Wednesday, July 8, 2009

Αφρικανικό ταμπεραμέντο, τζαζ και ροκ στο Θέατρο Βράχων

ΣΥΝΑΥΛΙΑ. Το πώς θα μπορούσε να «δέσει» το ροκ με την τζαζ ήταν ανέκαθεν ένα από τα προβλήματα που καλούνταν να λύσουν οι μουσικοί. Μια από τις πιο πειστικές απαντήσεις στο ζητούμενο βρίσκεται στη μουσική του Μανού Κατσέ, ο οποίος θα εμφανιστεί σήμερα στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ ECM.

Ο Κατσέ γεννήθηκε το 1958 στο Παρίσι, με ρίζες στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Το αφρικανικό ταμπεραμέντο και οι ανώτερες κλασικές σπουδές του τον έκαναν ντράμερ με μοναδική χροιά στον ήχο, γεγονός που εκτιμήθηκε δεόντως από μεγάλους μουσικούς, όπως ο Πίτερ Γκάμπριελ, ο Στινγκ, οι Dire Straits, οι Eurythmics, ο Μανού Τσάο, η Τόρι Αμος και οι Afro Celt Sound System. Πέρα από αυτές τις συνεργασίες, ο Κατσέ είχε δημιουργήσει το εφήμερο συγκρότημα Preface, μαζί με τον κιθαρίστα Καμίλ Ρουστάμ.

«Πάντα προσπαθώ να κατασκευάζω ρυθμικά σχήματα τόσο ανοιχτά ώστε να δημιουργούν “υποδοχές” και να χρωματίζουν τα πράγματα. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου σχετικά με τη δημιουργία της μουσικής είτε παίζω τζαζ είτε ροκ είτε οτιδήποτε άλλο, ή όταν δουλεύω με τον Στινγκ και τον Πίτερ Γκάμπριελ. Χτίζω μια υποδομή για να εμπνεύσω τους σολίστες και, ελπίζω, τον εαυτό μου». Μαζί με τον Τόρε Μπρούνμποργκ στο σαξόφωνο, τον Αλεξ Τασέλ στην τρομπέτα, τον Ερικ Λενίνι στο πιάνο και τον Ζερόμ Λεγκάρντ στο μπάσο, ο Μανού Κατσέ θα προσπαθήσει να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ του αυτοσχεδιασμού και του χορευτικού ρυθμού και θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό το τελευταίο του άλμπουμ, το πολύ ενδιαφέρον «Playground». Δεν πρόκειται, φυσικά, για μια εύκολη συνταγή. Την παραγωγή του δίσκου είχε αναλάβει ο Μάνφρεντ Αϊχερ, το αφεντικό της θρυλικής τζαζ δισκογραφικής εταιρείας ECM, ο οποίος φημίζεται για τα δύσκολα κριτήρια που θέτει στις παραγωγές του. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα ακούσουμε ήχους που φτάνουν σε επίπεδο ελιτισμού και δύσκολα μπορεί να αποδεχτεί το αυτί του μέσου μουσικόφιλου. Λίγη αφρικανική χαλαρότητα κι ολίγη ευρωπαϊκή σοβαρότητα απαρτίζουν το κοκτέιλ που θα προσφερθεί σήμερα στα νταμάρια του Υμηττού.

  • Του Γιαννη Kολοβου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 08/07/2009

No comments: