Friday, July 11, 2008

«Η ΤΖΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ»


Φωτογραφία
Ο Τσούτσο Βαλντές θα παίξει την Κυριακή στο πλαίσιο του Sani Festival στη Χαλκιδική
Γιος του σημαντικού κουβανού πιανίστα και συνθέτη Μπέμπο Βαλντές, ο Τσούτσο είναι μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της αφροκουβανέζικης παράδοσης και ιδιαίτερα της λάτιν τζαζ και αυτό φαίνεται όχι μόνο από την άρτια κατάρτισή του και τη βιρτουοζιτέ στο πιάνο, αλλά και από τα όσα σημαντικά έχει να επιδείξει από της αρχής ακόμη της καριέρας του, όντας αρχηγός των Ιrakere. Αρχίζει να παίζει πιάνο στην ηλικία των τριών ετών, όταν ακόμη ο πατέρας του ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του περίφημου νάιτ κλαμπ της Αβάνας «Τropicana».
Το 1970 ο Χεσούς Τσούτσο Βαλντές με τις πρώτες κιόλας ηχογραφήσεις του συγκαταλέγεται στην πεντάδα με τους καλούς ανερχόμενους πιανίστες του κόσμου, ενώ δύο χρόνια μετά ο εφευρετικός μουσικός ιδρύει και ηγείται του διάσημου γκρουπ Ιrakere, το οποίο έχει κυκλοφορήσει 11 δίσκους και όλα τα μέλη του συγκαταλέγονται στην αφρόκρεμα της κουβανέζικης μουσικής. Εχει συμπράξει μουσικά, μεταξύ άλλων, με τους Χέρμπι Χάνκοκ, Κένι Μπαρόν, Μισέλ Λεγκράν, Τσικ Κορία, Κάρλος Σαντάνα, Γκονσάλο Ρουμπαλκάμπα, Ντίζι Γκιλέσπι,Μαξ Ρόουτς και Ρον Κάρτερ. Ως σήμερα έχει κερδίσει πέντε βραβεία Γκράμι και 14 ακόμη υποψηφιότητες, όπως και πλήθος άλλων διακρίσεων, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Βραβείο Μουσικής της Κούβας. Είναι μέλος του Ηall of Fame της Latin Αmerican Jazz. Η σημαντική επιρροή του εφευρετικού Τσούτσο και των Ιrakere στο ευρύ φάσμα της κουβανέζικης μουσικής του σήμερα είναι αναγνωρισμένη από κριτικούς και κοινό σε όλο τον κόσμο.
  • Κατά πόσο ευθύνεται ο πατέρας σας για την πορεία σας στη μουσική;
«Ηταν ο πρώτος μου δάσκαλος και εκείνος από τον οποίο πήρα τα πρώτα ακούσματά μου. Αυτός με ώθησε να αρχίσω πιάνο στα τρία και τα υπόλοιπα τα ανέλαβε αργότερα η Ακαδημία».
  • Πόσο επηρεασμένος νιώθετε από την παράδοση της Κούβας;
«Η τζαζ είναι μουσική που γεννήθηκε από τον πόνο της Αφρικής. Η αφροκουβανέζικη ακολουθεί την ίδια παράδοση, ως γνωστόν, χωρίς όμως να είναι ανταγωνιστική. Είναι λογικό να έχω επηρεαστεί και από τις δύο».
  • Ηταν εύκολο να εξελίξετε το στυλ σας έξω από την Κούβα;
«Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει διαρκώς. Εχω συνεχώς ανοικτά τα αφτιά μου σε νέα ταλέντα, καινούργιες ιδέες και ήχους σε συνδυασμό με την παράδοση. Ο συνδυασμός τους πιστεύω είναι και ο καλύτερος τρόπος να εξελιχθείς».
  • Τι θυμάστε από τα χρόνια με τους Ιrakere;
«Πολλά. Ημασταν τρεις γενιές σημαντικών μουσικών και τώρα εργάζομαι με την τέταρτη. Θυμήσου μόνο την επιτυχία που είχαν τόσο στην Κούβα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο».
  • Τι αποκομίσατε από τις συνεργασίες σας με τους Χέρμπι Χάνκοκ, Ντίζι Γκιλέσπι και Κάρλος Σαντάνα;
«Αυτοί ήταν οι ήρωές μου, έχω πολύ μεγάλο σεβασμό για αυτούς και έμαθα πράγματα που δεν γνώριζα».
  • Πώς βλέπετε την κατάσταση στην Κούβα μετά την αποχώρηση του Κάστρο;
«Δεν είμαι πολιτικός, αυτό που κάνω είναι μόνο μουσική».
  • Γνωρίζετε κάτι για την Ελλάδα;
«Ξέρω ότι είναι πολύ όμορφη, έχει πολύ καλό φαγητό και θα παρουσιάσω το καλύτερο ρεπερτόριο της καριέρας μου».

Ο Τσούτσο Βαλντές με το κουιντέτο του εμφανίζεται την Κυριακή 13 Ιουλίου στο πλαίσιο του Sani Festival στη Χαλκιδική, ενώ προηγούνται ο Ρομπέρτο Φονσέκα, ο οποίος θα εμφανιστεί σήμερα, και ο Ομάρ Σόσα με τους Αfreecanos Quartet το Σάββατο 12 Ιουλίου.
[ Σ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, TO BHMA, 11/07/2008]

No comments: