Tuesday, July 14, 2009

Το νέο «βραχνό» αστέρι της Ιταλίας

  • Η πολλά υποσχόμενη Τζούσι Φερέρι τραγουδά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την επόμενη εβδομάδα

Του Δημητρη Ρηγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 11/07/2009

Πρώτα είναι το όνομα: το βαφτιστικό Giuseppa έγινε Giusy, δηλαδή Τζούσι. Καμία σχέση με το αγγλοσαξονικό και ομόηχο «juicy» (χυμώδης) που στην περίπτωση της μελαχρινής Φερέρι από το Παλέρμο θα ταίριαζε γάντι. Οχι τόσο λόγω σωματότυπου, όσο λόγω εκφραστικότητας και ταμπεραμέντου. Αυτό το ταμπεραμέντο, διυλισμένο μέσα από μια αισθησιακή, μεσογειακή βραχνάδα, έκανε τα ελληνικά ραδιόφωνα να αναστενάζουν μήνες τώρα, βομβαρδίζοντας ακατάπαυστα τους ακροατές τους με τις δύο μεγάλες της επιτυχίες: το «Non ti scordar mai di me» (Μη με ξεχάσεις ποτέ) και το «Novembre» (Νοέμβριος).

  • Στο ελληνικό Τοp 10

Ναι, πρέπει να μας αγαπάει η Τζούσι Φερέρι, το νέο μεγάλο «εξαγώγιμο» αστέρι του ιταλικού τραγουδιού, γιατί η Ελλάδα την έχει τιμήσει δεόντως. Το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο «Γκαετάνα» (το όνομα της γιαγιάς της) εισήλθε θριαμβευτικά στο ελληνικό Τοp 10, ενώ το «Non ti scordar mai di me» κατάκτησε την κορυφή του ραδιοφωνικού μας airplay, κοινώς έγινε το τραγούδι που ακούστηκε περισσότερο από τα ελληνικά ραδιόφωνα τον περασμένο Μάρτιο. Ταυτόχρονα γίνεται νούμερο ένα στα ξένα singles. Είναι, λοιπόν, να μη μας αγαπάει; Σε ανταπόδοση, προφανώς, έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα για δύο συναυλίες: τη Δευτέρα 13 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού και την Τρίτη 14 Ιουλίου στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη.

Το ιταλικό τραγούδι ήταν πάντα δημοφιλές στην Ελλάδα, αλλά εδώ υπάρχει μια διαφορά. Λίγο η φωνή της Φερέρι (η σύγκριση με την Εϊμι Γουάινχαουζ, αναπόφευκτη, για να διευκολύνονται οι συστάσεις), λίγο το πιο dark μουσικό περιβάλλον των τραγουδιών της, όλα μας φωνάζουν ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμα αντίτυπο της γνωστής μελωδικής σχολής του Σαν Ρέμο. Η Φερέρι μεγάλωσε με Τζάνις Τζόπλιν, PJ Harvey και Πάτι Σμιθ, αυτές οι γυναίκες ήταν τα μουσικά της είδωλα όταν ήταν μικρή, μας λέει στη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης από την ησυχία του Αμπατεγκράσο, 20 χιλιόμετρα μακριά από το Μιλάνο.

  • Από το «X Factor»

Ισως σε κάποιους το (θριαμβευτικό) πέρασμα της Φερέρι από το τηλεοπτικό σόου «X Factor» (που της άνοιξε τον δρόμο προς την επιτυχία και τους 850.000 πουλημένους δίσκους) ηχεί σαν μεγαλειώδη αντίφαση με το προφίλ μιας νέας τραγουδίστριας και τραγουδοποιού που λατρεύει το ροκ της δεκαετίας του ’70.

Η ίδια δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραδεχθεί ότι η ζωή της άλλαξε μέσα σε 24 ώρες. Οταν της λέμε ότι στην Ελλάδα η ιταλική μουσική ακούγεται αρκετά, δείχνει εντυπωσιασμένη. «Κυρίως η μουσική που κάνει επιτυχία στο Σαν Ρέμο κι αυτό όχι πάντα», προσθέτουμε συνεσταλμένα. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι μια δηλωμένη «ροκού» εκτιμά, όπως μας λέει, το Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο. Αυτό που δεν της λέμε είναι ότι οι «βραχνές» Ιταλίδες σπάνια συνεπαίρνουν τόσο μαζικά το ελληνικό κοινό. Η Τζιάνα Νανίνι, που δεν έκανε επιτυχία ποτέ στην Ελλάδα, ήταν στη δεκαετία του ’80 ό, τι είναι σήμερα η Τζούσι Φερέρι: το νέο, μεγάλο, πολλά υποσχόμενο, «βραχνό» αστέρι του ιταλικού τραγουδιού. Την γνωρίσαμε τελευταία επειδή το τραγούδι της «Meravigliosa creatura» ακούγεται στη διαφημιστική καμπάνια της Fiat. Mία γενιά πίσω, η επίσης χαρακτηριστικά βραχνή Μία Μαρτίνι (1947-1995) δεν ακούστηκε ιδιαίτερα στη χώρα μας. Περισσότερο γνωστή η Ορνέλα Βανόνι των μεγάλων επιτυχιών «Ιo ti darο di pi¤» (1966) και «L’Appuntamento» (1970). Να που στο πρόσωπο της Τζούσι Φερέρι η Ελλάδα τιμά την πιο φρέσκια εκδοχή της ακαταμάχητα γοητευτικής ιταλικής βραχνάδας.

No comments: