Wednesday, July 1, 2009

Ο πατέρας 21 παιδιών στέλνει μηνύματα με τραγούδια



Ο «βασιλιάς Σολομών» της σόουλ, ο αιδεσιμώτατος Σόλομον Μπερκ έρχεται να θυμίσει στο ελληνικό κοινό πως τα τραγούδια μπορεί να κρύβουν μηνύματα για το μέλλον
Έχει τον τίτλο του «βασιλιά του rock ΄n soul» και το δείχνει με υπερηφάνεια όταν βγαίνει στη σκηνή επάνω στον θρόνο του· η αύρα όμως του Σόλομον Μπερκ είναι πιο εντυπωσιακή. Από όλους τους τίτλους και τις τιμές.

«Ποτέ δεν έβαλα σκοπό να κάνω περιουσία με τη μουσική, απλά πάντα ήθελα να είμαι καλά και να συνεχίζω να κάνω αυτό που κάνω». Όταν άρχισε πριν από έξι δεκαετίες να τραγουδάει, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά, ο κάθε μουσικός δούλευε μόνο για την επόμενη μέρα.

Σήμερα είναι κάτι σαν θρύλος. Ανοίγει τα χέρια και σχηματίζει μια μεγάλη αγκαλιά: «Ο Θεός να σας ευλογεί», λέει και στέλνει την καυτή σόουλ ροκ του στο κοινό που τον αποθεώνει. Πριν από δυο χρόνια, στο Ηρώδειο, και ενώ διακριτικά οι άνθρωποι του θεάτρου προσπαθούν να αποτρέψουν τον κόσμο, κατεβαίνουν όλοι μπροστά στη σκηνή για να χορέψουν στους ρυθμούς του. Εκείνος τότε αρχίζει να μοιράζει τριαντάφυλλα, πολλά κόκκινα τριαντάφυλλα, ανεβάζοντας τον κόσμο πάνω στη σκηνή.

«Είμαστε όλοι ένα. Δεν είναι όνειρο, είμαστε ένα», στέλνει μήνυμα στους φαν. «Αν θέλει κανείς μπορεί να βρει διαφορές, αλλά δείχνεις πως είσαι πιο ώριμος και πιο καλός άνθρωπος, όταν τονίζεις τις ομοιότητές μας. Σε αυτήν την εποχή της αβεβαιότητας, είναι ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τη συλλογική μας εμπειρία. Η δύναμή μας βρίσκεται στο να έχουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον και πίστη στον στόχο μας για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας», είναι το μήνυμά του.

Ο «βασιλιάς Σολομών» έρχεται από τις Βρυξέλλες όπου έδωσε συναυλία, στο 1ο Φεστιβάλ του Κosmos, με όλη την ιστορία του, από τα χρόνια της Αtlantic Records ώς το καινούργιο του «Like Α Fire»- σύνθεση του Έρικ Κλάπτον το ομώνυμο κομμάτι. Ο Μπερκ είναι σήμερα ένας από τους τελευταίους των Μοϊκανών και η ιστορία του «δένει» σε πολλά σημεία με την ιστορία του ροκ και της σόουλ μουσικής. Ανάμεσα στους πολλούς που έχουν διασκευάσει τραγούδια του είναι οι Rolling Stones (ο Μικ Τζάγκερ τον αναφέρει ως μία από τις μεγαλύτερες επιρροές του) αλλά ακόμη και ο Μπρους Σπρίνγκστιν και ο Τομ Γουέιτς. Τα τελευταία χρόνια ο Σόλομον Μπερκ έχει πετύχει ένα καινούργιο άνοιγμα στην τέχνη του και το κοινό. Τα δύο προηγούμενα άλμπουμ του, «Don΄t Give Up Οn Μe» (με καινούργια τραγούδια των Ντίλαν, Κοστέλο, Μόρισον κ.ά.) και το «Νashville» με την πιο κάντρι ατμόσφαιρα ξεχώρισαν ιδιαίτερα, αλλά και δεν τον απομάκρυναν από τις άλλες υποχρεώσεις του. Τις οικογενειακές- πατέρας 21 παιδιών!- τις επαγγελματικές ως ιδιοκτήτη γραφείων τελετών- και τη στοργική του σχέση με το ποίμνιο που παρακολουθεί πιστά το κήρυγμα του αιδεσιμώτατου Σόλομον.
ΙΝFΟ
Solomon Βurke απόψε στο 1o Kosmos Festival στο Κέντρο Ιππασίας στο Γουδή. Επίσης σήμερα οι Βurger Ρroject, Yasmin Levy, Sophie Delila και Νicola Conte. Αύριο οι Οrishas, Βajofondo, Τinariwen, Dub Ιnc. Εισιτήρια 45, 50 (και 70 το διήμερο) παιδιά ώς 8 ετών δωρεάν.
Με μια ματιά

1940: Γεννιέται στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ
1955: Πρώτη ηχογράφηση, το «Christmas Ρresents» στην Αpollo Records
1963: Η μεγαλύτερη επιτυχία του, το «Ιf Υou Νeed Μe» (σύνθεση του Γουίλσον Πίκετ)
1965: Γράφει το «Got To Get off Μy Μind» για τον Σαμ Κουκ, με τον οποίον ήταν μαζί λίγο πριν ο Κουκ δολοφονηθεί
2001: Γίνεται μέλος του Rock ΄Ν Roll Ηall Οf Fame
  • Της Μαρίας Μαρκουλή, ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

No comments: