Tuesday, July 14, 2009

Συναυλίες του Grupo Compay Segundo σε Κρήτη και Αθήνα

Οι περισσότεροι τον θυμόμαστε από την ταινία του Βιμ Βέντερς «Buena Vista Social Club», αλλά και από την μπάσα φωνή του, στο ομώνυμο, δημοφιλές άλμπουμ του 1997. Ηταν ο θρυλικός παππούς της κουβανέζικης μουσικής, η μεγάλη «δεύτερη φωνή» όπως μαρτυρεί άλλωστε και το παρατσούκλι του, Compay Segundo (πάντα τραγουδούσε τη δεύτερη φωνή στα τραγούδια του), η φωνή που ταξίδεψε την κουβανέζικη μουσική στην άκρη του κόσμου. Και μπορεί ο Compay Segundo, ή αλλιώς Μaximo Francisco Repilado Munoz, να έφυγε από τη ζωή το 2003, η μουσική του και το πνεύμα του όμως επιζούν μέσα από το συγκρότημά του, το Grupo Compay Segundo, το οποίο περιοδεύει γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή του. Στις 15 και 16 Ιουλίου το γκρουπ επισκέπτεται και την Ελλάδα, πραγματοποιώντας δύο συναυλίες, στον Πολυχώρο Τεχνόπολης Κρήτης (15/7) και στο Θέατρο Μπάντμιντον στην Αθήνα (16/7). Από τη δεκαετία του ’50, το συγκρότημα έχει πάρει πολλές φόρμες, φιλοξενώντας κατά καιρούς διαφορετικούς μουσικούς, αλλά πάντοτε υπηρετώντας το χαρακτηριστικό μουσικό ιδίωμα της Κούβας, το λεγόμενο son.

  • Για πρώτη φορά στην Αθήνα

Ο Salvador Repilado, ένα από τα παλαιότερα μέλη του συγκροτήματος και γιος του Compay Segundo, λέει στην «Κ»: «Εχω πολύ έντονες αναμνήσεις από τον πατέρα μου. Ολη του η ζωή ήταν συνυφασμένη με τη μουσική. Μεγάλωσα λοιπόν με τη μουσική… Νομίζω ότι ήταν αναπόφευκτο να ακολουθήσω τα βήματά του και να ξεκινήσω την καριέρα μου ως μουσικός... Η μουσική τις δεκαετίες του ’40 και του ’50 ήταν διαφορετική από τώρα. Δινόταν πιο μεγάλη σημασία στην ποιότητα και την αισθητική. Τότε τα κομμάτια ήταν πραγματικά μελωδικά και ο σκοπός δεν ήταν να γίνει κάτι εμπορικό. Βέβαια, υπήρχε και υπάρχει ακόμα πολύ μεγάλη μουσική παράδοση στην Κούβα η οποία καλλιεργείται και εξελίσσεται με τη συμβολή των νέων καλλιτεχνών που έχουν εμφανιστεί».

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη μουσική τόσο προσιτή, σε τόσο διαφορετικούς ανθρώπους, προερχόμενους από τόσο διαφορετικά μέρη; Ο Salvador Repilado θεωρεί ότι πρόκειται για μια «μουσική πολύ μελωδική που την απολαμβάνει και αυτός που χορεύει αλλά και αυτός που απλά ακούει. Επίσης μιλάει για τον έρωτα, την αγάπη, τη ζωή»... Και βέβαια, το Buena Vista Social Club έπαιξε και αυτό τον ρόλο του... «Μετά το Buena Vista Social Club, η κουβανέζικη μουσική έχει γίνει γνωστή και αγαπητή σε ολόκληρο τον κόσμο. Και γι’ αυτό θεωρώ ότι αυτός ο δίσκος ήταν πολύ σημαντικό γεγονός στην ιστορία της κουβανέζικης μουσικής. Ο κόσμος μάς υποδέχεται με μεγάλη αγάπη και ενθουσιασμό ακόμα και σε μέρη που η κουλτούρα της χώρας είναι πολύ διαφορετική από τη δική μας. Και βέβαια ελπίζουμε ότι το ίδιο θα γίνει και στην Ελλάδα».

  • Πολυχώρος Τεχνόπολης Κρήτης (15/7) και Θέατρο Μπάντμιντον (16/7), 9.30 μ. μ. (τηλ. 210-88.40.600)
  • Της Νελλης Aμπραβανελ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14/07/2009

No comments: