Friday, July 24, 2009

Φεστιβάλ και Ακαδημία στη Σύρο

  • Με κοντσέρτα και καινοτόμες δράσεις γιορτάζει τα πέμπτα γενέθλιά του το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κυκλάδων, το οποίο πραγματοποιείται έως τις 28 Αυγούστου στη Σύρο.

Μουσική ιστορία με σκηνογράφο και αφηγητή τον Αλέκο Φασιανό

Μουσική ιστορία με σκηνογράφο και αφηγητή τον Αλέκο Φασιανό

Ξεκίνησε ως το πολιτιστικό όραμα τεσσάρων φίλων και συνεργατών (Φώτης Καραγιαννόπουλος, Κώστας Φωτόπουλος, Γιώργος Φουφόπουλος και ο γνωστός βιολονίστας Γιάννος Μαργαζιώτης - ο τελευταίος έχει μέχρι και σήμερα την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ) και η αγάπη τους για την κλασική μουσική και την πρωτογενή της δημιουργία ενώθηκαν και βρήκαν την έκφρασή τους στη δημιουργία ενός πιλοτικού -τότε- προγράμματος που απευθυνόταν στους λάτρεις του κλασικού ρεπερτορίου.

Φέτος, η πρώτη μουσική εκδήλωση, που σηματοδοτεί και την έναρξη του φεστιβάλ (Τετάρτη 19 Αυγούστου), αφορά το κοντσέρτο του ολλανδικού συνόλου μουσικής δωματίου Strorioni Trio. Το ρεπερτόριό τους ποικίλλει, Χάιντν, Μότσαρτ, Μπετόβεν, Μπραμς, Ραβέλ, Σοστακόβιτς και εντυπωσιακές αποδόσεις έργων σύγχρονων συνθετών.

Το δεύτερο κοντσέρτο είναι μια σατιρική και διασκεδαστική σουίτα που έγραψε ο Καμίγ Σεν Σανς αποκλειστικά για τον εαυτό του και τους φίλους του και είναι το «Καρναβάλι των Ζώων». Αφηγητής και σκηνογράφος της είναι ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός.

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στη Σύρο εγκαινιάζει από φέτος και μια νέα δραστηριότητα. Θα λειτουργήσουν -πιλοτικά αρχικά- για πρώτη φορά, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τμήματα Θερινής Ακαδημίας (Summer Academy). Master classes βιολιού, τσέλου, κοντραμπάσου και φλάουτου θα δοθούν από τους σολίστες Lars Bjornkjaer, Leo Winland, Βασίλη Παπαβασιλείου και Νίκο Νικόπουλο αντίστοιχα, για τελειόφοιτους και απόφοιτους ακαδημιών και ωδείων.

No comments: