Tuesday, July 7, 2009

Οι (μισοί) ΑΒΒΑ δηλώνουν ξανά «παρών»

  • Οι δύο άνδρες του σουηδικού συγκροτήματος θα δώσουν μια μεγάλη συναυλία στις 13 Σεπτεμβρίου στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου



Το συνθετικό δίδυμο των θρυλικών ΑΒΒΑ, ο Μπένι Αντερσον (αριστερά) και ο Μπγιορν Ουλβέους, όπως εμφανίστηκαν τον περυσινό Σεπτέμβριο στο 34ο Αμερικανικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ στο Ντοβίλ της Γαλλίας, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Μamma mia» (ΑΡ/ΜΙCΗΕL SΡΙΝGLΕR)

Μπορεί η επιτυχία του «Μamma mia» να μην έπεισε το επιτυχημένο κουαρτέτο από τη Σουηδία να επαναδραστηριοποιηθεί για νέες συναυλίες ή ακόμη και για να ηχογραφήσει καινούργια τραγούδια, αποτέλεσε όμως κίνητρο για μια νέα συνεργασία των δύο ανδρών των ΑΒΒΑ, του Μπένι Αντερσον και του Μπγιορν Ουλβέους. Το συνθετικό δίδυμο ανακοίνωσε λοιπόν ότι πρόκειται να δώσει μια μεγάλη συναυλία στις 13 Σεπτεμβρίου στο Ηyde Ρark του Λονδίνου. Εκεί θα εμφανιστούν οι δυο τους μαζί με το συγκρότημα του Μπένι Αντερσον, ενώ τα φωνητικά- καθώς δεν θα βρίσκονται στη σκηνή τα δύο κορίτσια των ΑΒΒΑ - θα αναλάβουν γνωστοί τραγουδιστές, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστά ακόμη. Η συναυλία θα έχει τίτλο «Τhank you for the music... Α celebration of the music of ΑΒΒΑ» και, όπως δήλωσε το ντουέτο, «πρόκειται για τη μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να γίνει σε έναν συνθέτη. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και πιστεύουμε ότι χιλιάδες θαυμαστές μας θα έλθουν να μας ακούσουν».

Το νέο ανακοινώθηκε μόλις διέρρευσαν φήμες ότι επίκειται επανασύνδεση των ΑΒΒΑ και θα πραγματοποιούνταν κάποιες συναυλίες τους στο Ο2 του Λονδίνου, σε ημερομηνίες κατά τις οποίες είχαν προγραμματιστεί οι συναυλίες του Μάικλ Τζάκσον. Οι δύο μουσικοί διέψευσαν τις φήμες, εμμένοντας σε όσα λένε ήδη από το 1982, όταν και έπαψαν να ηχογραφούν- διάλυση των ΑΒΒΑ δεν ανακοινώθηκε ποτέ επισήμως: «Θέλουμε ο κόσμος να μας θυμάται όπως ήμασταν. Νέους, ενθουσιώδεις, γεμάτους ενέργεια και φιλοδοξίες».

Το 2000 οι ΑΒΒΑ αρνήθηκαν να λάβουν το ποσό του ενός δισ. δολαρίων προκειμένου να ενωθούν εκ νέου και να πραγματοποιήσουν περιοδεία 100 ημερών. Την προσφορά είχε κάνει τότε μια αγγλοαμερικανική εταιρεία και ο Μπένι Αντερσον είχε δηλώσει: «Είναι πραγματικά πολλά χρήματα για να πούμε όχι, τελικά όμως αποφασίσαμε ότι δεν είναι κάτι που πραγματικά θέλουμε». Την ίδια άποψη είχε και ο έτερος των ΑΒΒΑ, ο ΜπγιορνΟυλβέους: «Ποτέ δεν προσπαθήσαμε να ενωθούμε ξανά, από τη στιγμή που το έχουν κάνει όλοι. Αυτό κάτι σημαίνει». Ούτως ή άλλως, με τα 380 εκατ. άλμπουμ που έχουν πουλήσει ως σήμερα, καθώς και με τις συνεχείς μεγάλες πωλήσεις που εξακολουθούν, τόσα χρόνια μετά, να απολαμβάνουν, δεν έχουν να αποδείξουν τίποτε περισσότερο. Και μάλλον έχουν δίκιο όταν λένε πως μια εικόνα 60άρηδων ΑΒΒΑ επί σκηνής μπορεί να αποβεί απογοητευτική.

Αυτές τις ημέρες κυκλοφόρησε και το νέο άλμπουμ του Μπένι Αντερσον με τίτλο «Story Οf Μy Ηeart», σε στίχους του Μπγιορν Ουλβέους. Πρόκειται για τα πρώτα ποπ τραγούδια που έγραψε ο Αντερσον την τελευταία 15ετία και τα ηχογράφησε με το συγκρότημά του, μια μπάντα ειδικευμένη στην κέλτικη μουσική, στην πόλκα, στα βαλς και στη φολκ- και λιγότερο στην ποπ μουσική.

No comments: