Thursday, July 30, 2009

«Πιο εύκολη η «Καβαλερία» από τον Βασίλη Τσιτσάνη»

Η Αγνή Μπάλτσα εμφανίζεται τον Σεπτέμβριο στο Ηρώδειο, ύστερα από 25 χρόνια, για να ερμηνεύσει μερικά από τα ωραιότερα λαϊκά. «Ομπρέλα προστασίας» της, όπως λέει, ο Σταύρος Ξαρχάκος, η «αυθάδεια και η τόλμη» της

Ο Σταύρος Ξαρχάκος ενορχήστρωσε τα τραγούδια και θα διευθύνει την ορχήστρα

Ο Σταύρος Ξαρχάκος ενορχήστρωσε τα τραγούδια και θα διευθύνει την ορχήστρα

Η Αγνή Μπάλτσα θα τραγουδήσει λαϊκά στο Ηρώδειο. Αυτό κι αν ακούγεται ενδιαφέρον. Η διεθνούς φήμης Ελληνίδα μεσόφωνος συμπράττει και πάλι με τον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο για μια βραδιά γεμάτη ελληνική μουσική, στις 15 του Σεπτέμβρη.

«Τα τραγούδια της πατρίδας μου» είναι ο τίτλος της συναυλίας, που θα περιλαμβάνει μερικά από τα ωραιότερα κομμάτια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Βασίλη Τσιτσάνη αλλά και Σταύρου Ξαρχάκου. Τραγούδια που χαρακτήρισαν μια ολόκληρη εποχή, όπως τα: «Αρχόντισσα», «Τα τρένα που φύγαν», «Σε πότισα ροδόσταμο», «Το τρένο φεύγει στις οχτώ», «Το πρακτορείο», «Ασπρη μέρα και για μας», «Ο ταχυδρόμος», «Ονειρο παιδιών της γειτονιάς» κ.ά.

Είναι η πρώτη φορά ύστερα από 25 χρόνια που η Αγνή Μπάλτσα θα εμφανιστεί στο Ρωμαϊκό Ωδείο. «Το φοβάμαι. Το Ηρώδειο είναι αχάριστο για τον τραγουδιστή. Επιπλέον, θα πρέπει να έχω μικρόφωνο, το οποίο δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ, γι' αυτό και δύσκολα κουμαντάρω...».

«Δεν υπάρχει σοβαρή και ελαφρά μουσική, αλλά μόνο καλή και κακή», τονίζει η διεθνής μεσόφωνος Αγνή Μπάλτσα

«Δεν υπάρχει σοβαρή και ελαφρά μουσική, αλλά μόνο καλή και κακή», τονίζει η διεθνής μεσόφωνος Αγνή Μπάλτσα

Πριν από 25 χρόνια είχε ερμηνεύσει την «Κάρμεν» με την Οπερα της Ζυρίχης και τον Χοσέ Καρέρας. Τότε πρωτογνώρισε και τον Σταύρο Ξαρχάκο. «Είναι πραγματικά μοναδικό πώς γνωριστήκαμε», θυμάται. «Ενώ έκανα πρόβα με τον Χοσέ Καρέρας, βλέπω κάποιον να με φωτογραφίζει. Ενοχλήθηκα, διέκοψα την πρόβα και τον ρώτησα ποιος είναι... Για την ιστορία, είχε βγάλει εξαιρετικές φωτογραφίες...».

Τότε πρωτοτραγούδησε, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, τα «κορυφαία» αυτά τραγούδια, σε μια συναυλία που περιόδευσε από το Τόκιο στην Ατλάντα και από τη Βιέννη στο Μόναχο. Θυμάται ακόμη τις θερμές αντιδράσεις του κοινού... Το 1986 τα ηχογράφησαν για την Deutsche Grammophon με τίτλο «Songs my country taught me». Ο δίσκος, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, επανακυκλοφόρησε το 2004 και το 2005 με τίτλο «Από την Ελλάδα με αγάπη». Αυτά τα τραγούδια, λοιπόν, που η διάσημη μετζοσοπράνο αγάπησε, θα ερμηνεύσει «ζωντανά» στο Ηρώδειο.

Η ίδια πιστεύει ότι αποτελούν «έναν ολόκληρο κόσμο, μια εποχή» και κάθε φορά τα ερμηνεύει «με σεβασμό, αγάπη και συγκίνηση». «Είναι δύσκολα, γιατί είναι κλασικά. Δεν υπάρχει, ξέρετε, σοβαρή και ελαφρά μουσική, αλλά καλή και κακή μουσική. Δεν είναι δα όλα τα τραγούδια του Σούμπερτ, του Μπραμς ή του Ούγκο Βολφ καλά. Αυτά, όμως, τα τραγούδια είναι διαμάντια, γι' αυτό και είναι δυσκολότατα. Υποκλίνομαι στους συνθέτες τους και αισθάνομαι ακόμα μεγαλύτερη την ευθύνη».

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντά; «Είναι ένα ξένο χωράφι. Μπορεί να έχω ερμηνεύσει τους μεγάλους ρόλους του λυρικού ρεπερτορίου, αλλά νιώθω δέος μπροστά στον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Σταύρο Ξαρχάκο. Το να ερμηνεύω, για παράδειγμα, "Καβαλερία Ρουστικάνα" είναι για μένα πολύ πιο εύκολο. Δεν ξέρω καν αν τα λέω σωστά. Το κοινό που θα έρθει έχει συνδεθεί με αυτά τα τραγούδια. Εχει βιώματα. Αποτελούν σταθμό για την πατρίδα μας. Η ομπρέλα προστασίας μου είναι ο Ξαρχάκος και η αυθάδεια και η τόλμη μου να ερμηνεύω τραγούδια όπως η "Αρχόντισσα" του Βασίλη Τσιτσάνη. Ελπίζω το κοινό να καταλάβει τη διάθεση και το συναίσθημά μου...».

Δύσκολη θεωρεί και τη δομή του προγράμματος. «Από τον καημό περνάμε στη νοσταλγία και από τον έρωτα στον πόνο».

* Εισιτήρια προπωλούνται προς 35, 60, 90 και 120 ευρώ στο 210- 7234567, στα ταμεία στη Στοά Πεσμαζόγλου και στο www.ticketservices.gr

No comments: