Wednesday, July 9, 2008

ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΜΕ Τ' ΟΝΟΜΑ «7»

Μια ευχάριστη έκπληξη ήταν η παρουσία του αγαπημένου μας Δημήτρη Μητροπάνου προχθές το μεσημέρι στον «Στάβλο» του Θησείου, ευδιάθετου και ανανεωμένου. Δεν θα μπορούσε να λείπει από την παρουσίαση του καινούργιου label «7» του καλού του φίλου και παραγωγού, Ηλία Μπενέτου, ο οποίος μπήκε στη μουσική οικογένεια της «Εταιρείας Γενικών Εκδόσεων» του Κώστα Γιαννίκου.
Ο Δημήτρης Μητροπάνος αγκαλιά με τον Ηλία Μπενέτο και τον Μπάμπη Στόκα στην εκδήλωση για την καινούργια δισκογραφική ετικέτα
Ο Μπενέτος εγκαινιάζει τη νέα του «μουσική γειτονιά» με το διπλό cd του Μπάμπη Στόκα «Τραγουδήστε, μην ντρέπεστε», τη ζωντανή ηχογράφηση από τις χειμερινές εμφανίσεις του, στο «Zoom».
Ηταν επιλογή του Μπενέτου να ξεκινήσει «τη μικρή αυτή ετικέτα με ένα σημαντικότατο καλλιτέχνη, που έχει μια συγκλονιστική φωνή. Για πάρα πολλά χρόνια αυτός ο τραγουδιστής μας τρέλανε. Ο Μπάμπης ήταν ο εκφραστής της λαϊκότροπης πλευράς των "Πυξ Λαξ"», είπε ο παραγωγός. Και θυμήθηκε τότε που τον πρωτοάκουσε σε ένα μπαράκι της Κηφισίας, όπου ο Στόκας τραγουδούσε μαζί με τον «ψηλό», τον Φίλιππο Πλιάτσικα. Είχαν μόλις βγάλει το «Με στέλνεις». «Πήγαμε να ακούσουμε το καινούργιο ντουετάκι. Εκείνο το βράδυ μού πήραν τις πινακίδες του αυτοκινήτου. Τις κράτησαν τρεις βδομάδες. Μου κόστισε από τότε. Ηρθε η ώρα να το ξεπληρώσω σήμερα», έλεγε γελώντας.
Ο δίσκος περιέχει από τις μεγάλες επιτυχίες των «Πυξ Λαξ» («Φωτιά», «Τι είναι αυτό που μας χωρίζει», «Πούλα με», «Λένε για μένα») και τραγούδια της γενιάς του («Ανόητες αγάπες», «Νότος») μέχρι τα λαϊκά «Τα πήρες όλα», «Πάρε τα χνάρια μου». Με λίγα λόγια, ένα ανθολόγιο αγαπημένων του τραγουδιών. Το επιβεβαίωσε και ο ίδιος: «Περιλαμβάνει όλα μου τα χρόνια, από τότε που ήμουν μικρός και είχα κοινό την οικογένειαάμου, μέχρι σήμερα. Ενα μεγάλο μέρος από τις μνήμες μου».
Σε μια εποχή που η δισκογραφία δεν είναι στα καλύτερά της, ο έμπειρος Ηλίας Μπενέτος τολμά να προτείνει -κάτι που βέβαια κάνει εδώ και χρόνια ως παραγωγός- και να συσπειρώσει τραγουδιστές και μουσικούς. Γιατί στους στόχους του είναι να εκδώσει και «τη μουσική των μουσικών». Στα άμεσα σχέδιά του είναι: ένα single με δύο τραγούδια από το σίριαλ «Ευτυχισμένοι Μαζί» (μουσική Βασίλη Καραγιάννη, στίχοι Γιάννας Ρήγκα, ερμηνεία Πέτρου Μπουσουλόπουλου), η δουλειά ενός καινούργιου ερμηνευτή, συνθέτη και μουσικού, του Αλκη Κωνσταντόπουλου, και ένα διπλό cd του Τάκη Μπουγά, με καινούργια του τραγούδια, αλλά και παλιότερες επιτυχίες, ερμηνευμένες από άλλους καλλιτέχνες (τον Σεπτέμβριο).
Το στίγμα του καινούργιου label «7», που βάφτισε με το τυχερό του νούμερο, το δίνει ο ίδιος: «Θα εκφράσει μουσικούς και τραγουδιστές με μέγιστη ειλικρίνεια, που δεν έχουν καμία διάθεση να αντιγράψουν ύφος ή ακόμα και συναίσθημα».
Το «παρών» έδωσαν ακόμα ο Μάνος Ελευθερίου, φυσικά οι μουσικοί των «Πυξ Λαξ» και ο Μάνος Ξυδούς, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης και ο Χρήστος Δάντης.


[ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/07/2008]

No comments: