μουσικής. Λόφος Σάνης, Χαλκιδική, τηλ. 2310-317.327.

No comments: