Tuesday, July 14, 2009

ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Ξανά στους δρόμους



Eurokinissi

  • Στα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων, προκύπτουν και πάλι σοβαρά ζητήματα από τις πολιτικές που εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή στο χώρο και επηρεάζουν άμεσα το χαρακτήρα και τη λειτουργία των Συνόλων καθώς και τις εργασιακές σχέσεις των Μουσικών. Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, στο πρόσφατο παρελθόν έδωσε μαζί με τους εργαζόμενους μουσικούς πολύμηνους αγώνες ώστε τα Μουσικά Σύνολα να θεσμοθετηθούν και το καλλιτεχνικό τους έργο να προσφέρεται απρόσκοπτα και δωρεάν στον αθηναϊκό λαό. Με αυτούς τους αγώνες πέτυχαν η συντριπτική πλειοψηφία των μουσικών να έχει πλήρη και σταθερή εργασία με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Σήμερα, όμως, η Δημοτική Αρχή, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για πλήρη εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού, οδηγεί και πάλι τα Μουσικά Σύνολα στα χέρια των ιδιωτών και συρρικνώνει τα εργασιακά και καλλιτεχνικά δικαιώματα των Μουσικών.
  • Στη Γενική Συνέλευση των Μουσικών Συνόλων την Τετάρτη 8 Ιουλίου ομόφωνα αποφασίστηκε, οι εργαζόμενοι Μουσικοί να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Αθήνας ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή και τις Παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου να πάρουν θέση δίνοντας λύση στα δίκαια αιτήματά τους που είναι: Να πληρωθούν και να ασφαλιστούν τώρα οι απλήρωτοι και ανασφάλιστοι αλλοδαποί μουσικοί. Να σταματήσει το καθεστώς τρομοκρατίας και απολύσεων. Να αρθεί άμεσα η παραπομπή «προς απόλυση» της συναδέλφου Πετριτσοπούλου και κάθε άλλου συναδέλφου στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Να μονιμοποιηθούν οι αλλοδαποί Μουσικοί με την εφαρμογή της Δευτεροβάθμιας δικαστικής απόφασης. Να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις με εργαζόμενους, με Συμβάσεις Εργασίας Αορίστου χρόνου. Να αναγνωρισθούν οι θέσεις που ήδη κατέχουν και εργάζονται επί χρόνια οι Μουσικοί - Χορωδοί, καθώς και τα δικαιώματα που προκύπτουν. Ο μισθός των Μουσικών - Χορωδών να είναι ανάλογος με αυτόν των Κρατικών Ορχηστρών. Να θεσμοθετηθεί η Καλλιτεχνική Επιτροπή που να απαρτίζεται από Μουσικούς των Συνόλων, όπως συμβαίνει με όλα τα σημαντικά Μουσικά Σύνολα της χώρας μας. Καλλιτεχνική Επιτροπή και Αρχιμουσικοί να έχουν την πλήρη ευθύνη του καλλιτεχνικού έργου και προγραμματισμού.
  • «Η πολιτική αντίληψη του Δημάρχου και της Παράταξής του» - αναφέρει η ανακοίνωση του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου - «για μετατροπή του Πολιτισμού σε μοχλό οικονομικής ανάπτυξης με στόχο την ανάπτυξη της πολιτιστικής βιομηχανίας, εξειδικεύεται στα Μουσικά Σύνολα του Δήμου και έχει και τα αποτελέσματά της. Συγκεκριμένα, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα το προσωπικό που εργάζεται με Συμβάσεις Εργασίας Αορίστου Χρόνου, έχει μειωθεί κατά πολύ και σε περιπτώσεις όπως της Ορχήστρας φτάνει έως και το 50%. Συγχρόνως, αναπτύσσονται διάφορες ταχύτητες εργαζομένων χωρίς δικαιώματα (Συμβάσεις Εργου, εξωτερικοί συνεργάτες, ατομικές Συμβάσεις, κ.ά.). Αντίστοιχα, ο ρόλος των Μουσικών και Χορωδών υποβαθμίζεται, χωρίς να αναγνωρίζονται σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο οι θέσεις τους. Ο ρόλος των Αρχιμουσικών και των υπολοίπων Μουσικών απαξιώνεται, ενώ ο "ακριβοπληρωμένος στρατηγικός μάνατζερ" αποκτά καθοριστική σημασία για τον προγραμματισμό των Μουσικών Συνόλων, συνδέοντας τα Σύνολα με τις ανάγκες της αγοράς για κερδοφορία. Οι κατευθύνσεις αυτές μόνο αρνητικές συνέπειες μπορούν να έχουν για τα εργασιακά και καλλιτεχνικά δικαιώματα των Μουσικών, αλλά και για τον Πολιτισμό γενικότερα».


No comments: