Thursday, July 9, 2009

Καμεράτα μια σταλιά;

Το ξέραμε. Οι επιχορηγούμενες ορχήστρες στην Ελλάδα, παρότι γίνονται όλο και καλύτερες, δεν διάγουν από οικονομικής απόψεως βίο ανθηρό. Θεωρούσαμε όμως ότι αποτελεί τουλάχιστον εξαίρεση η Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής.

Η Καμεράτα παρατάσσεται χαρούμενη, σε παλιότερη φωτογραφία. Θα ξαναχαμογελάσει;

Η Καμεράτα παρατάσσεται χαρούμενη, σε παλιότερη φωτογραφία. Θα ξαναχαμογελάσει;

Λειτουργώντας από το 1991 υπό τη σκέπη του Μεγάρου Μουσικής ως ορχήστρα επιχορηγούμενη από το υπουργείο Πολιτισμού και το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής», με 24 σπουδαίους μουσικούς εγχόρδων και με καλλιτεχνικό διευθυντή και μόνιμο αρχιμουσικό τον Αλέξανδρο Μυράτ, έχει αποδειχτεί μία από τις καλύτερες και πιο δραστήριες ορχήστρες της χώρας. Κάναμε όμως λάθος...

Τον τελευταίο καιρό, που η διεθνής οικονομική κρίση έχει σημάνει συναγερμό, υποστέλλοντας σε πολλές περιπτώσεις τη «σημαία» της χορηγικής συνείδησης, πολλοί καλλιτεχνικοί θεσμοί αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα. Σ' αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η Καμεράτα.

Μια πρώτη ένδειξη ήταν η επίσημη ανακοίνωση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Μεγάρου Μουσικής για την επόμενη σεζόν, στον οποίο δεν γινόταν ειδική μνεία στις εκδηλώσεις της Καμεράτα -όπως είχαμε συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Υστερα ήρθαν κι οι φήμες για ενδεχόμενη αναβολή ορισμένων εμφανίσεών της. Π.χ. η περιοδεία της Ελένης Καραΐνδρου στην Κύπρο έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό, η συμμετοχή τής Καμεράτα όμως δεν επιβεβαιώνεται ακόμα. Επιπλέον όλα δείχνουν ότι η προαναγγελθείσα συμμετοχή της ορχήστρας στα φετινά «Ερμουπόλεια» (Αύγουστο) ματαιώνεται.

Οι φήμες «επιδεινώθηκαν» όταν ορισμένοι άρχισαν να μιλούν για οριστική αναστολή των δραστηριοτήτων της ορχήστρας. Και κοντά σ' αυτό πηγές της ορχήστρας μάς μετέφεραν με κάποια επιφύλαξη κι άλλες δυσοίωνες ειδήσεις: ότι στις 30 Οκτωβρίου λήγει η χορηγία της «Eurobank», σταθερής χορηγού χρόνια τώρα της Καμεράτα, αλλά ο τραπεζικός όμιλος δεν θα την ανανεώσει.

Οι ίδιες πηγές αναθάρρησαν κάπως όταν πληροφορήθηκαν πως ο κ. Μυράτ συναντήθηκε με τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά κι ότι ο τελευταίος διαβεβαίωσε τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Καμεράτα πως το ΥΠΠΟ θα ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις του απέναντι στην ορχήστρα. Αυτό όμως δεν αρκεί...

Φυσικό ήταν οι μουσικοί να φοβηθούν τα χειρότερα όταν η διοίκηση τους ειδοποίησε για μία έκτακτη συνάντηση, αύριο το μεσημέρι. Πηγές του Μεγάρου Μουσικής παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα, διαβεβαιώνουν όμως ότι η προσπάθεια όλων των υπεύθυνων φορέων είναι για την εξεύρεση λύσεων που θα εξασφαλίσουν την επιβίωση της ορχήστρας και τη συνέχιση του έργου της με έμφαση στο εκπαιδευτικό πεδίο, στο οποίο η Καμεράτα έχει όλα αυτά τα χρόνια συμβάλει καθοριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η αγωνία του Μεγάρου είναι να μπορέσει η ορχήστρα να υπάρξει. Την ίδια στιγμή όμως η επιβίωση της Καμεράτα με, απαράβατο κι αδιαπραγμάτευτο από το Μέγαρο, όρο την πλήρη και συνεπή ανταπόκριση των υπευθύνων στους μισθούς των μουσικών, γίνεται ένα όλο και πιο δυσβάσταχτο καθήκον. Υπάρχει φόβος να κλείσει η ορχήστρα; «Αν το "Α" ισοδυναμεί με το να διατηρηθεί και το "Ω" με το να κλείσει, προσανατολιζόμαστε στο "Λ". Σε ενδιάμεσες λύσεις επιβίωσης...», μας απαντούν. Τι σημαίνει αυτό; Part-time απασχόληση για τους μουσικούς; Περιορισμό της συναυλιακής τους δραστηριότητας; Ισως να το μάθουμε αύριο. *

No comments: