Wednesday, July 29, 2009

«Έφυγε» ο μουσικός και συνθέτης Τζορτζ Ράσελ

Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους στη μείξη της τζαζ με αφρο-κουβανικούς ρυθμούς. Συνεργάστηκε με τους σπουδαίες φυσιογνωμίες όπως οι Μάιλς Ντέιβις και Τζον Κολτρέιν και άφησε ως παρακαταθήκη μοναδικά δείγματα μουσικής γραφής. Ο λόγος για τον Τζορτζ Ράσελ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα σε ηλικία 86 ετών.

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε την Τρίτη ο καλλιτεχνικός του πράκτορας. Ο διαπρεπής καλλιτέχνης απεβίωσε έπειτα από επιπλοκές που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ιδιοφυής συνθέτης, ο Ράσελ κατατάσσεται στους κυριώτερους εμψυχωτές της μεταπολεμικής τζάζ. Πέραν των Ντέιβις και Κολτρέιν συνεργάστηκε με το μεγαλύτερο ταλέντο της τζαζ, τον Τσάρλι Πάρκερ. Παράλληλα, δημιούργησε τη δική του ορχήστρα, την International Living Time Orchestra. Επίσης, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους θεωρητικούς της μουσικής τζαζ, με το πρώτο μεγάλο πόνημά του με τίτλο «Λυδική Χρωματική Έννοια της Τονικής Οργάνωσης» να χρονολογείται ήδη από το 1953. Δίδαξε στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης και τιμήθηκε πολλές φορές με το μουσικό βραβείο Γκράμι.

Γεννημένος το 1993 στο Σινσινάτι του Οχάιο, είχε ξεκινήσει νωρίς τη μουσική του σταδιοδρομία παίζοντας κρουστά στην ορχήστρα Μπόι Σκάουτς. Την εποχή που είχε νοσηλευθεί για φυματίωση το 1941, ένας άλλος ασθενής τον μύησε στα βασικά της μουσικής αρμονίας. Στη δεκαετία του ’40, ο Τζορτζ Ράσελ συνέθεσε για την Ορχήστρα του Ντίζι Γκιλέσπι το πρώτο δείγμα μείξης τζαζ με αφροκουβάνικους ρυθμός «Cubano be, Cubano bop», που πρωτοερμηνεύθηκε στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης το 1947. Στα μέσα της δεκαετίας του ’50, είχε γίνει ευρύτερα γνωστός χάρις στο άλμπουμ του «The Jazz Workshop», που σήμερα θεωρείται προδρομικό της τζάζ - ροκ, που έμελλε να γεννηθεί είκοσι χρόνια αργότερα.

No comments: