Tuesday, July 28, 2009

«Αυτά τα κόκκινα σημάδια...»


Στον ποιητή της Ρωμιοσύνης και της Επανάστασης, Γιάννη Ρίτσο, είναι αφιερωμένη η συναυλία του Χρήστου Λεοντή, σήμερα (8.30 μ.μ.), στη Ρωμαϊκή Αγορά, στο πλαίσιο του συναυλιακού κύκλου του συνθέτη (δέκα συνολικά συναυλίες), για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου Ελληνα ποιητή.
Στο πρώτο μέρος της παράστασης, ο Χρ. Λεοντής θα παρουσιάσει μία επιλεγμένη ενότητα από τραγούδια του. Θα ακολουθήσει δωδεκάλεπτο ντοκιμαντέρ, ειδικά φτιαγμένο για την παράσταση, από τον Γιώργο και την Ηρώ Σγουράκη, στο οποίο ο ίδιος ο ποιητής μιλά για το έργο και την πολύπαθη ζωή του. Στη συνέχεια και σε πρώτη εκτέλεση, θα ακουστούν έξι καινούρια λυρικά τραγούδια, από το «Πρωινό άστρο» του ποιητή, η πιο πρόσφατη συνθετική εργασία του συνθέτη, συνεισφορά στο έτος «Γιάννη Ρίτσου». Η παράσταση κορυφώνεται με το συγκλονιστικό «Καπνισμένο τσουκάλι» των Γ. Ρίτσου - Χρ. Λεοντή, ειδικά μεταγραμμένο από τον συνθέτη για μεικτή Χορωδία. «Αυτά τα κόκκινα σημάδια», «Και να αδερφέ μου», «Τούτες τις μέρες», «Αύριο μπορεί να μας σκοτώσουν» είναι κάποια από τα τραγούδια του αριστουργηματικού έργου, το οποίο ο Ρίτσος έγραψε στην εξορία της Λήμνου το 1948.

Στη σημερινή συναυλία τραγουδούν οι Μίλτος Πασχαλίδης, Παντελής Θεοχαρίδης και Ιωάννα Φόρτη, ενώ συμμετέχει η Μεικτή Χορωδία των μουσικών συνόλων του Δήμου της Αθήνας σε μουσική διδασκαλία του Σταύρου Μπερή. Ποιήματα του Γ. Ρίτσου διαβάζει η ηθοποιός Ουρανία Μπασλή, ενώ την επταμελή λαϊκή ορχήστρα και τη χορωδία διευθύνει ο Χρήστος Λεοντής. Ακολουθούν συναυλίες: Λευκάδα (2/8), Καρλόβασι (9/8), Ανώγεια (12/8), Ηράκλειο Κρήτης (25/8), Ναύπλιο (29/8), Κηφισιά (7/9), Θεσσαλονίκη (16/10), Αγρίνιο (2/11). [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τετάρτη 29 Ιούλη 2009]

No comments: