Monday, July 6, 2009

Ηλεκτρονικά γκόσπελ και πολύς χορός

«Σε αυτή την περιοδεία ήθελα να παρουσιάσω κάτι καινούργιο. Βασανίστηκα για να βρω κάτι που δεν είχα ξανακάνει και τελικά σκέφτηκα τους χορευτές. Ποτε δεν είχα στη σκηνή χορευτές όταν έδινα συναυλίες. Οπότε ανέθεσα σε τρεις χορογράφους της Νέας Υόρκης να χορογραφήσουν τα τραγούδια που ήθελα. Και επανήλθα με μια νέα πρόταση». Από το τέλος του 2008 ο Ντέιβιντ Μπερν έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια περιοδεία με τίτλο «Songs of David Byrne and Brian Eno Tour».

Ο Ντέιβιντ Μπερν υποστηρίζει και ενδυματολογικά τη νέα του πρόταση για συναυλίες

Ο Ντέιβιντ Μπερν υποστηρίζει και ενδυματολογικά τη νέα του πρόταση για συναυλίες

Στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας θα ανεβεί σήμερα στη σκηνή του θεάτρου Badminton με τους μουσικούς και τους χορευτές του. Θα παρουσιάσει τραγούδια από το «Everything That Happens Will Happen Today», τον πρόσφατο δίσκο του με τον Μπράιαν Ινο, τα κομμάτια από τον ιστορικό τους δίσκο «My Life in the Bush of Ghosts» (1981), που επηρέασε όσο ελάχιστοι τη σύγχρονη σκηνή, και κάποια από τους τρεις δίσκους των Talking Heads που ήταν παραγωγός ο Ινο - «More Songs About Buildings and Food», «Fear of Music» και «Remain in Light».

Η περιοδεία είναι μια προσπάθεια «να συνδέσουμε τη νέα μας μουσική με έναν ήχο που φτιάχτηκε τριάντα χρόνια πριν», όπως την περιγράφει ο Μπερν. Οσο για τον Ινο, παρ' όλο που οι αρχικές φήμες έλεγαν ότι θα συμμετάσχει στην περιοδεία, τελικά αρνήθηκε. «Δεν νιώθω και τόσο άσχημα», είχε πει ο Μπερν, όταν ξεκίνησε. «Εδώ απέρριψε ακόμα και την πρόταση των U2 να περιοδεύσει μαζί τους. Είναι εξαιρετικά απρόθυμος να βγαίνει στη σκηνή. Προτιμάει να δουλεύει μόνος, στο στούντιό του».

Ετσι ο Μπερν παρουσιάζει τα τραγούδια της συνεργασίας του με τον Ινο ως ένα «οπτικό υπερθέαμα με πολύ χορό», όπως το λέει, που εστιάζεται στα ηλεκτρονικά γκόσπελ του νέου δίσκου. «Εμπνεύστηκα από τα γκόσπελ», έλεγε τότε ο Ινο, «επειδή είναι μια μουσική που επικεντρώνεται στο τραγούδι, αλλά τα ηχητικά τοπία που κρύβονται πίσω του δεν συνδέονται απαραίτητα με τη μελωδία του τραγουδιού». Ενώ ο Μπερν έδινε μια άλλη διάσταση του δίσκου: «Δεν είναι ακόμα ένας γκόσπελ δίσκος με σύγχρονη ενορχήστρωση, αλλά είναι πλημμυρισμένος από ένα συναίσθημα που μαζί με τους στίχους δίνει ελπίδα σε καιρούς απόγνωσης».

Ο Μπερν στα πενήντα έξι του χρόνια παραμένει ένας από τους πιο δραστήριους και επινοητικούς μουσικούς στη σκηνή. Μόλις τελειώσει την περιοδεία ετοιμάζει ένα είδος χορευτικής ποπ όπερας μαζί με τον Fatboy Slim, το «Here Lies Love» για τη ζωή της Ιμέλντα Μάρκος, της περιβόητης χήρας του Φέρντιναντ Μάρκος, δικτάτορα των Φιλιππίνων, που είχε το παρατσούκλι «ατσάλινη πεταλούδα». «Ενα μιούζικαλ με γυναικείες φωνές», το αποκαλεί ο Μπερν, «όπου θα τραγουδάνε από τη Σάρον Τζόουνς και τη Ρόιζιν Μέρφι μέχρι τη Σάντιγκολντ. Και καθώς το φτιάχνουμε θα καλέσουμε και άλλες τραγουδίστριες».

Η παρακμή της δισκογραφικής βιομηχανίας δεν τον απασχολεί. Αλλωστε τον τελευταίο του δίσκο με τον Ινο τον κυκλοφόρησαν πρώτα μόνο στο Ιντερνετ, χωρίς μεσολάβηση κάποιας εταιρείας. «Στην εποχή μας υπάρχει περισσότερη μουσική από ποτέ», εξηγεί ο Μπερν. «Απλώς η εποχή της ηχογραφημένης μουσικής ως προϊόν για πώληση έχει τελειώσει. Αλλά η μουσική σίγουρα δεν πεθαίνει, όπως διατείνονται οι εταιρείες. Και αν κοιτάξεις την ιστορία της, οι μουσικοί έχουν επιβιώσει από πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις».

* Εισιτήρια: 45, 50, 60 και 70 ευρώ. Ωρα έναρξης: 21.00.

No comments: